Zeleni trgi za pravično rast

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Podnebna kriza in finančna kriza leta 2008 sta dve plati iste medalje. Obe sta namreč posledica toksične lastnosti prevladujočega svetovnega ekonomskega modela, in sicer te, da se ne zmeni za prihodnost. Da bi človeštvo obvarovali pred ekološkim in finančnim propadom, bi morali ubrati popolnoma nov pristop spodbujanja rasti, v okviru katerega jutrišnji dan ne bo žrtvovan na oltarju današnjega.
Na nek način je mogoče obe krizi povezati z istim dogodkom: z vzpostavitvijo nove mednarodne ureditve po drugi svetovni vojni. Brettonwoodske institucije, ki so podkrepile to ureditev, torej Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad, so spodbudile hitro globalizacijo, za katero je značilen sunkovit porast izvoza virov z globalnega juga na globalni sever. Ta proces je konec 70. let preteklega stoletja še dodano pospešila vrnitev neoliberalnih gospodarskih politik, vključno z odpravo trgovinskih ovir, obsežno deregulacijo in odpravo nadzora nad kapitalskimi računi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta