Čevapčiči še vedno prevladujejo, a mladi želijo več

Timotej Milanov Timotej Milanov
03.05.2019 15:28

Namen piknikov presega zgolj prehranjevanje, so tudi vedno bolj redke priložnosti za druženje in pogovore

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V času okoli prvega maja se začne sezona peke na žaru.
Arhiv Večera

Dim, cvrčanje, tlesk steklenic in kozarcev ... Začela se je sezona peke na žaru. Medtem ko na žarih slovenskih gospodinjstev še vedno prevladujejo tradicionalni izdelki iz mletega mesa, pa tudi to področje ni ostalo imuno na globalne kulinarične trende. Poleg čevapčičev so zelo aktualni tudi razni kotleti in steaki, pravi Janez Kodila, lastnik Šunkarne Kodila. "V sezoni peke na žaru med potrošniki opažamo dve liniji. V prvi so tisti, ki prisegajo na tradicionalno hrano na tem področju, gre za čevapčiče in druge običajne mesne izdelke za žar. V drugi so pa tisti, ki sledijo trendom globalne kulinarike. Kajti tudi na tem področju so opazne spremembe, predvsem glede novosti in kreativne kuhinje. Ljudje se vsega lotevajo drugače kot včasih. Poleg tega je v tem času tudi vedno več povpraševanja po zorjeni govedini in posebnih kosih mesa. Žar torej ni nujno več samo v znamenju Balkana."

Pujs ni enak pujsu

Poleg načina priprave in vrste izdelkov je po besedah Kodile kupcem vedno bolj pomembna tudi surovina. "Kupci povprašujejo po mangalicah in krškopoljskem prašiču, ki ju nudimo. Niso več vsi prašiči ali vsa goveda enaka. Ljudje so tudi vedno bolj ozaveščeni in ločijo kakovostno meso od nekakovostnega. Tako kot smo na področju vin imeli včasih samo brizganec, danes pa izbiramo v pestri ponudbi."

V času okoli prvega maja se začne sezona peke na žaru.
Arhiv Večera

Do začetka šolskega leta

Povečano povpraševanje po zorjenem mesu prav tako opažajo v Panviti, sicer kupci še vedno najraje posegajo po njihovem uveljavljenem programu za žar, katerega izdelki pod blagovno znamko Ave Grill so po raziskavah podjetja AC Nielsen že nekaj let zapored najbolj prodajani izdelki za žar v Sloveniji. Prav tako so za leskovačke čevapčiče, ki so njihov najbolj prodajani izdelek, letos prejeli nagrado za izbrani produkt leta. Največ izdelkov prodajo junija, julija in avgusta.

Na slovenskih žarih še vedno kraljujejo čevapčiči.
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta