Dejan Židan ne bo več poslanec, Jožef Horvat pa brez težav ponovno. V Lendavi bodo ostali brez župana

Timotej Milanov Timotej Milanov
26.04.2022 06:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejanu Židanu tokrat ni uspel preboj v državni zbor, a bo v politiki še naprej aktiven. 
Jure Zauneker

​Gibanje Svoboda Roberta Goloba, zmagovalec nedeljskih volitev, je slavilo tudi v vseh petih pomurskih okrajih osme volilne enote. Pomurska regija bo imela v novem mandatu šest poslancev v državnem zboru. To bodo Sara Žibrat, Vera Granfol (obe Gibanje Svoboda), Janez Magyar (SDS), Jožef Horvat (NSi), Damijan Zrim (SD) in narodnostni poslanec Ferenc Horvath.

Gibanje Svoboda je tako na prvem mestu med strankami z najvišjo podporo v regiji zamenjalo SDS, ki je pred štirimi leti dobila največ glasov v vseh pomurskih okrajih. Pomurski volivci so Golobu v povprečju namenili 32-odstotno podporo, SDS pa 26-odstotno. Stranka Janeza Janše je v regiji celo izboljšala svoj rezultat glede na leto 2018. Torej je Gibanje Svoboda tako kot na državni ravni tudi na ravni pomurskih volilnih okrajev odvzelo glasove predvsem strankam KUL-a. Udeležba je bila precej višja kot pred štirimi leti, medtem ko se je takrat gibala med 48 in 52 odstotki, je bila tokrat med 56 in 66 odstotki.

Horvat suvereno

Jožef Horvat je bil brez večjih težav ponovno izvoljen v lendavskem okraju in bo tako začel že svoj peti mandat. Letos mu je za izvolitev zadostovalo že 11,3 odstotka glasov (leta 2018 17,5 odstotka). Horvat pri tem ne skriva zadovoljstva, da je stranka tudi na državni ravni izboljšala rezultat, saj bo z osmimi poslanci tretja najmočnejša v državnem zboru: "S šestega mesta smo se zavihteli na stopničke." Glavni razlog za to, da so se volivci odločili za spremembo oblasti, pripisuje v javnosti nepriljubljenim ukrepom, ki jih je vlada sprejemala zaradi epidemije koronavirusa: "Morali smo se odločiti med življenjem in svobodo. Izbrali smo življenje in ravno to je verjetno aktiviralo civilno družbo. A volivci niso toliko glasovali za program Gibanja Svoboda, kot je spet šlo za glas proti Janši. V Sloveniji novi obrazi v politiki še vedno uspevajo."

Izvolitev mladega kandidata Socialnih demokratov Damijana Zrima je med večjimi presenečenji. 
Osebni arhiv

Kot pravi, verjetno ne bodo povabljeni k sodelovanju v novi vladi, zato napoveduje, da bodo konstruktivna opozicija, pri čemer bodo ohranjali kulturno raven razprave: "To je zelo pomembno, saj se je na volitvah pokazalo, da ljudje ne marajo radikalcev, ki so v veliki meri ostali pred vrati državnega zbora." Če bi jih povabili k pogovorom o novi koaliciji, teh po njegovih besedah ne bi odklonili. "Zagotovo bi se pogovarjali, ne bi pa šli v vlado za vsako ceno." Horvat izraža upanje, da bodo pomurski poslanci - dva več kot v prejšnjem mandatu - še naprej sodelovali v Klubu pomurskih poslancev, v sklopu katerega si običajno skupaj prizadevajo za izvedbo za regijo pomembnih projektov, ne glede na pripadnost različnim poslanskim skupinam. "Predvsem je treba pripraviti dobre projekte, saj je na razpolago veliko razvojnega denarja, vse pa bo odvisno od absorpcijske sposobnosti regije. Zdaj je čas za razvojni preboj."

Z županskega na poslanski stolček

V opoziciji mu bo kot poslanec SDS delal družbo Janez Magyar, ki pa bo posledično odstopil z mesta lendavskega župana. V času do jesenskih lokalnih volitev bo občino vodil pooblaščenec, to bo po besedah Magyarja eden od podžupanov, Ivan Koncut ali Rozina Nemec. "Imamo dobro ekipo, v tem času bo občina shajala brez težav." Kot pravi, želi kot poslanec še naprej pomagati občini pri uresničitvi njenih zadanih projektov, med katerimi izpostavlja prizidek k lendavskemu zdravstvenemu domu, gradnjo hiše obrti v središču mesta in sanacijo brežine lendavskega gradu. Pa tudi širitev glasbene šole in posodobitev treh vrtcev. "Želim pomagati pri pridobitvi državnega denarja za te projekte. Verjamem, da bom znal sodelovati tudi z novo vlado, če pa se bo izkazalo, da v Ljubljani nisem koristen, so jeseni še ene volitve," pušča odprto možnost, da bi se na letošnjih lokalnih volitvah spet potegoval za mesto župana.

Tudi narodnostni poslanec Ferenc Horvath je z lahkoto opravil s konkurentoma (Mihael Kasaš in Otto Močnek), dobil je 58,3 odstotka glasov in bo v državnem zboru še naprej zastopal interese prekmurskih Madžarov. Horvath računa, da bosta narodnostna poslanca tudi z novo vlado podpisala sporazum o sodelovanju, v katerem bodo opredeljeni glavni projekti v interesu manjšinskih skupnosti, ki bi jih lahko uresničili v tem mandatu. "Podpis sporazuma je bil parlamentarna praksa v prejšnjih mandatih, zato pričakujem, da se bo tradicija nadaljevala tudi zdaj." Kot še pove, skušajo v regijo pritegniti projekte, ki prinašajo nova delovna mesta. "Moja prva skrb pa še naprej ostaja zaščita našega jezika in kulture."

Novo ime v državnem zboru bo Sara Žibrat, sicer samostojna podjetnica, ki se ukvarja s prevajalstvom. Volivci so ji podelili zaupanje v ljutomerskem okraju. Kot poslanka si bo po lastnih besedah med drugim prizadevala za vzpostavitev visokošolskega zavoda in novega kulturnega centra v Ljutomeru: "Imamo močno tradicionalno kulturo, manj pa urbane kulture."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta