(FOTO) "Demokracija je umrla z nastopom župana Leljaka." Po torkovi seji sta odstopila Norma Bale in Dejan Berić

Marina Vrbnjak, Vestnik
30.06.2021 10:46
Občinski svetniki predlog podprli. Občinske seje so se udeležili tudi stanovalci ulice. Po torkovi seji sta kot člana sveta odstopila Norma Bale in Dejan Berić, izvoljena na listi SD.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan in direktorica obcinske uprave Foto: Marina VRBNJAK

Da bo na občinski seji ponovno - po skrajšanem postopku - predlagal sprejetje spremembe odloka, po katerem se bo Titova cesta v Radencih preimenovala v Cesto osamosvojitve Slovenije, je župan Roman Leljak napovedal že v začetku junija. "Začel bo veljati petnajst dni po objavi v uradnem glasilu. Na ta način bomo v celoti spoštovali odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije," je dejal takrat. Na včerajšnji seji je besede udejanjil.

Naj spomnimo, da je Občina Radenci v začetku meseca objavila predhodno posvetovanje k predlogu Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o preimenovanju ulic, trgov in naselij v občini Radenci, na katerega so se s svojimi pripombami, mnenji in predlogi odzvali Svet krajevne skupnosti Radenci, podjetje Erinox, ki ima sedež na Titovi cesti ter stanovalci omenjene ceste.

Občinski svet je večinsko očitno pokoren organ svojega župana. Foto: Marina VRBNJAK

Komisija za poimenovanje ulic, trgov, naselij in cest v Občini Radenci je nato na svoji seji 18. junija obravnavala prejete dokumente ter odprla obširno debato glede podanih pripomb. Kot je razvidno iz zapisnika, sta bila na seji komisije prisotna predsednik Miran Jelen in član Luka Ajlec, medtem ko je bil član Mitja Škerget upravičeno odsoten. Prisostvovala sta še župan Roman Leljak in Jasna Divjak iz občinske uprave. Vse pripombe so podrobno pregledali in analizirali ter odločili, da jim podajo negativno mnenje. Kot so zapisali v obrazložitvi, so pobude v nasprotju z resolucijo evropskega parlamenta z dne 19. septembra 2019 o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. Ravno to pa je močno razburilo pobudnike referenduma, ki nasprotujejo preimenovanju svoje ulice.

Stanovalci Titove ceste na seji Foto: Marina VRBNJAK

"Svet Krajevne skupnosti je pozval župana, da umakne predlog odloka ali skliče zbor občanov, česar pa ta seveda ni storil. S tem je jasno pokazal, da dela proti volji občanov in to vse s ciljem, da uveljavi njemu lastno ideologijo, povzroča spore med občani in vsem po vrsti - tudi mladim - vsiljuje svojo ideologijo delovanja na delitev naši in vaši," je povedal predsednik sveta KS in član občinskega sveta Drago Kocbek. Kot je še pojasnil, preimenovanju odločno nasprotujejo prebivalci Titove ceste, ki so v predhodnem posvetovanju podali skupno pripombo oziroma zahtevo, da ne želijo spremembe imena. Izjavo je po njegovih besedah podpisalo 44 polnoletnih stanovalcev Titove ceste, kar predstavlja več kot dve tretjini polnoletnih oseb na tej cesti.

Na včerajšnji občinski seji, ki so se je udeležili tudi nekateri stanovalci Titove ceste, je Kocbek zato zahteval umik te točke iz dnevnega reda, kar so svetniki s šestimi glasovi za in osmimi proti zavrnili. Šest svetnikov od 16 prisotnih je nato sejo pred glasovanjem protestno zapustilo. Predlog župana je bil z osmimi glasovi za podprt, kar pomeni, da se bo Titova cesta 15 dni po objavi v Uradnem listu ponovno preimenovala v Cesto osamosvojitve Slovenije. Obetamo si lahko torej ponovno referendumsko pobudo - in tako v nedogled ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta