Igre brez meja? Leljak naj bi po odločitvi ustavnega sodišča še tretjič predlagal preimenovanje Titove ulice

Marina Vrbnjak
08.06.2021 18:04
Referenduma, razpisanega za 13. junij 2021, ne bo. Predhodno posvetovanje o novem županovem predlogu odloka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cesta osamosvojitve Slovenije v Radencih za zdaj uradno ne obstaja. Foto: Marina VRBNJAK
Marina Vrbnjak

V Radencih že več kot leto poteka boj za Titovo cesto. Medtem ko skupina občanov ostro nasprotuje preimenovanju v Cesto osamosvojitve Slovenije, kot predlaga župan Roman Leljak, ta vztrajno vrača predlog preimenovanja na dnevni red občinskih sej. To naj bi storil tudi konec junija, potem ko je ustavno sodišče na pobudo skupine občanov in skupine občinskih svetnikov zadnji sprejeti odlok odpravilo.

​Referendum nima več smisla

S tem ko je ustavno sodišče odpravilo odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v Radencih, ki je bil sprejet konec decembra 2020 in s katerim so preimenovali Titovo cesto v Cesto osamosvojitve Slovenije, pa je odpadla tudi pravna podlaga za izvedbo predvidenega referenduma. Na njem naj bi občani 13. junija odločali ravno o tem, ali naj se odpravljeni odlok uveljavi oziroma se termin Titova cesta v odloku zamenja s terminom Cesta osamosvojitve Slovenije. "Izvedba naknadnega referenduma o splošnem aktu občine, katerega veljavnost je bila odpravljena in ne obstaja več, ni mogoča, saj predmet odločanja ne obstaja. Odločitev na takšnem referendumu pa ne bi imela nobene pravne veljave, saj bi šlo za odločitev o neobstoječem občinskem aktu," je že v odločbi zapisalo ustavno sodišče.

S tem se strinjajo tako župan Leljak kot pobudniki referenduma, ki pa jih moti, da župan do včeraj še vedno ni odstranil table z imenom Cesta osamosvojitve Slovenije. S tem ko je bil odpravljen odlok, je bilo namreč odpravljeno tudi novo poimenovanje.

​Igre brez meja

"Žalostna je spet napoved čudnega župana, da bo konec tega meseca ponovno sprejel odlok in ponovno preimenoval Titovo cesto. Ponovno se bodo pričeli, sedaj že četrtič, referendumski postopki. Civilna iniciativa bo skupaj z občani vztrajala vse do končne zmage!" je dogajanje komentiral Franc Vukajč, pobudnik referenduma in član civilne iniciative.

Leljak je namreč napovedal, da bo na redni seji, ki bo sklicana za 29. junij, predlagal ponovno sprejetje spremembe odloka, po katerem se bo Titova cesta preimenovala v Cesto osamosvojitve Slovenije. Tokrat bodo po besedah Leljaka upoštevali 15-dnevni rok za njegovo uveljavitev. Ravno zaradi neupoštevanja tega roka je namreč ustavno sodišče decembra sprejeti odlok odpravilo kot protiustaven in nezakonit. "Če bodo občani ponovno vložili zahtevo za izvedbo referenduma, pa bo ustavno sodišče moralo tudi vsebinsko odločiti v smeri odklonilnega ločenega mnenja sodnika Klemna Jakliča in presoditi, ali ime Titova cesta lahko sploh obstaja," je ob tem pojasnil Leljak.

Sodnik Klemen Jaklič je v svojem ločenem mnenju sicer zapisal, da pobudniki nimajo pravnega interesa, ohranitev takšnega poimenovanja ulice pa ni skladna z ustavo svobodne demokratične družbe. "Takšno ime, ki je med drugim tudi simbol masovnih zločinov proti človečnosti, prizadene človekovo dostojanstvo žrtev in njihovih bližnjih potomcev ter vsakogar z občutkom minimuma morale in odgovornosti do sočloveka. Poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe."

"Župan računa, da bomo popustili, ker se financiramo sami, pa tudi občinske uprave, pravne službe in kupa odvetnikov nimamo za sabo, njegove 'igre brez meja' pa plačuje občina. A se ne bomo predali. Tudi blatenje nas ne bo ustavilo," še pravi Vukajč. Trenutno se pripravljajo na predhodno posvetovanje o novem predlogu odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci. "Če bomo na morebitnem v tretje razpisanem referendumu v imenu nekaj čez 80 stanovalcev te ceste odločali vsi občani, imamo pravico, da o tem tudi razpravljamo vsi občani. V prvi vrsti pa seveda stanovalci te ulice, kar bi bilo edino prav in demokratično," so komentirali člani civilne iniciative. Županu oziroma občini pa še očitajo, da je javni poziv k predhodnemu posvetovanju objavila le na občinski spletni strani in radiu, ki ga mnogi občani ne poslušajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta