(FOTO) Prva Pomurka je danes že stotič darovala kri, krvodajalstvo je zanjo poslanstvo

Melani Svetec, Vestnik
25.03.2024 12:00

Marjana Gomboc iz Murske Sobote darovala kri na Enoti za transfuzijsko medicino v Murski Soboti. Za jubilejno darovanje si je izbrala materinski dan, saj meni, da je to najlepši praznik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjana Gomboc je že stotič darovala kri, tak mejnik je lani doseglo le pet žensk v Sloveniji.
Melani Svetec

Marjana Gomboc iz Murske Sobote je danes že stotič darovala kri na Enoti za transfuzijsko medicino v Murski Soboti. Po uradnih podatkih Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Murska Sobota je postala prva ženska v Pomurju, ki ji je to uspelo, medtem ko je lani ta mejnik doseglo le pet žensk v Sloveniji. Za jubilejno darovanje krvi si je izbrala materinski dan, saj meni, da je to najlepši praznik, ki nas spomni na darovanje življenja s strani mater.

"Pomembno je darovati kri, saj nihče ne ve, kdaj jo bo tudi sam potreboval. Ob tem sem tudi malo žalostna, saj je bilo krvodajalstvo vedno del mojega življenja. Krvodajalstvo je zame poslanstvo, najbolj humano in brezplačno dejanje, ko pomagaš neznancu. Še posebno mi je pomembno, da se kri daruje za naše zdravstvo in potrebe naše bolnišnice, saj vem, da bom v primeru potrebe tudi sama prejela pomoč," je povedala Gombočeva in izpostavila, da je tudi sama pred leti zaradi bolezni potrebovala kri. Takrat je komaj čakala, da bo ozdravela in bo lahko čimprej ponovno darovala.

Ob stotem darovanju krvi v Splošni bolnišnici Murska Sobota
Melani Svetec

Najbolj ji je ostalo v spominu, ko je dobila nujni klic zaradi večjih potreb krvi ob hudi nesreči v Gornji Radgoni in v soboški porodnišnici. Takoj se je odzvala, saj je ob nesrečah ali večjih potrebah po krvi potrebno hitro ukrepati. Zadnja leta kri daruje na Enoti za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer meni, da krvodajalce vedno prisrčno sprejmejo in strokovno opravijo vse potrebno pred samim odvzemom krvi.

Darovanje krvi pa ni edino dobrodelno delo, ki ga Marjana opravlja. Je tudi aktivna prostovoljka v Rdečem križu Slovenije – Območno združenje Murska Sobota, Hiši sadeži družbe, Društvu upokojencev Murska Sobota, sodeluje in pomaga pa tudi pri Društvu slepih in slabovidnih.

Ob tej priložnosti so vitezinji krvodajalstva, ta naziv ženska dobi, ko kri daruje osemdesetkrat, čestitali tudi murskosoboški župan Damjan Anželj, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Roman Ratkai, pomočnik direktorja za področje zdravstvene nege Darko Horvat, Enota za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota in Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Murska Sobota. "Danes smo bili v bolnišnici priča plemenitemu dejanju, gospa Marjana Gomboc je že 100-tič darovala več kot potrebno kri, za kar se ji v imenu vodstva bolnišnice in vseh, ki bomo kri morda kdaj potrebovali, iskreno zahvaljujemo. Gospa je s svojo pozitivnostjo in dobro voljo navdušila vse, ki smo dogodku prisostvovali, kdo ve, mogoče je koga navdušila tudi za krvodajalstvo. Želimo ji predvsem veliko zdravja in dobre volje tudi v prihodnje," so poudarili v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Podobno je poudaril murskosoboški župan Anželj: "Iskrena hvala, spoštovana gospa Gomboc, za vaše plemenito darilo skupnosti, ki je rešilo mnogo življenj! Želim vam dobrega zdravja, ohranjajte vedrost in razširjajte pozitivno energijo, kot smo je bili deležni ob današnjem srečanju, tudi v prihodnje!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta