Grily Naturae, nova zgodba iz sivke

Vida Toš, Vestnik
27.11.2019 15:53

Matej Osterc bo prihodnje leto prevzel kmetijo svojih staršev. Z ženo že zdaj pridelujeta sivko in ročno izdelujeta številne naravne izdelke. Posadili visokodebelni sadovnjak

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej in Ines Osterc pišeta novo, dišečo in naravno zgodbo Grily Naturae.
Aleš Ifko

Kmetija Osterc iz Vučje vasi v občini Križevci ima tradicijo, dolgo nekaj stoletij. Sprva je bila to kmetija Slavičevih, Osterčeva je zadnjih šest desetletij, ko se je na domačijo priženil praded zdajšnjega gospodarja Mateja Osterca: "Moji predniki so se ukvarjali z zelo raznolikimi dejavnostmi, od konjereje, čebelarstva do govedoreje, danes naša kmetija živi od prašičereje, poljedelstva in vinogradništva. Kmetija je sicer konvencionalna, sam pa sem si že nekaj časa želel pridelovati tudi ekološko."
Ker so njegovega očeta klicali Grilek, kakor pri njih rečejo čričkom, sta se Matej in Ines Osterc odločila, da bosta svoji blagovni znamki dala ime Grily Naturae. "Oče je namreč kot otrok rad lovil čričke in jih poslušal, kako pojejo, zato so mu dali vzdevek Grilek. Ko sem bil jaz majhen, so tudi meni nadeli vzdevek Grili, ker sem pač mlajši," smeje pove sogovornik.

Poleg sivke ponujajo jabolčni sok in kis ter nekatere izdelke iz kamilice.
Osebni Arhiv

Dopolnilna ekološka pridelava

"Konvencionalno kmetijo bom za zdaj ohranil, kajti redimo prašiče, ki so lahko tudi zunaj. Vso rejo imamo svojo, od svinj mater do prašičev, priznali so nam tudi izredno kakovost mesa. Vendar te reje ne morem delati ekološko, saj bi za to morali menjati pasmo prašičev," poudari sogovornik. Ekološko pridelavo vidi kot dodano vrednost kmetije, o kateri je dolgo razmišljal, vendar ni vedel, kaj natančno bi prideloval. "Potem me je k temu spodbujala tudi žena, nisva pa želela delati nekaj, s čimer se recimo že nekdo ukvarja v vasi ali okolici. Tako sva našla zgodbo s sivko," pove sobesednik. Izdelki blagovne znamke Grily Naturae so del dopolnilne dejavnosti na kmetiji, saj je tudi Ines Osterc zaposlena, dela v Mariboru kot magistrica energetike.

Mila, hidrolati, olja ...

Prvi izdelki, ki sta jih Matej in Ines Osterc ročno izdelala iz ekološko pridelane sivke, so bila mila in eterična olja. Potem sta začela razvijati nove proizvode. Naredila sta balzam za ustnice, dezodorant, različne kreme. Prejšnji teden sta dodala rjavi sladkor s sivkinimi cvetovi, v preizkušanju pa sta še dva nova izdelka. Eden je sivkino masažno olje.
Doma imata destilarno, ki jo lahko uporabljata le na prostem, saj trenutno nimata primernih prostorov za destilacijo. "Ko destiliramo sivko, diši daleč naokoli, notri pa tega ne moremo početi, ker trenutno nimamo primernega prezračevanja in je aroma premočna. Tako bi radi uredili prostore, kjer bi lahko destilirali, in tudi majhno trgovino," razkrije načrte. Trenutno prodajata izdelke iz sivke in kamilice, jabolčni kis in sok preko spleta pa tudi v trgovinicah z lokalnimi pridelki, kot je tista kmetije Paldauf. Dogovarjajo se še z Expanom in nekaterimi drugimi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta