(INTERVJU) Valerija Glavač: Potrošniške navade se spreminjajo, lastništvo avtomobila ni več vse

MOL Slovenija se preusmerja v kemično industrijo, postati želi ponudnik širokega nabora storitev, med drugim tudi souporabe električnih vozil, pojasnjuje direktorica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Valerija Glavač: "Zagotovo se bo v desetih letih prodaja pogonskih goriv postopoma zmanjševala in zamenjale jih bodo alternativne možnosti, ena od teh so polnilnice električnih vozil."
Jure Zauneker

Valerija Glavač že od leta 2008 vodi družbo MOL Slovenija s sedežem v Murski Soboti, ki ima trenutno desetodstotni tržni delež med prodajalci naftnih derivatov v Sloveniji. Preteklo leto so sklenili z zelo dobrimi poslovnimi rezultati, saj so ustvarili več kot 300 milijonov evrov prihodkov in štiri milijone evrov čistega dobička. V skupini, katere del je MOL Slovenija, se že pospešeno pripravljajo na obdobje po fosilnih gorivih, ki se počasi bliža in pomeni zgodovinske premike za stroko.
V podjetju ste se že pred leti odločili za franšizni model, tako danes vse bencinske servise MOL upravljajo najemniki. Kako se je to obneslo v praksi?
"Za to potezo smo se odločili konec leta 2015, v letu in pol smo obratovanje vseh prodajnih mest prenesli na partnerje. Kot smo pričakovali, so interes za prevzem bencinskih servisov izkazali naši zaposleni, tako da smo že z internim razpisom zapolnili vsa partnerska mesta. Sprememba se je potrdila kot pravilna usmeritev in smo z njo zadovoljni."
So se v tem času na katerih bencinskih servisih upravljavci že zamenjali?
"Nekaj manjših sprememb je bilo, a večina prevzemnikov je ista, MOL- ova mreža je ostala stabilna."
Celoten trg naftnih derivatov je pred zgodovinskimi premiki. Prihajajo električna vozila, prav tako novi trendi v mobilnosti prebivalcev, kot je souporaba vozil. Kako se spoprijemate s temi izzivi?
"Imamo prednost, da smo del skupine, ki se z globalnimi trendi aktivno ukvarja. Leta 2016 je skupina MOL sprejela novo strategijo, ki predvideva delovanje družbe do leta 2030. MOL je ena redkih družb v panogi, ki so objavile tako dolgoročno strategijo. Ta se ukvarja ravno s transformacijo v energetiki, nanaša pa se na vse energente in alternativna goriva. Na osnovi študij, ki smo jih izvedli, v nekaj naslednjih letih še pričakujemo rahlo rast prodaje pogonskih goriv. Zagotovo pa se bo v desetih letih prodaja pogonskih goriv postopoma zmanjševala in zamenjale jih bodo alternativne možnosti, ena od teh so polnilnice električnih vozil. V okviru skupine se v šestih državah električne polnilnice že postavljajo na ključnih mednarodnih poteh. Na tem področju smo aktivni tudi v Sloveniji, imamo že devet polnilnic, nam najbližja je v Bakovski ulici v Murski Soboti, kmalu bodo na voljo tudi v Lormanju in Pincah, kjer pripravljamo potrebno infrastrukturo. Načrtujemo pa že nadaljnje postavitve hitrih in tudi ultrahitrih polnilnic električnih vozil. Souporaba vozil je globalni fenomen. Verjamemo, da bodo spremembe potrošniških navad ob naraščajoči okoljski ozaveščenosti, še posebno pri tako imenovani generaciji milenijcev, ki jim je lastništvo avtomobila čedalje manj pomembno, pripomogle k nadaljnji rasti povpraševanja po souporabi vozil. Skupina MOL je na tem področju že zelo aktivna, storitev souporabe avtomobilov MOL Limo je v Budimpešti predstavila že januarja lani. Trenutno je uporabnikom na voljo 450 vozil, od tega 150 električnih. Začetne izkušnje so zelo dobre, celo nad pričakovanji. MOL Limo ima že več kot 40 tisoč registriranih uporabnikov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta