Iz roda v rod že pet generacij lastnikov Lončarstva Žuman

14.08.2021 06:05
Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljutomer je podelila naslov Obrtnik leta 2020. Od nekdaj mesto z močnimi obrtniki, ki so začutili potrebo po povezovanju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lončarstvo Žuman se z obrtjo ukvarja že od leta 1874. Foto: Vanesa JAUŠOVEC
Vanesa Jaušovec

V sklopu praznovanja občinskega praznika so v Domu kulture v Ljutomeru pripravili slovesnost, na kateri je Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljutomer razglasila obrtnika leta 2020. Naslov je prejelo Lončarstvo Žuman iz Ljutomera, ki se z obrtjo ukvarja že od leta 1874.

Lončarstvo Žuman se trudi ohranjati tradicionalen način izdelovanja lončarskih izdelkov. Glino kopljejo v glinokopu ročno in jo sami obdelajo. Izdelke izdelujejo ročno na lončarskem vretenu in jih večinoma žgejo v tradicionalni peči na drva. Najbolj prepoznavni so po uporabnih izdelkih, kot so pekači različnih oblik in velikosti, pekači za peko gibanic in potičnice. Izdelujejo tudi vrče, sklede, posode za kisanje mleka, lestence, razne okrasne izdelke in spominke.

Hvaležen prednikom

Lončevino prodajajo na sejmih in prireditvah ter predvsem doma v lastni trgovini, ki je odprta vse dni v tednu. Ob tem si je mogoče ogledati muzej z razstavljenimi izdelki, ki so jih izdelovali skozi vso zgodovino lončarske obrti družine Žuman, in delavnico, kjer nastanejo njihovi izdelki. Za večje skupine z veseljem pripravijo vodene oglede in predstavitve lončarstva.

Družina Žuman se od nedavnega ukvarja tudi s peko tradicionalne prleške gibanice, za kar so prejeli že številna priznanja in certifikate. Edini v Sloveniji se lahko pohvalijo s certifikatom za prleško gibanico, narejeno na tradicionalen način v lončenem pekaču. Certifikat jim je podelila komisija za domačo in umetno obrt pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Leta 2018 je Lončarstvo Žuman prejelo tudi kipec štorklje, najvišje priznanje na področju turizma, ki ga podeljuje Pomurska turistična zveza.

"Ko me je območna zbornica seznanila, da sem prejemnik naziva, sem bil precej presenečen, obenem pa počaščen. Lani ni bilo lahko biti obrtnik, kaj šele obrtnik leta. Vsega tega pa ne bi bilo, če ne bi bilo mojih prednikov, ki so vztrajali in prenašali to častno tradicijo iz roda v rod že štiri generacije pred menoj. Rad bi se zahvalil družini, staršem, sorodnikom in vsem drugim, ki me na tej poti podpirajo in mi pomagajo," je ob prejetju priznanja dejal Saša Žuman.

Stanje podobno vojni

Poleg županje Olge Karba so navzoče nagovorili še predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrej Čuš in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljutomer Ivo Ozmec. Ta je v nagovoru poudaril, da je bil Ljutomer že od nekdaj mesto z močnimi obrtniki, ki so hitro začutili potrebo po povezovanju.

"V vseh teh letih se je marsikaj spremenilo. Bila so leta, ko se je ljutomersko gospodarstvo in podjetništvo močno razvijalo, žal pa so bili vmes tudi slabi časi. Tem izzivom smo se vedno znali prilagajati. Preteklo leto bo zagotovo zapisano kot eno najbolj negativnih obdobij, saj se je zaradi uvedenih karanten velik del gospodarstva ustavil. Nekateri so stanje primerjali z vojno, večina pa nas pogleduje v leto 2008, ko se je začela velika gospodarska kriza. Trenutna situacija zopet ponuja priložnost za premislek glede razvoja tako gospodarstva kot tudi družbe sploh. Milijarde evrov, ki jih Evropska unija namenja za ohranjanje zaposlitev, tržne in korporativne likvidnosti, so pravzaprav zgodovinski mejnik," je dejal.

Podobno meni tudi Branko Meh, ki je v svojem nagovoru strnil dogajanje zadnjih treh let: "Leto 2019 je bilo izjemno leto za obrtništvo in podjetništvo. Bilo je leto, ki je obetalo, da bo slovensko malo gospodarstvo konkurenčno tako domačim kot tujim podjetjem. Toda žal nas je marca 2020 dosegla nesreča," je dejal in poudaril, da si ponovnega zapiranja gospodarstva ne morejo več privoščiti. "Obrtniki, podjetniki oziroma malo gospodarstvo so porabili vse rezerve. Zapiranje ne pride več v poštev." Državni sekretar Andrej Čuš pa se nadeja, da bomo kmalu prebrodili obdobje preizkušenj ter zaživeli bolj svobodno v zdravem in spodbudnem okolju, ki nam bo odpiralo nove priložnosti za rast in razvoj.

Za kulturni program je poskrbel prleški kantavtor Tadej Vesenjak, prireditvi je sledila pogostitev, ki jo je pripravila gostilna Zorko, prejemnica priznanja obrtnik leta 2019.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta