Kaj sledi, potem ko je občina Sveti Jurij ob Ščavnici ostala brez občinskega sveta in je njeno delovanje blokirano

Rok Šavel, Vestnik
10.08.2022 15:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Anton Slana se za nastalo situacijo ne počuti soodgovornega in obsoja potezo svetnikov, ki so odstopili, saj so po njegovih besedah ogrozili številne investicije, med drugim projekt petoddelčnega vrtca.  
Marina Vrbnjak

Agonija iztekajočega se mandata v občinskem svetu občine Sveti Jurij ob Ščavnici je dosegla vrhunec ob že drugem nadaljevanju zadnje seje sveta, ta prej dvakrat ni bila sklepčna, saj je na seji skupinsko odstopno izjavo podalo šest svetnikov, članov svetniške skupine Naprej, in sicer Ivan Fras, Slavica Trstenjak, Mirko Ljubec, Branko Domajnko, Srečko Hecl in Darko Trbuc.

Vrtec glavni kamen spotike

Konflikt med navedenimi člani, ki so na lokalnih volitvah kandidirali na listah NSi ali SDS, in županom Antonom Slano se vleče že od pričetka mandata. Po več nesklepčnih sejah je Slana januarja lani predlagal celo predčasno razpustitev občinskega sveta, zato se je moralo vmešati ministrstvo za javno upravo. Po posredovanju ministrstva se je stanje na videz umirilo, a trenja so bila očitno premočna. Največji kamen spotike v tem mandatu je bila ves čas potrebna investicija v nov vrtec - župan je namreč navijal za petoddelčnega, opozicija pa za štirioddelčnega, a na koncu je vendarle prevladal županov predlog, ki pa je sedaj pod velikim vprašajem.

Svetniki, ki so odstopili, so v svoji skupinski odstopni izjavi zapisali, da razlogi za odstop tičijo pri županu, očitajo mu aroganco, nespoštljivo obnašanje do svetnikov, zavračanje njihovih predlogov, nespoštovanje predpisov, nedopustne pritiske na svetnike, negospodarno ravnanje z občinskim premoženjem, neizvajanje sklepov občinskega sveta in vrsto drugih nepravilnosti.

Župan Slana je potezo svetnikov obsodil, kajti zaradi nje je blokirano delovanje občine do konstituiranja novega občinskega sveta, kar pa bo predvidoma šele po lokalnih volitvah 20. novembra. Tako ne bo mogoče sprejeti rebalansa proračuna, ki je po njegovih besedah ena izmed najnujnejših zadev, ki bi jih moral opraviti občinski svet ta trenutek, saj zaradi podražitev in drugih razlogov ne bo mogoče izvesti določenih investicij in poravnati nekaterih tekočih odhodkov občine. V rebalansu bi namreč morali zagotoviti 300 tisoč dodatnih sredstev za pričetek gradnje petoddelčnega vrtca, za kar je že bilo izvedeno javno naročilo.

Napovedal novo kandidaturo

Občina ima za izvedbo investicije zagotovljena tudi sofinancerska sredstva v višini 1,7 milijona evra od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki naj bi jih počrpala do konca leta 2023. Poleg vrtca se med drugim ustavljata projekt nadgradnje vodovoda v sistemu C in rekonstrukcija nekaterih občinskih cest, občina pa ne more skleniti niti pogodbe za izvajanje šolskih prevozov za osnovnošolske otroke, saj bi bilo zaradi podražitev treba zagotoviti dodatna sredstva.

Do konca mandata bi ob rebalansu proračuna občinski svet predvidoma sprejel še nekatere sklepe. Tako so blokirani sprejem ustanovitvenega odloka Centra za ravnanje z odpadki Puconci, ki ga morajo sprejeti vse pomurske občine, odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka in odlok o pokopališkem redu. Zapletlo se je tudi pri imenovanju občinske volilne komisije za izvedbo letošnjih lokalnih volitev, kajti Slana je zaradi domnevne nezakonitosti zadržal izvajanje sklepa o imenovanju novih članov komisije.

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici je že bolj ali manj potrdil ponovno kandidaturo na jesenskih volitvah, na čelu občine je z vmesno prekinitvijo v obdobju 2014-2018 že četrti mandat. Za nastalo situacijo pa se ne čuti niti malo soodgovornega, saj so po njegovih besedah s sodelavci iz občinske uprave naredili prav vse, kar je bilo mogoče, za pomiritev stanja v občinskem svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta