Kdo bo direktor Razvojnega zavoda Občine Puconci

Rok Šavel, Vestnik
19.11.2021 06:00

Člani sveta zavoda izbrali občinsko pravnico. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja čaka pravno mnenje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ali kandidatka za direktorico Razvojnega zavoda Občine Puconci ni pisana na kožo ustanoviteljici javnega zavoda?
Foto: Vanesa JAUŠOVEC

Vanesa Jaušovec

Septembra je svet javnega zavoda Razvojni zavod Občine Puconci objavil javni razpis za direktorja. Gre za javni zavod na področju kulture, turizma in razvoja podeželja. Doslej ga je vrsto let vodil Milan Vrečič. Na razpis so se poleg njega prijavili še štirje kandidati; po naših podatkih Boris Cigüt, nekdanji direktor družbe Pomurski avtocenter, ki je pristala v stečaju, Barbara Sukič, samostojna podjetnica iz Agencije Sever, Ines Magdič, višja svetovalka v puconski občinski upravi za premoženjske in kadrovske zadeve, in Sanja Zelko, vodja marketinga v Panonski vasi, tudi direktorica socialnega podjetja GF inspiro, ki izvaja celotno trženjsko in recepcijsko službo za znano turistično naselje v Tešanovcih.

Problematična sestava

Svet zavoda sestavljajo trije predstavniki Zveze kulturnih in turističnih društev, predstavniki Športne zveze, delavcev zavoda in ustanovitelja pa še župan. Prispele prijave je že obravnaval in tudi opravil glasovanje o kandidatih. Po naših podatkih je tri glasove prejela Magdičeva, dva pa Zelkova. Preostalim kandidatom sedemčlanski svet ni namenil glasu. Tu pa se je postopek zapletel. Svet zavoda, ki je z odlokom in statutom pristojen za sklepanje pogodbe o zaposlitvi z direktorjem in za vodenje postopka izbire, je predlagano kandidatko poslal v obravnavo Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (Kviaz). "Mi smo svoje naredili, imenovanje pa je še v postopku in več o tem ne bi rad razpravljal," je bil kratek Milan Grlec, predsednik sveta zavoda.

Kviaz je predlog medtem že obravnaval, a občinskemu svetu ni predlagal, naj sprejme sklep o imenovanju Magdičeve za petletni mandat, kar bi bila sicer zgolj formalnost. "Po burni razpravi smo tudi na mojo pobudo sprejeli sklep, da za razjasnitev postopka pridobimo neodvisno pravno mnenje," pojasnjuje Branko Ritlop, predsednik komisije, katere člani so še Jožef Ficko in Branko Drvarič, tudi podžupana puconske občine, Grlec in Jožef Rituper, ki je tudi član sveta Razvojnega zavoda. Ritlop dodaja, da bo treba pravno pregledati statut, poslovnik in ustanovitveni odlok, da se ugotovi, kdo je pristojen za predlaganje kandidata za direktorja občinskemu svetu.

Le predlog občinskemu svetu

Župan Ludvik Novak, ki je tudi član sveta zavoda, pravi, da svet le predlaga kandidata, občinski svet pa ga lahko potrdi ali zavrne. Res je, da so nazadnje, to je bilo leta 2016, obravnavo v Kviazu preskočili, saj se je na razpis prijavil le Vrečič, in so predlog sveta zavoda takoj obravnavali občinski svetniki. Novak ravno tako omenja pravno mnenje, ki bi lahko dalo odgovor glede izpolnjevanja razpisnih pogojev izbrane kandidatke.

Kandidat za direktorja mora imeti najmanj visokošolsko izobrazbo turistične, ekonomske, organizacijske, pravne ali druge ustrezne smeri, obvladati mora nemščino ali angleščino, imeti najmanj pet let delovnih izkušenj ter ustrezne organizacijske in vodstvene sposobnosti. Ob prijavi je bilo treba priložiti tudi program dela, vizijo razvoja javnega zavoda in ustrezna potrdila, med drugim potrdilo delodajalca o delovnih izkušnjah na vodstvenih položajih. To potrdilo je morala izbrana kandidatka, ker je zaposlena v občinski upravi, dobiti od občine, torej ustanoviteljice zavoda. "Razpis ni bil razveljavljen in novega verjetno ne bo," še doda župan, čeprav dejansko lahko pride do tega, če bo občinski svet zavrnil predlagano kandidatko. Ravno tako se lahko v pravnem mnenju izkaže, da ves postopek ni bil pravilen in ga je treba ponoviti.

V celotni zgodbi o novem direktorju javnega zavoda, o katerem ustanovitelj, torej občina, in svet zavoda očitno ne najdeta skupnega jezika, v oči bode dejstvo, da je član sveta zavoda tudi župan občine ustanoviteljice. To je v očitnem nasprotju s 27. členom zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki določa, da ti funkciji nista združljivi. Ustanovitveni odlok Razvojnega zavoda Občine Puconci je torej v tem delu nezakonit, kar seveda seje dvom o pravilnosti vseh postopkov, ki jih je vodil svet zavoda.

Podobne težave je pred kratkim imela lendavska občina, ki je morala po opozorilu ministrstva za javno upravo uskladiti ustanovitvene odloke svojih javnih zavodov z zakonom. To naj bi storila tudi puconska občina, a postopek izbire direktorja Razvojnega zavoda Občine Puconci je vseeno stekel po statutu in odloku, ki očitno nista v skladu z zakonom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta