Kmetje na Hotizi zemljo dobili, obljubljenih državnih subvencij pa ne

Majda Horvat Majda Horvat
10.06.2021 06:01
Kmetijsko gospodarstvo Lendava toži kmetijski sklad. Vključilo se je ministrstvo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrstvo je obljubilo aktivno sodelovanje. Foto: Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Ministrstvo za kmetijstvo bo aktivno sodelovalo pri reševanju zapleta z dodelitvijo nadomestne zemlje hotiškim kmetom, so nam sporočili. Vendar je Kmetijsko gospodarstvo (KG) Lendava vložilo tožbo proti Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG). "Dokler sodišče ne bo odločilo o sporu, vpis v gerke (grafične enote rabe kmetijskega gospodarstva) in s tem pridobivanje subvencij ne bosta mogoča za nobeno od vpletenih strank," so o namenu sestanka zapisali na ministrstvu.

Nejasna razmerja

Zaplet je nastal po tem, ko je SKGZ po arbitražnem zakonu dal kmetom v zakup zemljo na območju katastrske občine Petišovci, čemur ves čas nasprotuje dosedanji zakupnik, KG Lendava. Zastopnika kmetov s Hotize je na sestanku sprejel državni sekretar Anton Harej, sodelovali pa so še uslužbenci direktorata za kmetijstvo in predstavnika sklada. Ta je s kmeti, ki so zaradi arbitražne razsodbe izgubili pravice do spodbud za obdelovanje zemlje na hrvaškem katastrskem območju, januarja sklenil najemno pogodbo za več parcel v skupni velikosti 83 hektarjev na območju Benice, ki jih je prej imelo v zakupu KG Lendava. Zaradi nestrinjanja z odločitvijo sklada to na teh zemljiščih ni izbrisalo gerkov.

Toda kljub navedbi ministrstva, da do rešitve spora na sodišču nobena stran ne bo imela možnosti pridobivanja subvencije, to ne drži povsem. Kmetje gerkov niso mogli vpisati za polovico pridobljenih zemljišč, za drugo polovico jim je to uspelo. Bistvo zapleta je različna obravnava pravice prejšnjega najemnika do vpisa zaznambe o zakupu na sodiščih.

Sodišča različno

KG Lendava kot prejšnji najemnik torej ni samo izbrisalo gerkov, zato je ta postopek sprožila Upravna enota Lendava na predlog SKGZ. Pri tem je ugotovila, da ima KG Lendava na omenjenih parcelah še vedno vpisano zakupno pravico v zemljiški knjigi. Ker gre za več parcel, vpis v zemljiško knjigo pa ni več v pristojnosti krajevnega sodišča, je o izbrisu razmerja odločalo več sodišč po državi. Ta so se o zadevi odločila različno. Za tiste parcele, pri katerih je sodišče odločilo o izbrisu razmerja prejšnjega najemnika, so kmetje lahko vpisali svoje gerke in tik pred zdajci tudi oddali vlogo za subvencijo (31. maj je bil zadnji rok).

Kmetje so nad izidom razočarani, prav tako nad državo, ki je odgovorna za zadnji zaplet zaradi neenotne obravnave zadeve na sodiščih. Država jim je tudi obljubila nadomestno zemljo pred petimi leti in bili so pripravljeni nanjo počakati, dokler SKGZ ne reši razmerja do prejšnjih najemnikov ali najemnika, in sicer s prekinitvijo najemnega razmerja, ne da bi zaradi predčasne prekinitve pogodbe moral sklad plačati za to visoko odškodnino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta