Koncesije za domove starejših: kdo in kako za koliko

Majda Horvat Majda Horvat
23.11.2021 06:00

Trije vlagatelji se potegujejo za 259 koncesijskih mest v Pomurju. Dom Kuzma bi gradil v Dobrovniku in Ženavljah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Dobrovniku bi dom za starejše postavili na zemljišču, kjer je bil nekoč vrtec.
Foto: Majda HORVAT

Majda Horvat

Oktobra so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odprli vloge, ki so prispele na razpis za podelitev koncesij za 1100 mest v institucionalnem oziroma domskem varstvu starejših. Zanje se potegujejo tudi trije prijavitelji, ki bi dejavnost izvajali v Pomurju. Dom Kuzma je oddal kar štiri vloge, v katerih se poteguje za 132 mest, Dom Loka s poslovnim sedežem v Mariboru za 120 mest in Dom starejših občanov Gornja Radgona za sedem mest. Komu bodo koncesije podeljene, bo znano predvidoma decembra.

Dom Kuzma bi 132 postelj

Po številu zaprošenih mest izstopa Dom Kuzma, katerega vloge so vse popolne. To poudarjamo zato, ker je bila februarja letos vloga Doma Kuzma za pridobitev koncesije za 21 postelj zavrnjena kot nepopolna zaradi neustrezne garancije, kljub temu da je dom postelje, ki jih je pridobil z naložbo v povečanje prostorov, že imel zasedene s stanovalci. "Zdaj se znova potegujemo za koncesijo tudi za te postelje, ustrezno bančno garancijo pa imamo še za preostale vloge," je poudarila direktorica Jožica Baša.

Dve vlogi sta povezani s pridobitvijo koncesije za 24 mest na lokaciji Kuzma, dve pa se nanašata na načrtovano postavitev dveh novih enot, v Dobrovniku s 60 in v Ženavljah z 48 mesti oziroma posteljami. V obeh primerih bi Dom Kuzma zagnal dejavnost v novozgrajenih objektih, pri izvedbi projektov ima tudi podporo Občine Dobrovnik in Binkoštne cerkve Ženavlje.

Ustvariti medgeneracijsko družbo

Če dobijo koncesijo, bodo objekt v Dobrovniku zgradili na zemljišču v središču kraja, kjer je še vedno opuščena stavba vrtca. Ta ima nove prostore ob stavbi osnovne šole nedaleč stran. "Tako že vidim, kako bi lahko na tej osnovi ustvarili zanimivo medgeneracijsko zgodbo," razmišlja Melita Ficko, prav tako direktorica v Domu Kuzma in pobudnica postavitve enote doma v Dobrovniku, kar je podprla tudi Baša.

Občina Dobrovnik je v začetku septembra objavila razpis za zbiranje ponudb za podelitev stavbne pravice za zemljišča v skupni velikosti 6257 kvadratnih metrov. Prijavil se je samo Dom Kuzma, ki bo pozneje zemljišča lahko tudi odkupil, sam pa bo moral odstraniti obstoječe objekte. Občina si že vrsto let prizadeva za storitve varstva starejših, bodisi domske oskrbe ali dnevnega centra, pravi župan Marjan Kardinar, a so bili dosedanji pogovori z javnimi zavodi, ki bi lahko to dejavnost organizirali, neuspešni. Letos pa so dogovor o sodelovanju sklenili z Domom Kuzma. Župan upa na ugodno rešitev njihove vloge za pridobitev koncesije, kajti na območju, kjer živi manjšina, zdaj deluje samo Dom starejših Lendava.

Zamisel o postavitvi doma je v preteklosti imela skupaj z binkoštnimi cerkvami po Evropi tudi tista v Ženavljah, vendar je bilo to doslej neuresničljivo. "Zato smo se povezali z Domom Kuzma, ki je pripravljen projekt izvesti, če bo dobil koncesijo," je pojasnil Daniel Grabar, pastor tamkajšnje binkoštne cerkve. Novi objekt bi postavili na zemljišču ob stavbi binkoštne cerkve, ki ga bo treba za ta namen še kupiti, so pa lastniki že povedali, da ga bodo prodali. "Mi projekt podpiramo in bomo po svojih močeh sodelovali pri izvedbi, je pa to tudi v interesu širše skupnosti," je še povedal Grabar. Cerkev naložbe za zdaj finančno ne bo podprla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta