Lendavska gazela, ki se še širi

Majda Horvat, Vestnik
11.05.2021 06:00
Podjetje Virs je kupilo zemljišče v lendavski industrijski coni, podjetje končuje 600 tisoč evrov vredno naložbo v povečanje proizvodnih zmogljivosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Virs je kupil parcelo poleg obstoječih poslovnih in proizvodnih prostorov. Občina pa utrjuje novo cesto do nje in za širitev industrijske cone ureja drugo infrastrukturo.
 
Majda Horvat

Podjetje Virs je kupilo dobrih osem tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče v lendavski industrijski coni, ki ga je prodajala Občina Lendava po izklicni ceni 237 tisoč evrov brez davka. Z nakupom zemljišča ob obstoječih prostorih si podjetje zagotavlja možnost širitve proizvodnih zmogljivosti, občina pa s širitvijo poslovno-industrijske cone, ki ravno poteka, prispeva k spodbujanju gospodarske aktivnosti.

Ne bodo čakali desetletje

Virs, ki zaposluje 40 delavcev, večino vrhunskih strokovnjakov, se ukvarja s področjem varjenja in rezanja ter avtomatizacijo in robotizacijo teh procesov. Podjetje od ustanovitve leta 2004 nenehno raste in je bilo leta 2019 razglašeno na slovenski ravni za zlato gazelo. Zdaj končuje naložbo v nove prostore in proizvodne zmogljivosti. Ker je s tem izkoristilo vse prostorske možnosti za širitev, sta se družbenika v podjetju Renato Pahor in Aleš Puklavec odločila za nakup sosednjega zemljišča.

S sklenitvijo nakupne pogodbe z občino sta se tudi zavezala, da bo podjetje v enem letu od podpisa pridobilo gradbeno dovoljenje za načrtovani objekt in leto zatem tega tudi zgradilo. "Načrtujemo nadaljnjo širitev proizvodnih kapacitet z vzpostavitvijo razvojno-raziskovalnega in demonstracijskega centra. S to naložbo ne bomo čakali deset let, ampak jo bomo izvedli razmeroma hitro. V kolikšnem obsegu, bo delno odvisno od aktualnih razmer in poslovanja, ki danes za nas niso slabe. So pa morda nekoliko manj gotove na srednji rok predvsem zaradi dražitve surovin in problemov, ki jih je že čutiti na trgu," pravi direktor družbe Renato Pahor. Pojasni, da je bilo to mogoče pričakovati glede na količino novonatisnjenega denarja v gospodarskih velesilah. Ta je bil dan v globalni obtok, temu pa ne more slediti ponudba primarnega blaga. Če povečanju denarja ne bo sledila srednjeročno tudi ponudba surovin, bo nastopila, opozarja sogovornik, gospodarska kriza, ki vzpostavi novo ravnovesje. A vsaka kriza doslej je tako, kot je prišla, tudi prešla, poudarja Pahor, in nobena doslej ni spodnesla stabilnosti podjetja Virs.

Letos pričakujejo rast

Lani je podjetje ustvarilo blizu sedem milijonov evrov prihodkov in poslovno leto končalo z dobičkom, ta poslovni izid pa je enak kot leto poprej. Možnosti za prodajo na tujih trgih so bile lani zaradi epidemije slabše tako zaradi odpovedanih sejmov kot ukrepov, ki so omejevali gibanje, letos pa se razmere občutno izboljšujejo. "Letos že lahko pričakujemo rast. Povpraševanja je namreč več, kot ga je bilo kadarkoli v času obstoja našega podjetja," poudarja Pahor. Podjetje je že pridobilo precej naročil, z rahljanjem ukrepov pa bodo tudi vse lažje dostopali do zastopnikov v tujini in z njimi obiskovali kupce. Podjetniki in gospodarske družbe so namreč uvideli, da bo treba z virusom živeti še naprej in da z naložbami ne morejo čakati na neke boljše čase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta