Lendavska občina narekovala zaposlitev: Balažek poskrbel za Süča

Majda Horvat Majda Horvat
15.01.2019 22:33

Direktor Halasz prevzema svoj del odgovornosti, inšpektor zaradi nezakonitega postopka že napisal globo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Postopek za zaposlitev Dejana Süča v javnem zavodu KKC Lendava je pod taktirko Antona Balažka vodila občinska uprava. 
Osebni arhiv

Lendavski župan Janez Magyar je sprožil postopek preverjanja nezakonitega ravnanja direktorja javnega zavoda Knjižnica - Kulturni center Lendava (KKC Lendava) Alberta Halasza pri zaposlitvi javnega uslužbenca. Po neuradnih informacijah gre za zaposlitev Dejana Süča, ki naj bi mu bil do zaposlitve pomagal dosedanji župan Anton Balažek. Süč je bil namreč Balažkov tesni sodelavec in je veljal tudi za njegovega naslednika. Svojo župansko kandidaturo je napovedal sredi oktobra, se prebil v drugi krog županskih volitev, vendar potem ni zbral zadostnega števila glasov volivcev za zmago. Župan je v svojem sporočilu za javnost, ki ga je objavil na občinski spletni strani 21. decembra lani, torej samo teden dni po konstitutivni seji občinskega sveta, še zapisal, da bo po prejetju vseh podatkov in informacij na voljo tudi informacija za javnost. Te sicer še zmeraj ni.
Presenetljivo hitra reakcija lendavskega župana s sporočilom za javnost zaradi, kakor je zapisal, "pojavljanja informacij o nezakonitem ravnanju direktorja javnega zavoda KKC Lendava", je vredna enake pozornosti kot samo nezakonito dejanje. Napoveduje namreč vroč razplet in nakazuje burno dogajanje v prihodnje.

Lendavski župan Janez Magyar je zelo hitro vzel pod drobnogled nezakonito zaposlitev svojega županskega protikandidata. Kaj bo naslednje?
Timotej Milanov

Halasz priznava svojo napako

"Svoj del odgovornosti sem osebno prevzel, čeprav sem ravnal po pričakovanju ustanoviteljice v prepričanju, da so moja dejanja v skladu z zakonom. Napaka, ki sem jo naredil, je, da nisem preveril zakonitosti navodil ustanoviteljice, kar bi bilo, milo rečeno, zelo neobičajno. Pričakujem, da se zadeve prikažejo na podlagi dejstev, da se imenujejo in na odgovornost pokličejo akterji, zaradi katerih trpijo ugled javnega zavoda in čast ter dobro ime direktorja javnega zavoda," je v zvezi z nezakonito zaposlitvijo izjavil Halasz. Kdo je dajal navodila in bi moral prav tako prevzeti odgovornost?
Direktor KKC Lendava pojasnjuje, da je 24. septembra 2018 prejel od ustanoviteljice, torej lendavske občine, podpisan aneks k pogodbi o sofinanciranju gledališke dejavnosti v letu 2018, vendar s pogojem, da javni zavod prevzame dodatne obveznosti glede uresničevanja kratkoročnih razvojnih ukrepov, opredeljenih v lokalnem programu kulture 2017-2025. Ustanoviteljica je prav tako zagotavljala, da ima za izvajanje teh ukrepov na voljo strokovni kader in da se zaposlitev izvede v okviru internega trga dela v skladu z določili 57. in 151. člena zakona o javnih uslužbencih. Skratka, aneks je prinašal dodatna sredstva javnemu zavodu do konca leta 2018 ob hkratni zaposlitvi kompetentne osebe.

Septembra nov kadrovski načrt

Direktor je aneks podpisal, vendar šele po pisnih zagotovilih občinske uprave, ki jih je prejel 25. septembra, da je zaposlitev na tak način zakonita in da ni potrebna javna objava prostega delovnega mesta. Ob tem si je pridobil tudi mnenje soustanoviteljice, Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava, o spremembi kadrovskega načrta za leto 2018. Z novim kadrovskim načrtom je, tako Halasz, soglašal še svet javnega zavoda. Pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas za delovno mesto koordinatorja in organizatorja kulturnih programov je sklenil 28. septembra, veljati pa je začela s 1. oktobrom 2018.

Delovno mesto ni bilo objavljeno na zavodu

Toda delovni inšpektorat, ki je med 27. novembrom in 6. decembrom 2018 opravil izredni pregled zakonitosti zaposlovanja, je ugotovil, da prosto delovno mesto ni bilo objavljeno na zavodu za zaposlovanje, kar je v nasprotju s 3. odstavkom 7. člena zakona o urejanju trga dela. Inšpektor je zato pravni osebi, torej KKC Lendava, in odgovorni osebi, torej direktorju, odredil plačilo globe v višini 800 oziroma 100 evrov, ki je bila zaradi plačila v osmih dneh za polovico manjša. Inšpekcija je namreč ugotovila, da zakonska določila, na katera se je sklicevala ustanoviteljica pri pripravi omenjenega aneksa in hkratne zaposlitve, niso podlaga za sklenitev zaposlitve.
Svet javnega zavoda KKC Lendava, ki mu je direktor javnega zavoda tudi neposredno odgovoren, bo zadevo obravnaval predvidoma na seji konec januarja, vabilo pa naj bi prejel tudi lendavski župan. Predsednica sveta Silvija Hajdinjak Prendl in direktor KKC Lendava sta v zvezi s sporno zaposlitvijo že imela pogovore z občinsko upravo decembra lani, zavod pa je skupaj s prilogami občini poslal tudi prošnjo za pojasnila, zakaj jim je bil v podpis poslan aneks, ki je v nasprotju z zakonom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta