Lendavski svetniki iz vrst Gibanja Svoboda izstopili iz občinskih odborov in delovnih teles

STA
12.10.2023 15:30

Sklenili so, da izstopijo iz občinskih odborov in delovnih teles, ker so že dalj časa nezadovoljni z delovanjem delovnih teles občine. Župan Janez Magyar ocenjuje, da gre za neodgovorno ravnanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Kljajić

Izstopili so tudi iz svetov javnih zavodov in skladov, za zdaj pa ostajajo svetniki, je povedal vodja svetniške skupine Gibanja Svoboda v Lendavi Dejan Süč. Svetniki Gibanja Svoboda v Lendavi - poleg Süča Lidija Kreft, Sven Sarjaš, Helena Antolin Tibaut in Marko Franko - so že dlje časa nezadovoljni z delovanjem delovnih teles občine. Kot pravi Süč, pa je v petek zvečer "sodu izbilo dno", ko je na seji komisije za mandatna vprašanja in imenovanja lendavske občine njihova svetniška skupina ostala brez enega člana. Mesto, ki naj bi pripadalo Gibanju Svoboda, je namreč dobila skupina DeSUS. Süč je pojasnil, da je kolegom iz Gibanja Svoboda zato predlagal, da izstopijo iz delovnih teles. "Že ob nastopu mandata smo bili glede na razrez prikrajšani za nekaj mest. Tudi v komisiji za mandatna vprašanja imamo - kljub temu da ima SDS prav tako pet svetnikov - mi le enega predstavnika, oni pa dva. Zdaj pa so nam ponovno vzeli eno kvoto," je navedel. Imenovanje novih članov v komisijo za mandatna vprašanja in imenovanja je bilo posledica tega, da je moral Süč, ki je od septembra poslanec, zaradi nezdružljivosti funkcij odstopiti kot član svetov javnih zavodov v občini. Po njegovih besedah so bili v komisiji za mandatna vprašanja preglasovani, potem ko je predsednik komisije iz vrst SDS predlagal, da se mesto, ki bi sicer moralo pripadati njim, dodeli drugi listi.

Janez Magyar: "Otročje in neresno vedenje"

Župan Janez Magyar pa je njegovo dejanje in dejanje Gibanja Svoboda označil za "otročje in neresno vedenje". Pravi, da se mu zdi njihovo dejanje res neodgovorno, saj se je na seji strinjal s tem, da mesto v svetu javnega zavoda dobi tudi DeSUS, ki do zdaj ni imel kvote v nobenem zavodu. Župan dodaja, da tako ravnanje ni v prid občini in občanom, saj da Süč očitno pozablja, da dela za ljudi. Magyar dodaja, da se mu zdi "otročje", da se je Süč na seji z dogovorjenim strinjal, nato pa so vsi člani Gibanja Svoboda naslednji dan izstopili iz odborov. "Kot župan se že v prejšnjem mandatu nisem vtikal v delo delovnih teles in tudi zdaj se ne, kar je edino korektno in kar je tudi Süč kot korektno opisal. Tako zdaj ne razumem povsem tega dejanja Gibanja Svoboda," je dejal. Dodal je, da ne razume, zakaj se je Süč na seji strinjal, naslednje jutro pa odstopil in "s sabo potegnil" še vse druge svetnike iz vrst Gibanja Svoboda.

Janez Magyar, lendavski župan: "Lahko se zgodi, da se bo pojavila peščica tistih, ki imajo ljudi za to, da pripravljajo prijave za ta kmetijska zemljišč in lendavski mladi kmetje bodo ponovno izviseli."
Marina Vrbnjak

Delovna telesa občine ne delujejo, kot bi morala

Süč je potrdil, da na seji ni veliko razpravljal, se je pa vzdržal glasovanja. Dodal pa je, da že dlje časa opaža, da delovna telesa občine ne delujejo, kot bi morala. Tako se, kot je navedel, pred sejami občinskih svetov odbori in komisije ne sklicujejo, da bi obravnavali gradiva, ki gredo na sejo. Zato je razlog za njihov izstop iz občinskih odborov po njegovih besedah širši, saj da že dlje časa opozarjajo, "da projekti, ki jih zdaj kot domnevno koruptivne županu očita parlamentarna preiskovalna komisija, nimajo realnih denarnih postavk. Je pa bilo ogromno denarja že počrpanega in izplačanega za pripravo projektnih dokumentacij." Kot svetniška skupina se želijo od takih dejanj distancirati, je še poudaril Süč. Napovedal je, da za zdaj v občinskem svetu ostajajo, "če bodo koruptivna dejanja dokazana, pa bodo o svojih nadaljnjih potezah razmislili". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta