Ljutomerski gimnazijci pogumno o težavah mladih

A. Nana Rituper Rodež A. Nana Rituper Rodež
02.06.2021 18:24
Z umetnostjo opozarjajo na probleme sedanjosti in izražajo želje o družbi prihodnosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljutomer, upor mladih Foto: A. Nana RITUPER RODEŽ
A. Nana Rituper Rodež

Dijaki prvih letnikov vseh treh izobraževalnih programov (splošne gimnazije, umetniške gimnazije in predšolske vzgoje) Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so na Glavnem trgu predstavili zaključek projekta, ki je potekal na temo Upor, in s pomočjo umetniških vsebin ter ob mentorstvu sedmih priznanih slovenskih umetnikov in osmih učiteljev izrazili svoj odnos do aktualnih družbenih problemov in izzivov prihodnosti. Izhodišče njihovega razmišljanja sta bila dokumentarni film o švedski okoljski aktivistki Greti Thunberg in predstavitev likovnih del, ki so v zgodovini predstavljala družbeno angažiranost njihovih avtorjev. Mladi so svoje družbenokritično razmišljanje in želje po lepši prihodnosti izrazili s pomočjo giba, fotografije, videa, risbe, z besedami, z glasbo, med drugim je na novi šolski terasi nastal grafit, sporočila, kakšen svet si želijo, pa so delili tudi mimoidočim.

"Spoznali smo, da moramo pogumno govoriti o stvareh, ki nas obkrožajo, ki se nas tičejo, nas težijo in skrbijo, zato smo v minulih mesecih veliko govorili o vplivu družbe na nas in da moramo ostati takšni, kot smo, ne pa slepo slediti nekim zapovedim," je povedala dijakinja Žana Kolar. Dodala je, da so v tem času veliko razmišljali o družbi, odnosih ter še bolj dojeli pomen druženja, predvsem pa, da mlade ekrani bolj razdvajajo kot povezujejo in da so računalnik marsikomu postali "živa muka". Zaželeli smo si družbo, kjer je več resničnih stikov z vrstniki, varno okolje, je brez nasilja in neenakopravnosti, še pravi.

Mladi so sredi Ljutomera na svoje in okoljske težava. Foto: A. Nana RITUPER RODEŽ
A. Nana Rituper Rodež

Kot je povedal koordinator projekta, pomočnik ravnatelja Franc Čuš, sta bili v ospredju okoljska problematika in neenakost v današnji družbi. V svojih sporočilih, ki so jih razvijali in sporočali skozi različne umetniške zvrsti, pa so poudarjali, da si želijo živeti v varnem in zdravem okolju, v bolj enakopravni in strpni družbi, v kateri se sliši tudi njihov glas.

Letos se je projekt zaradi epidemioloških razmer večinoma izvajal na daljavo. Namen je, da mlade spodbujamo k razmišljanju, da kritično vrednotijo in se o tem pogovarjajo. Žal pa so bili vključeni prav dijaki, ki so že poldrugo leto izobražujejo doma in skoraj niso doživeli običajnega srednješolskega izobraževanja, kar pomeni, da so v času svojega razvoja za marsikaj prikrajšani in da zaznavajo svet bolj preko ekranov in stikov z ožjimi družinskimi člani. "Naredili so čudovite izdelke, opazili pa smo, da zaradi pomanjkanja stikov z zunanjim svetom postajajo apatični, se ne želijo izpostavljati in se težje vključujejo," pove Čuš in še doda, da si želijo to v prihodnje spremeniti. V projektu z naslovom Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo ljutomerska gimnazija sodeluje od leta 2017, nosilec je Univerza na Primorskem, izvaja pa se pod okriljem Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Zavoda Petida.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta