Mikrozelenjava še manj znana, a tudi ob inicativi mladih podjetnikov postopno prodira

Damjana Nemeš, Vestnik
02.02.2022 06:00

Gašper in Nuša Barbič iz Bakovcev s pridelki že oskrbujeta gostince in toplice v vzhodnem delu Slovenije. Začela sta pred približno enim letom, verjameta, da sta na perspektivni poti širitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nuša in Gašper Barbič verjameta, da je mikrozelenjava hrana prihodnosti.
 

Damjana Nemeš

Gašper in Nuša Barbič iz Bakovcev sta lani vzpostavila znamko Grins mikrozelenje, pod katero vzgajata različne vrste mikrozelenjave. To so mladi poganjki zelenjave, ki v substratu, kot so zemlja, kokosova šota ali konopljine blazinice, zrastejo razmeroma hitro. "Glavna razlika med kalčki in zelenčki, kot jim praviva, je to, da se pri mikrozelenjavi v prehrani uporablja nadzemeljski del, ki vsebuje več vlaknin in hranil kot kalčki, ki se kalijo v kalilniku in se pojejo s koreninami vred," je pojasnil Gašper Barbič, inženir hortikulture z izkušnjami v vrtnarstvu. V hiši Nušinih starih staršev sta po vrnitvi iz Ljubljane, kjer sta živela prej, najprej imela pasji salon, katerega ponosna lastnica je Nuša, pred dobrim letom pa sta si v tej hiši uredila tudi dom. Kasneje sta opremila še proizvodne prostore za vzgojo mikrozelenjave.

V ponudbi več kot 14 kultur

V obratu Grins mikrozelenje gojijo različne kulture, v stalni ponudbi imajo amarant, baziliko, boreč, brokoli, čebulo, gorčico, grah, piro, rdečo peso, rdečežilno kislico, redkev, rdeče zelje, sončnice in tatarsko ajdo, sproti na predlog odjemalcev dodajajo tudi druge vrste. "Nedavno smo poskusili gojiti koruzo, koriander in timijan. Sproti torej raziskujemo in dodajamo nove kulture," pove Gašper, ki je odgovoren za proizvodni del podjetja. Gojijo tudi mikrozelenje pšenice, pire, ječmena, ki še ne vsebuje glutena, ima pa veliko klorofila, ki deluje kot antioksidant in skrbi za transport kisika po telesu.

Pri vzgoji mikrozelenjave, ki raste v posebnih platojih oziroma posodicah, se ne uporabljajo fitofarmacevtska sredstva in mineralna gnojila, prav tako je zanjo značilna majhna poraba vode, saj raste v okolju, v katerem kontrolirajo temperaturo, vlago in čas osvetlitve. "Poleti, ko je sezona, gojimo mikrozelenjavo v rastlinjaku, sicer pa v notranjih prostorih, saj je tako tudi proizvodnja bolj stalna," pojasni Gašper. Hitro rastoče vrste mikrozelenja rastejo od sedem do deset dni, srednje hitro rastoče od 14 do 20 dni, nekatere pa od 20 do 25 dni. "Semena za mikrozelenje niso nič drugačna kot za vzgojo običajne zelenjave, so pa organska in ekološka."

Mladi poganjki zelenjave v substratu, kot so zemlja, kokosova šota ali konopljine blazinice, zrastejo razmeroma hitro. 

Damjana Nemeš

Želja je liofilizirana mikrozelenjava

Barbičeva z mikrozelenjavo oskrbujeta kar nekaj pomurskih gostiln, prav tako jo prodajata toplicam, zdraviliščem in končnim kupcem. Odjemalci dobijo platoje z mikrozelenjavo, to pa nato po potrebi režejo. "Strankam damo platoje z že zrelo zelenjavo, ki pa še vedno raste. Ko jo prevzamejo, je najbolje, da jo hranijo na sobni temperaturi. Če pa jo porežejo in dajo v suhe posodice, jo bodo v hladilniku lahko shranili še tri do pet dni. Seveda je bolje, če se postreže sveža," je dodala Nuša. Mikrozelenjavo je priporočljivo porezati nad višino zemlje oziroma korenin.

Podjetnika, ki semena in posodice nabavljata pri pionirjih vzgoje mikrozelenjave v Sloveniji, želita v prihodnosti svojo dejavnost še razširiti. Kot sta pojasnila, nameravata v ponudbo vključiti rezano mikrozelenjavo, predvsem pa stremita k temu, da bi ponujala liofilizirano mikrozelenje. To se, kot sta pojasnila, lahko zdrobi v prah oziroma v različne začimbne mešanice, ki še vedno ohranjajo vse svoje hranilne in mineralne vrednosti. Zanima ju tudi užitno cvetje, tako suho kot sveže, ki se v kulinariki večinoma uporablja za okras. Že sedaj sodelujeta z lokalnimi kmetijami, v prihodnje pa se želita povezati še s kom, ki goji jedilno cvetje.

"Mikrozelenjava je še precej neznana v našem okolju, za tujino zaostajamo vsaj deset let. Se pa trend vzgoje in uporabe zelenčkov širi, kar je tudi za nas potrditev, da smo se odločili za pravo stvar, in hkrati spodbuda. Verjameva, da je to hrana prihodnosti," je sklenil Gašper Barbič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta