Minister za zdravje Poklukar o informaciji, ki jo je dobil od Kreka, ljudi pa pozval k narodni enotnosti

Majda Horvat, Vestnik
30.07.2021 16:26
V Murski Soboti odslej cepilni center, ob tem pozivi ljudem, da se v še večji meri odločijo za cepljenje proti covidu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obisk ministra za zdravje Janeza Poklukarja v Splošni bolnišnici Murska Sobota 
Majda Horvat

V Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota so danes odprli ambulanto za cepljenje proti covidu. Ambulanta bo delovala od osme ure zjutraj do osme zvečer vse delovne dni v tednu, tudi ob sobotah, ljudje pa lahko pridejo na cepljenje brez naročanja. Cepilna ambulanta v bolnišnici ne pomeni, da se s tem možnosti za cepljenje po zdravstvenih domovih zmanjšujejo, ampak gre za dodatno izbiro ter večjo dostopnost do storitve, je povedal direktor SB Murska Sobota Daniel Grabar. Minister za zdravje Janez Poklukar, ki ga je v Murski Soboti spremljal generalni sekretar na ministrstvu za zdravje Bojan Matjašec, se je srečal še z direktorji pomurskih zdravstvenih domov, predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter se njim in vsem drugim javno zahvalil za njihov prispevek pri preteklem obvladovanju epidemije in za dosego boljše precepljenosti.

Minister je izpostavil skrb vzbujajoče naraščanje števila okuženih in zaprosil vse, da pristopijo k cepljenju ter s tem družbeno odgovornim ravnanjem prispevajo k obvladovanju epidemije, opozoril pa je tudi na širjenje okužb po evropskih državah in na pozive, da tudi Evropa doseže višjo raven precepljenosti. Pozdravil je odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema), ki je odobrila dodatno cepivo za otroke, stare nad 12 let, ter podčrtal pomen dela NIJZ za obvladovanje epidemije in spremljanje situacije, ki je marsikdaj prezrto. "Po podatkih, ki sem jih dobil od direktorja Kreka, je NIJZ ponoči objavil aplikacijo za spremljanje QR-kode. Vesel sem, da smo po mojih podatkih ena od sedmih evropskih držav, ki to aplikacijo uveljavlja na evropski ravni," je še povedal Poklukar. Podčrtal je, da ima Slovenija strogo zakonodajo, ki jo je treba spoštovati, in da ostajajo podatki ob spremljanju digitaliziranih potrdil anonimni, a treba se je tudi zavedati pomena kibernetske varnosti. QR-koda je primerljiva naši bančni kartici, je še dejal Poklukar, zato jo moramo enako varovati in zagotovo ne objavljati ali deliti na spletu.

Ob enakih ukrepih razmeroma sproščene družbe, kot jih poznamo danes, in ob precepljenosti, kot jo imamo v teh dneh, bi ob reprodukcijskem številu 1,5 sredi novembra lahko dosegli številke, ki so bile konec marca podlaga za zapiranje družbe, je ob svojem obisku v SB Murska Sobota izpostavil minister za zdravje Janez Poklukar. "V izogib temu prosim vse prebivalce Slovenije, da pristopimo k cepljenju. Potrebujemo narodno enotnost, kot smo jo zmogli leta devetdeset, ko smo vedeli, da potrebujemo svojo državo," je še izjavil minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta