Ministrstvo zažugalo občini Sveti Jurij ob Ščavnici

Marina Vrbnjak
27.02.2021 06:15
Svetniki so se udeležili seje, čeprav župan Anton Slana njihove predloge še vedno ignorira
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ministrstvu pričakujejo delujočo lokalno samoupravo. Foto: Marina VRBNJAK
Marina Vrbnjak

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana je pozval ministrstvo za javno upravo, naj sproži postopke za predčasno razpustitev občinskega sveta. Ob tem je sporočil, da nekateri svetniki nasprotujejo načinu vodenja občine, zato v zadnjem obdobju nobena od sklicanih sej sveta ni bila sklepčna. Svetniki, ki se z županom ne strinjajo, pa so ministrstvo seznanili z nasprotnimi dejstvi, s katerimi so ugovarjali predčasni razpustitvi. Pri tem so posebej omenili županovo nespoštovanje določb statuta občine in poslovnika občinskega sveta.

​Na nasprotnih bregovih

Na zaplet se je odzval minister za javno upravo Boštjan Koritnik. V opozorilu županu in svetnikom je zapisal, da so izpolnjeni formalni pogoji za začetek postopka za predčasno razpustitev občinskega sveta. Ta se namreč lahko razpusti, če se v posameznem koledarskem letu po najmanj trikratnem sklicu svet sploh ne sestane na sklepčni seji, kar se je tudi zgodilo. Ministrstvo je pozvalo župana, naj skliče redno sejo v osmih dneh po prejetju opozorila, članice in člane občinskega sveta pa, naj se sestanejo na sklepčni seji.

Drugače bo ministrstvo predlagalo vladi, naj v državnem zboru sproži postopek razpustitve občinskega sveta. Župan Slana je sledil opozorilu ministrstva in v sredo sklical redno sejo, vendar spet povzročil jezo pri nekaterih svetnikih, ki so že prej vložili zahtevek za sklic izredne seje. Ponovno namreč ni upošteval njihovih predlaganih točk dnevnega reda.

​Na mediacijo v Ljubljano

Ministrstvo za javno upravo je v torek sklicalo mediacijski sestanek v Ljubljani. Udeležili so se ga župan Slana, direktorica občinske uprave Melita Muhič ter svetniki Alojz Štuhec, Valentina Marinič, Mirko Ljubec in Ivan Fras. "Dobili smo štiri priporočila, ki naj bi jih vsi upoštevali," je po sestanku za Vestnik dejal Fras. V sredo sklicane seje so se občinski svetniki udeležili, kljub temu da njihove pobude za razširitev dnevnega reda spet niso bile upoštevane.

Ministrstvo je medtem zaznalo več primerov nespoštovanja predpisov. Župan po ugotovitvi nesklepčnosti seje, kot narekuje poslovnik, te ne sme končati, ampak jo mora prekiniti in določiti, kdaj se bo nadaljevala. Ravno tako je župan dolžan sklicati sejo, če to zahteva najmanj četrtina članov občinskega sveta, seja pa mora biti sklicana v 15 dneh zatem, ko je bila za to dana pisna zahteva. Če župan seje ne skliče v sedmih dneh po prejetju zahteve, jo lahko skličejo svetniki, ki so zahtevo vložili. Zahtevku za sklic seje mora biti priložen dnevni red. Župan mora dati na dnevni red predlagane točke, predlagani dnevni red pa lahko dopolni z novimi točkami. Svetniki s Frasom na čelu Slani očitajo ravno kršenje te pravice.

Župan Anton Slana Foto: Marina VRBNJAK
Marina Vrbnjak

"Nezakonito stanje v občini gre izključno na škodo prebivalcev, ki so oba organa, v dobri veri, da bosta delovala v skupno dobro, izvolili," ob tem še sporočajo z ministrstva za javno upravo, kjer pričakujejo, da bosta župan in občinski svet izpolnila to, kar od obeh organov terja lokalna samouprava, in da posegi države ne bodo potrebni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta