Murska Sobota ima starega novega župana

Po več kot 91 odstotkov preštetih glasov je stari novi župan edine pomurske mestne občine Aleksander Jevšek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Zauneker

V Mestni občini Murska Sobota sta se na letošnji lokalnih volitvah pomerila samo dva županska kandidata. Sedanjega župana Aleksandra Jevška, ki se je vnovič za župansko funkcijo potegoval kot kandidat SD, je izzval nekdanji direktor murskosoboške mestne uprave in kandidat SDS Bojan Petrijan. Po začasnih neuradnih podatkih je močno zmagal Jevšek, ki je dobil več kot 74 odstotkov glasov.
"Pri teh volitvah ni šlo samo za dvoboj dveh županskih kandidatov, ampak pravzaprav za konkurenco dveh politik. Na eni strani je bila politika prepira, razdora in sejanja strahu glede tega, kaj bomo naredili z investicijami, ki smo jih izvedli. Na drugi strani pa je bila politika, ki jo sam zastopam, to je politika optimizma, z njo smo prišli do novih investicij, s katerimi bomo nadaljevali še v naslednjih štirih letih. To je bila tudi politika povezovanja, ki nas bo popeljala do višje kakovosti življenja na vseh področjih, od turizma, gospodarstva, do področja mladih in skrbi za starejše. Upam, da bomo s to politiko dobro zastopani tudi v mestnem svetu," je za Vestnik povedal Jevšek.

Aleksander Jevšek in Dejan Židan na volišču v Murski Soboti
Jure Zauneker

Kako kaže v ostalih občinah? 

V občini Apače se bo Andrej Steyer (33 odstotkov) v drugem krogu pomeril z Zvonkom Bevkom (27 odstotkov). Za njima so se zvrstili Andrej Ritlop (16 odstotkov), Renato Flisar (15 odstotkov), Zlatko Grilanc (5 odstotkov) in Silva Vračko (4). 
V občini Beltincih so 60-odstotno podporo namenili Marku Viragu, ki bo nasledil Milana Kermana. 
Drugi krog bo v občini Cankova. Največ glasov je dobil Danilo Kacijan (46 odstotkov), sledi aktualni župan Drago Vogrinčič (34 odstotkov). Za njima sta se uvrstila še Valentin Trajbar (12 odstotkov) in Angela Vratuša (8 odstotkov).  
V občini Črenšovci je zmagala Vera Markoja, ki je prejela slabih 62 odstotkov glasov, medtem ko je dosedanji župan Anton Törnar prejel 38 odstotkov glasov.
Drugi krog bo tudi v občini Gornja Radgona, kjer je je po 99 odstotkov preštetih glasov v vodstvu sedanji župan Stanislav Rojko, ki je dobil 43 odstotkov glasov. Za njim je Dušan Zagorc (20 odstotkov), sledijo Urška Mauko Tuš (11 odstotkov), Milan Herzog (9 odstotkov), Mitja Ficko (8 odstotkov), Peter Kralj (7) in Ludvik Fekonja (3).
V občini Gornji Petrovci je zmagal sedanji župan Franc Šlihthuber (55 odstotkov).
V občini Grad je bila spet izvoljena aktualna županja Cvetka Ficko (71 odstotkov) pred Marijanom Klementom (29 odstotkov).
V občini Kobilje bodo imeli starega župana. Zmagal je Robert Ščap (55 odstotkov) pred Alešem Lutarjem (45 odstotkov).
V občini Kuzma je zmagal sedanji župan Jožef Škalič (70 odstotkov) pred Sonjo Pelcar (33 odstotkov). 
V občini Lendava so prešteli vse glasove. V drugi krog sta se uvrstila Dejan Süč (25,83 odstotka) in Janez Magyar (24,97 odstotka). Sledijo Igor Kulčar (slabih 21 odstotkov), Franc Laj (slabih 20 odstotkov) in Mihael Kasaš (slabih 9 odstotkov).
V občini Ljutomer bodo volivci šli še enkrat na volišča. Sedanja županja Olga Karba je dobila 41 odstotkov glasov, v drugem krogu se bo pomerila z Dejanom Karbo (25 odstotkov). Sledijo Andrej Vršič (22 odstotkov), Gregor Žižek (8 odstotkov), Maksimiljan Gošnjak (3 odstotke). 
V občini Moravske Toplice je sedanji župan Alojz Glavač dobil 85 odstotkov glasov, 15 odstotkov glasov pa je dobil Borut Vojkovič. 
V občini Odranci je zmagal dosedanji župan Ivan Markoja (76 odstotkov) pred Mojco Balažic (24 odstotkov). 
V občini Puconci je zmagal aktualni župan Ludviku Novaku, ki je dobil 53-odstotno podporo, Branko Ritlop pa 47-odstotno. 
V občini Radenci je največ glasov dobil Roman Leljak (27,33 odstotkov), v drugem krogu se bo pomeril z Emilom Šmidom (18,79 odstotkov). Sledijo Toni Žitek (19 odstotkov), Drago Kocbek (14 odstotkov), Jožef Toplak (10 odstotkov), Franc Himelrajh (8 odstotkov) in Mojca Smolko (3 odstotke).  
Rogašovcih je sedanji župan Edvard Mihalič dobil 56 odstotkov glasov in tako zmagal že v prvem krogu. Slavko Buček je dobil 23 odstotkov glasov, Jožica Fükaš pa je dobila 20 odstotkov glasov.
V občini Sveti Jurij ob Ščavnici je zmagal nekdanji župan Anton Slana (54 odstotkov) pred Miroslavom Petrovičem (46 odstotkov). 
V občini Šalovci je zmagal sedanji župan Iztok Fartek (76 odstotkov) pred Jožetom Korpičem (24 odstotkov). 
V občini Tišina bo drugi krog. Dosedanji župan Franc Horvat  je dobil 49,6 odstotka glasov, v drugem krogu se bo pomeril z Ivanom Horvatom, ki je dobil 23-odstotno podporo. Sledijo Andrej Serdt (16 odstotkov), Vinko Gajšt (9 odstotkov) in Franc Kovač (3 odstotke).
V občini Turnišče je največ glasov dobil Borut Horvat (38 odstotkov), v drugem krogu se bo pomeril s Stanislavom Sobočanom (28 odstotkov), sedanja županja Vesna Jerala Zver je z 19 odstotki na tretjem mestu. Vincenc Litrop je dobil 8 odstotkov glasov, Jožef Slavic pa 7 odstotkov glasov. 
V občini Veržej je zmagal sedanji župan Slavko Petovar (80 odstotkov) pred Mojco Šijanec (20 odstotkov).  

Nekateri župani znani že pred volitvami

Že pred zaključkom volitev je bilo znano, da bodo dosedanji župani še naprej vodili občine tam, kjer so bili edini kandidati. To je bilo v občinah Dobrovnik (Marjan Kardinar), Hodoš (Ludvik Orban), Križevci (Branko Belec), Razkrižje (Stanko Ivanušič) in Velika Polana (Damijan Jaklin). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta