Na Goričkem te dni že bivajo prvi gostje. Kakšna turistična sezona se med prvomajskimi prazniki nakazuje v Pomurju?

Ines Baler, Vestnik
29.04.2021 15:30
Zaradi pogojev, ki jih morajo ponudniki izpolnjevati, se vsi turistični objekti niso odprli, a trenutno povpraševanje glede na omejitve po ocenah Pomurske turistične zveze presega razpoložljivo ponudbo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostje na turistični kmetiji Čebelji gradič v Serdici ostanejo v povprečju tri do štiri dni, večinoma pridejo družine z otroki. Eno izmed posebnih doživetij za najmlajše je ježa s ponijem Poldijem. 
Jure Zauneker

Odpiranje turističnih točk in nastanitvenih obratov moramo razumeti kot signal, kaj nas čaka v naslednjih 14 dneh ali mesecu. To je popolno odprtje, napoveduje predsednik Pomurske turistične zveze (PTZ) Uroš Kamenšek. Pričakuje, da se bodo razmere počasi izkristalizirale in bomo lahko dopustovali podobno kot lani. Za zdaj je do konca prvomajskih praznikov v celotni Sloveniji dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob ne glede na velikost nastanitvenega obrata. V rumenih regijah (po zadnjih podatkih je to v pomurski, goriški, obalno-kraški, koroški in osrednjeslovenski) je možna strežba tudi v notranjosti hotelskih restavracij, v preostalih regijah le sobna strežba in strežba na terasah. Dodaten pogoj je, da gost ob prihodu na oddih predloži negativni hitri ali PCR-test, ki ni starejši od 48 ur, dokazilo o prebolelosti koronavirusa ali dokazilo o cepljenju. "Pri meni to vzbuja vprašanje legitimnosti. Receptor konec koncev ni pristojen, da ugotavlja, ali so potrdila pristna ali ponarejena. Te stvari so še dokaj nedorečene in tudi skozi pogovor s ponudniki na zvezi ugotavljamo, da je več vprašanj kot odgovorov," meni Kamenšek. Prav predložitev potrdil je v javnosti naletela na veliko neodobravanja. "Lahko povem, da sam covida-19 še nisem prebolel. Ves čas sem delal, se udeleževal sestankov, obenem pa se držal ukrepov in priporočenih navodil, zato sem se ob tej objavi počutil deprivilegiranega," je Kamenšek opisal počutje tistih, ki niso preboleli koronavirusne bolezni. Po drugi strani doda, da lahko ta pogoj in tedensko odločanje o usodi odprtja razume v luči tega, da lahko ena sama napačna odločitev pomeni nekaj korakov nazaj. To se je že zgodilo v nekaterih tujih državah, kjer so bili zaradi poslabšanja situacije primorani ukrepe spet zaostrovati.

​Mnogi še v nizkem startu

V najtežjem položaju so se znašli večji ponudniki, saj lahko odprejo le do 30 sob. Predsednik PTZ obenem opaža, da trenutno povpraševanje močno presega razpoložljive kapacitete. Le redki hoteli v Pomurju so namreč v tem tednu sprejeli goste, tudi manjši obrati še čakajo, kaj bodo prinesli prihodnji dnevi. Polno zasedena čez prvomajske praznike je na primer turistična kmetija Čebelji gradič v Serdici. Andrej Kisilak pravi, da so rezervacije sprejemali že prej, ko še ni bilo znano, kdaj se bodo turistične storitve zagnale. Prišli so oziroma bodo predvsem ti gostje, če je kdo odpovedal, pa so za tisti termin hitro našli druge interesente. "Pogoji pomenijo nekaj omejitev, toda mi smo se kljub temu odločiti za odprtje, da ohranimo stike z gosti in da ti vidijo, da smo še tukaj. Menim, da bodo potem ljudje tudi za poletje bolj računali, da lahko pridejo k nam, saj nekateri ponudniki niti za poletje še ne sprejemajo rezervacij," pojasni in doda, da morajo predpisane ukrepe pač upoštevati, drugega jim ne preostane.

V Serdici goste sprejemajo v šestih apartmajih, družina ureja še štiri. "Na drugi lokaciji imamo objekt, v katerem je bila prej trgovina. Odločili smo se, da uredimo dodatne apartmaje, in načrtujemo, da bodo do poletja končani."

Gostje na turistični kmetiji ostanejo v povprečju tri do štiri dni, večinoma pa pridejo družine. Z lansko sezono so bili tudi zaradi turističnih bonov zadovoljni in upajo, da bo letos podobno. "Upam, da bo slika še boljša, predvsem pa se nadejam, da ostanemo odprti vsaj do oktobra, tako kot je bilo v lanskem letu. Mogoče pa bo tokrat drugače glede na precepljenost in prebolelost," razmišlja Kisilak. Turistična kmetija Čebelji gradič je za izpad dohodkov prejela nekaj državne pomoči, toda škoda je bila neprimerljivo večja. "Smo pa lahko vsaj nekaj pokrili s temi sredstvi, sicer bi bila situacija hujša." Na tedensko odločanje nimajo vpliva in v Serdici se zavedajo, da so se vsi ponudniki znašli v enakem položaju.

​Tako strogi ukrepi niso potrebni

Nekoliko drugačno situacijo opaža Davorin Zamuda, ki v Radencih oddaja Apartma na hüti. Termine so sprostili v nedeljo, v prvih dneh pa povratnih informacij gostov še niso dobili. "Za zdaj ni povpraševanja, tiste rezervacije, ki so bile prej, so zdaj nične. Mogoče smo v primerjavi z drugimi malo prepozno omogočili rezervacije, vendar nismo bili prepričani, kako bo z ukrepi, in niti nismo upali kakorkoli oglaševati, saj nismo vedeli, kaj nas čaka," razloži Zamuda. Obenem doda, da bodo ob morebitnem poslabšanju razmer zaprli in čakali na boljše čase. Apartma v Radencih so pričeli oddajati junija lani in s sezono so bili zadovoljni, zato upajo, da bo tudi letošnje poletje dobro.

Andrej Kisilak: "Pogoji pomenijo nekaj omejitev, toda mi smo se kljub temu odločili za odprtje, da ohranimo stike z gosti."
Jure Zauneker

"Pogoji se mi zdijo absolutno pretirani, sploh glede dokazil. Narava in tip našega apartmaja sta taka, da je večinoma namenjen družinam. Ob najavi se držimo strogih higienskih ukrepov, sobe in sanitarije so razkužene, stikov z osebjem gostje nimajo, omogočamo brezstični prevzem apartmaja, zato mislim, da tako strogi ukrepi niso potrebni. Menim, da bi lahko za nas, ki imamo majhne nastanitvene objekte, veljali nekoliko drugačni ukrepi kot za večje hotelske komplekse," še pristavi Zamuda.

​Prvi poročni obredi maja

Da so ta teden šolske počitnice in med regijami ni več omejitve gibanja, so zaznali tudi v Javnem zavodu za turizem, kulturo in šport Beltinci. Predsednica Gabrijela Küzma pravi, da je bilo opaziti kar nekaj več gostov na Otoku ljubezni v Ižakovcih. "Nekaj obiska je bilo tudi v beltinskem gradu. Prevladujejo izletniki, ki vozilo nekje parkirajo in se naprej odpravijo s kolesi. Vreme je te dni malo ponagajalo, ampak porast je bil." Minuli vikend so na Otoku ljubezni tudi začeli zaračunavati parkirnino za avtodome. Küzmova doda, da v pisarnah pogosteje sprejemajo klice turistov, ki sprašujejo o možnostih prenočevanja v okolici, povečan pa je tudi interes za poroke na Otoku ljubezni, ne toliko med občani, ampak ljudi iz drugih krajev. Prvi obredi bodo že maja, nadaljevali pa se bodo tudi v poletnih mesecih. Predsednica pričakuje, da bo letošnja sezona podobna kot lani in bodo prevladovali slovenski turisti. V letu 2020 so za Otok ljubezni prodali okoli 16.500 vstopnic, za ogled gradu pa kakšnih 700. Pet mesecev so bili zaprti, v letu 2019, ko so normalno obratovali, pa so, za primerjavo, prodali okoli 23 tisoč vstopnic. Razlika je bila še v tem, da so pred dvema letoma prevladovale skupine, lani pa individualni gostje.

​Kamenšek: Letos podobno kot lani

Odprtje je dobrodošlo tudi za izletniške točke, prikimava Uroš Kamenšek. Večina jih v tem tednu že sprejema goste. "Največji problem pa je to, da se informacije dobijo čez noč. Če pogledamo samo gostinski sektor - treba je vse počistiti, nabaviti material, urediti z zavodom za zaposlovanje, da se lahko delavci vrnejo s čakanja na delo, poslati zaposlene na testiranje in tako dalje." Popolno odprtje in zagon turizma v celotni Sloveniji pričakuje predsednik PTZ najpozneje junija in meni, da poleti pogojev, kakršni so zdaj, torej predložitve dokazil ter omejitve števila sob in strežbe, ne bo treba izpolnjevati.

Letošnja turistična sezona bo tudi po njegovem mnenju zelo podobna lanski. Okoli polovica turističnih bonov je še ostala neizkoriščena, situacija pa se po besedah Kamenška dejansko nadaljuje tam, kjer je ostala oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta