Naj se otroci s posebnimi potrebami pokažejo in zablestijo

Brošura Na pomoč prinaša nasvete, kako otroke vključiti v prostočasne dejavnosti. Svoje izkušnje in znanje združile strokovne delavke na Osnovni šoli IV Murska Sobota

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtorice Daša Könye, Sandra Kolarič, Mirjam Bregar, Andreja Živko Rožman, Doris Pečič, Jana Černela in Urška Ivančič
Jernej Letica

Ker moj otrok ni dovolj spreten, ga ne vzamejo h gasilcem, ker je počasen, ga nočejo v nogometnem klubu, ker ne sledi natančno navodilom, se mu vrstniki posmehujejo. To je le nekaj težav, s katerimi se srečujejo starši otrok s posebnimi potrebami.
"Velikokrat poslušamo o težavah pri vključevanju otrok s posebnimi potrebami v prostočasne dejavnosti. In to je bil povod, da napišemo nekaj osnovnih navodil za izvajalce prostočasnih dejavnosti," razlaga Sandra Kolarič iz Osnovne šole IV Murska Sobota. Ker se je obseg nasvetov večal, jih je bilo kmalu dovolj za brošuro, ki so jo poimenovali Na pomoč. V njej so zbrani nasveti, ki lahko koristijo športnim trenerjem, učiteljem v glasbeni šoli, zborovodjem, mentorjem gasilske mladine in vsem drugim, ki delajo z otroki in mladino s posebnimi potrebami. Sodelovalo je več avtoric s področja psihologije ter specialne in rehabilitacijske pedagogike: Mirjam Bregar, Jana Černela, Urška Ivančič, Daša Könye, Doris Pečič, Andreja Živko Rožman in Sandra Kolarič, ki je brošuro uredila.

Da se ne bi počutili odrinjeni

Glede na izkušnje in teoretično poznavanje problematike so izbrale nekaj najpogostejših vedenj, ki se pojavljajo pri otrocih s posebnimi potrebami, ter pripisale nasvete, navodila oziroma priporočila, kako pomagati, da bi se otrok čim bolje in čim bolj samostojno vključil v neko dejavnost. Posebej so se posvetile težavam glede otrokovega gibanja, vedenja, čustev in odnosov z vrstniki, razumevanja navodil in komunikacije, zmožnosti branja in pisanja ter pozornosti in koncentracije.

Za otroka je pomembno, da se ne čuti izključen.
Natasa Juhnov

Potreben čas in novi pristopi

Kolaričeva razloži, da je največja napaka pri delu z otroki s posebnimi potrebami to, da jih ne vključujejo zaradi strahu pred neznanjem, kako delati z njimi. "Ti otroci velikokrat niti ne potrebujejo zelo posebnih pristopov, morda le kakšne prilagoditve. Že s tem, ko otroke vključimo in jim omogočimo preživljanje prostega časa z drugimi otroki, veliko naredimo za njihov socialni in čustveni razvoj. Druga napaka je, da prehitro obupajo in ne vztrajajo. Vsaka sprememba potrebuje svoj čas. In če nekaj ne gre, je treba iskati druge pristope."
Pri delu in svetovanju je treba imeti v mislih, da je vsak edinstven, s svojimi težavami in primanjkljaji, pa tudi s svojimi močnimi področji. Jana Černela dodaja, da če imamo to v mislih, smo že naredili korak k sprejemanju drugačnosti. Dokler se tega ne zavedamo, bodo takšne in drugačne razlike med nami še večje. "Dnevno se srečujemo z različnimi ljudmi, zato bodimo prijazni, odprti, spoštljivi in strpni. To so preprosti pristopi, ki delajo čudeže, z njimi pa pokažemo ljudem okoli sebe, da nam je mar."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta