Najboljši pomurski orači po regijskem tekmovanju potujejo v Postojno na državno tekmovanje

Damjana Nemeš, Vestnik
22.08.2023 05:00

Pomerili so se v petih kategorijah, ocenjevala jih je desetčlanska ekipa sodnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi tekmovalci so morali v celoti preorati 15 metrov široko in 75 metrov dolgo površino. 
Jure Kljajić

Društvo oračev Pomurja je v sodelovanju z Govedorejskim društvom Tišina in Občino Tišina ob podpori Biotehniške šole Rakičan in Kmetijsko-živilskega sejma Agra pripravilo že 33. regijsko tekmovanje oračev Pomurja, tekmovanje v oranju za pokal Občine Tišina ter tekmovanje za pokal sejma Agra v Gornji Radgoni.

Orali so v več kategorijah, in sicer z dvobrazdnimi plugi krajniki in obračalnimi plugi, z navadnimi plugi, ki so lahko bili dvo- ali večbrazdni, ter s starodobnimi traktorji. Poleg tega je potekalo še tekmovanje v spretnostni vožnji s traktorjem in prikolico, kmečki praznik, ki je bil na njivi predsednika Govedorejskega društva Tišina Branka Bučka, pa je zaokrožila še razstava novih in starih kmetijskih strojev in mehanizacije, ki sta jo za ta namen na ogled postavila Branko Lukač in Štefan Krančič.

Na regijskem tekmovanju oračev Prekmurja je v kategoriji plugi krajniki prvo mesto zasedel Matej Sinic, drugi je bil Primož Sukič, tretji pa Darko Tibaut. V kategoriji obračalni plugi je prvo mesto zasedel Tilen Vogrinčič, drugi in tretji sta bila Štefan Bakan in Rok Žižek, na regijskem tekmovanju oračev Prlekije pa je v isti kategoriji slavil Aljaž Stajnko.

Na regijskem tekmovanju oračev Prekmurja in Prlekije je v kategoriji navadni plugi slavil Peter Kramar, drugi je bil Miha Serec, tretji pa Koloman Kosednar. V kategoriji starodobniki je bil prvi Boris Kerčmar, drugi Branko Bauman in tretji Dominik Hajdinjak.

V spretnostni vožnji s traktorjem na tekmovanju oračev Prekmurja in Prlekije so prva tri mesta pri ženskah zasedle Marija Rožman, Alenka Hari in Sandra Karoli, pri moških pa Alojz Kos, Štefan Panker in Janko Horvat mlajši.

Na tekmovanju za pokal Občine Tišina je prvo mesto zasedel Štefan Bakan, drugi je bil Miha Serec, tretji pa Koloman Kosednar. V spretnostni vožnji je pri ženskah prvo mesto zasedla Alenka Hari, druga je bila Sandra Karoli, tretja pa Metka Buček, pri moških je slavil Alojz Kos, drugi je bil Miran Rengeo, tretji pa Miha Serec.

Tekmovalce je ocenjevala desetčlanska ekipa sodnikov. Kot je povedal Ervin Novak, eden od njih, so ocenjevali odpiranje in zapiranje brazde, enakomernost celotnega oranja, pravilnost rezov, enakomerne vhode in izhode oranja, ocenjevali so tudi, koliko rastlinskih ostankov oziroma plevela je po oranju na njivi še vidnih. "Površina za tekmovanje je bila odmerjena prej, vsi tekmovalci so morali v celoti preorati 15 metrov široko in 75 metrov dolgo površino. Za odpiranje brazde so imeli na voljo dvajset minut, ta del se ocenjuje posebej, za preostali del oranja pa je bila na voljo ura in pol," je še pojasnil Novak.

Zbrane je že ob uvodu kmečkega praznika nagovorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki se je tudi pomerila v spretnostni vožnji, po razglasitvi pa je vsem oračem, ki so zasedli najboljša mesta, čestitala in jim zaželela veliko sreče tudi na državnem prvenstvu v oranju. To bo hkrati z državnim tekmovanjem dijakov in študentov biotehniških šol 8. in 9. septembra v Postojni, natančneje na zemljiščih med Prestrankom in Orehkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta