Nekdanja vodja oddelka na mestni občini Murska Sobota Sabina Gutalj oprana očitkov

Andrej Bedek, Vestnik
26.11.2019 15:56

Višje delovno in socialno sodišče je razsodilo, da je bila pravnica murskosoboške občine odpuščena nezakonito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz soboške mestne uprave so sporočili, da bodo sodbo sodišča spoštovali, čeprav se z njo ne strinjajo.
Nataša Juhnov

Sabina Gutalj, ki je kot vodja oddelka za splošne zadeve in pravna svetovalka v upravi Mestne občine Murska Sobota (MOMS) aprila 2015 izgubila službo zaradi domnevnega trpinčenja ene od podrejenih sodelavk, je bila odpuščena nezakonito. Taka je pravnomočna razsodba višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki je obravnavalo tožbo Gutaljeve zoper MOMS, v kateri je odpuščena pravnica zahtevala, da jo MOMS ponovno zaposli. Sodišče je tudi odločilo, da mora MOMS Gutaljevi izplačati neizplačane plače z obrestmi od aprila 2015 do 15. novembra 2019. Vrnitev delovnega mesta v mestni upravi pa ji ne pripada. Višje sodišče je namreč sodno razvezalo njeno pogodbo o zaposlitvi, ker je bilo delovno mesto, ki ga je zasedala do aprila 2015, z reorganizacijo na MOMS ukinjeno. Zaradi razveze pogodbe je sodišče Gutaljevi prisodilo še denarno povračilo v znesku 18 tisoč evrov ali sedmih plač, ki jih je prejemala pred odpovedjo.

Revizija ni izključena

"Vesela sem, da me je višje sodišče po skoraj petih letih opralo vsake krivde in odločilo, da je izredna odpoved nezakonita. Najbolj pa me veseli, da je višje sodišče izrecno zapisalo, da se je očitek o šikaniranju sodelavke izkazal za neresničen," je po sodbi v sporočilu za javnost zapisala Gutaljeva. Zapisala je še, da se je višje sodišče za sodno razvezo pogodbe odločilo predvsem iz objektivnih razlogov.

Za občino nesprejemljivo

Iz soboške mestne uprave so sporočili, da bodo sodbo sodišča spoštovali, čeprav se z njo ne strinjajo: "Zdi se nam nesprejemljivo, da sodišče na prvi stopnji ugotovi, da je bila izredna odpoved zakonita, da tudi višje delovno in socialno sodišče ugotovi, da so kršitve, ki jih je mestna občina očitala, dokazane, da pa niso tako hude, da bi upravičevale odpoved zaposlitve, a so očitno spet dovolj močne, da je sodna razveza pogodbe o zaposlitvi upravičena. Zato bo mestna občina zoper sodbo, ki je dokončna in jo je treba izvršiti, v predpisanem roku vložila izredno pravno sredstvo." V mestni upravi se zavedajo, da bodo morali globoko seči v žep, ta denar pa bi lahko namenili za naložbe. Spomnili so še, kaj so podrejeni menda morali prestati zaradi vedenja Gutaljeve, zato so v sporočilu tudi zapisali, da so kljub (delno) izgubljeni pravdi ohranili čast in dostojanstvo zaposlenih na občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta