Ob programiranju so učenci iz Murske Sobote stkali nova prijateljstva

Damjana Nemeš, Vestnik
03.02.2022 06:00

Učenci Osnovne šole I Murska Sobota so se z mentorjema v okviru projekta Erasmus plus udeležili petdnevnega srečanja na Portugalskem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poučno in tudi zabavno druženje
 

Arhiv OŠ I Murska Sobota

Osnovna šola (OŠ) I Murska Sobota se je pridružila dveletnemu projektu Erasmus plus Open your doors to digital age (Odprite vrata digitalni dobi), v katerem sodeluje z osnovnimi šolami iz Turčije, Italije, Španije in Portugalske. Vodilo projekta so spoznavanje in programiranje mikrokontrolerjev arduino ter izdelovanje različnih uporabnih izdelkov, ki temeljijo na programiranih elektronskih vezjih. "Gre za zelo selektiven in specifično usmerjen projekt, katerega rdeča nit je ena težjih tematik. Učenci osmega in devetega razreda, ki so vključeni vanj, se z elektroniko in elektriko v šoli le spogledujejo pri fiziki, bolj na teoretični osnovi, ta projekt pa omogoča praktično delo. Učenci bodo v njem lahko pridobili specifično znanje in ga v prihodnje nadgrajevali," pove Simon Hauko, koordinator projekta in pomočnik ravnatelja na šoli.

Rdeča nit projekta Erasmus plus Open your doors to digital age sta spoznavanje in programiranje mikrokontrolerjev arduino. Učenci soboške OŠ I so se na Portugalskem pomerili v programiranju.

Osnovna šola I Murska Sobota

V okviru projekta se je šest učencev osmega in devetega razreda udeležilo srečanja na Portugalskem, potem ko je bilo eno že v Španiji. "Vedno želimo sodelovati v projektih, v katerih se lahko poleg učiteljev v tujino odpravijo tudi učenci, saj slednjim to pomaga pri navezovanju stikov in sklepanju prijateljstev z vrstniki iz tujine, prav tako utrjujejo in nadgrajujejo znanje tujega jezika ter se hkrati naučijo kaj novega o tematiki, ki jo projekt obravnava, in o državi, ki jo obiščejo," je poudaril Hauko.

Prihodnje srečanje bo v Murski Soboti

Srečanje na Portugalskem je temeljilo na različnih izobraževalnih in ustvarjalnih delavnicah, v katerih so morali učenci sodelujočih šol med seboj sodelovati. Razdeljeni so bili v več manjših skupin, v vsaki je bil en učenec iz vsake od držav, kar pomeni, da so se pogovarjali in izmenjevali mnenja v tujem jeziku. Srečanja so se udeležili Luša Zakšek, Nina Glavač, Denis Lutar in Aljaž Dervarič iz osmega razreda ter Ema Lukač in Ema Mihelič iz devetega razreda, poleg Hauka jih je spremljal še učitelj Danilo Lebar.

Kot so nam povedali učenci, so se za sodelovanje v projektu in za potovanje na Portugalsko odločili iz treh razlogov. Utrditi in nadgraditi so želeli znanje angleškega jezika, se družiti z vrstniki iz drugih držav in z njimi skleniti nova prijateljstva ter se naučiti osnov programiranja mikrokontrolerjev arduino. "Ugotavljamo, da moramo nekatere izraze v tujem jeziku še vaditi. Sicer smo kar vešči govorjenja v angleškem jeziku, saj se ga že štiri leta učimo v šoli," je povedala Luša Zakšek. Pritrdil ji je Aljaž Dervarič in dodal, da morajo zaradi številnih strokovnih izrazov, ki jih zahteva ta tematika, izpopolniti ta del. Ker je bilo srečanje, ki je potekalo v mestu Monte Gordo in na šoli Castro Marim, posvečeno predvsem programiranju mikrokontrolerjev, so učenci z nestrpnostjo pričakovali tudi ta del. Kot so nam povedali, so se vsi še bolj navdušili nad tem in želijo znanje s tega področja nadgraditi. "Pred sodelovanjem v projektu o programiranju nisem vedela nič, zdaj pa mi že gre in bi rada to znanje razvijala naprej," je povedala Nina Glavač. Nekaj več izkušenj z elektroniko in elektriko je imel Denis Lutar, ki je navdušen tudi nad izdelki, doslej ustvarjenimi v projektu. "Tovrstna tehnologija me zelo zanima, zato verjamem, da sem tudi s projektom nekatere temelje in osnove nadgradil, to pa mi bo koristilo pri nadaljnjem šolanju. Mislim, da smo se vsi sodelujoči veliko naučili."

Ob delavnicah so učenci imeli čas tudi za bolj sproščene in zabavne aktivnosti. Kot je dejal Lebar, so čas na Portugalskem izkoristili tudi za izlete v različne kraje, podrobneje so spoznali lokalne znamenitosti in se seznanili s tradicionalno kulinariko in kulturo.

Naslednje izobraževalno srečanje bo marca, takrat bodo učence in učitelje sodelujočih šol pet dni gostili v Murski Soboti, do konca projekta pa se bosta zvrstili še dve podobni srečanji, v Turčiji in Italiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta