Občinam ne bo treba vračati denarja za vodovod

Majda Horvat, Vestnik
19.12.2019 15:47

En župan "zmagal" za vse? Direktorat za vode in investicije pri MOP je porušil temelje, na katerih so doslej gradili delovanje skupnega sistema A pomurskega vodovoda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Velike Polane Damijan Jaklin je predstavil ustekleničeno vodo iz lastnega zajetja, za katero imajo vodno dovoljenje.
Majda Horvat

Velikopolanski župan Damijan Jaklin je sklical tiskovno konferenco v zvezi s sistemom A pomurskega vodovoda in na njej poudaril, da Občina Velika Polana ni v nobenem pogledu kršila določb Evropskega sklada, uredb Evropskega sklada in uredb v okviru projekta, kot je to navedeno v dopisu, ki ga je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) septembra poslalo črenšovski občini kot nosilki projekta sistema A. Jaklin se je na dopis z naslovom Opozorilo pred izvršitvijo finančne korekcije na projektu Oskrba s pitno vodo - Sistem A odzval 2. oktobra in ministrstvu očital, da je tak poziv za velikopolansko občino žaljiv in škodljiv ter da temelji na napačnih dejstvih.

Županja Črenšovcev Vera Markoja 
Ines Baler

Župani in županja bili zavedeni

Jaklin je poudaril, da so vse občine, povezane v sistemu A, dve leti zapored enotno poročale organom upravljanja o stanju projekta in doseganju ciljev, letos pa so preostale občine glede na zelo jasna vprašanja MOP o vključenosti velikopolanske občine v skupni sistem in skupno upravljanje v ločenem poročilu zapisale, da ima Občina Velika Polana lasten sistem oskrbe s pitno vodo, kar lahko pomeni kršitev pogodbene obveznosti do kohezijskega sklada in medsebojnih obveznosti občin.
"Naša občina se je letos ves čas trudila, da smo občinam argumentirali, da so njihove navedbe napačne, tudi neresnične. Dejstvo je, da so se v tem času zamenjali nekateri župani, niso se pa zamenjali tisti, ki so v občinah skrbeli za ta projekt. Imam občutek, da so bili župani in županja zavedeni, kajti danes lahko povem, da so bile vse njihove obtožbe in sklepanja napačne," je poudaril župan Velike Polane.
Posledica tega naj bi bil tudi sklep občin družbenic v sistemu A, da bodo velikopolansko občino tožile, če bo treba evropski denar vračati, poleg tega pa je občina po besedah Jaklina doživela veliko medijsko izpostavljenost. "Nekega velikega opravičevanja drugih občin ne pričakujemo, kljub temu, da nam je bila povzročena velika negativna medijska izpostavljenost," je izjavil Jaklin. Ob tem pa ni povedal, ali opravičila ne pričakuje niti od ministrstva, ki je poslalo opozorilo pred izvršitvijo finančne korekcije pri projektu.

Na tuj račun

"Mnenja direktorata za vode ne želim komentirati, ker so za to pristojne občine," je povedal Jožef Gerenčer, direktor podjetja Eko park. Poudaril je, da v mnenju ne piše, da odklonov ni, ampak da ti niso bistveni. "S čim to utemeljujejo, pa ne vem," je še dejal Gerenčer. Pravi tudi, da so zastavljeni cilji projekta, ki so bili zapisani v vlogi za pridobitev sredstev, vsem znani, znano pa je tudi zdajšnje stanje.

Jože Gerenčer, direktor Eko parka  
Majda Horvat

Olajšanje, čeprav z lobiranjem

Na vprašanje lastništva se navezuje tudi odgovor župana občine Odranci Ivana Markoje, ki pravi, da se na ugotovitve direktorata ne bodo odzvali, ker občina "teritorialno ni obremenjena s problemom 'transportnih vodov' in skupnih objektov. Za svoj del investicije pa občina obračunava amortizacijo in zaračunava omrežnino".

Župan Odrancev Ivan Markoja 
Nataša Juhnov

Ne bodo tožili

"Naš edini namen je bil zavarovati se v primeru vračila sredstev EU. Se pravi, da smo želeli nedvoumen odgovor ministrstva, da Velika Polana s tem, ko uporablja svoj vodni vir, ne ogroža projekta in temu ne bo sledilo vračanje sredstev," pravi Borut Horvat, župan občine Turnišče. Njihova občina ni in ne bo pripravljala tožbe zoper Občino Velika Polana, ampak bo po besedah župana z njo sodelovala v primeru skupnega interesa pri posameznih projektih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta