Objestneža, ki je uničeval kombajne v Gornji Radgoni, so izdali sledovi

Marina Vrbnjak, Vestnik
02.06.2020 19:30

Preiskava uničevanja kombajnov v Pomurju je trajala osem mesecev, osumljenec kaznivih dejanj ni priznal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Srt, Jože Kaučič in Mirko Kaučič so lani jeseni na shodu opozorili na škodo in posledice zaradi objestnosti takrat še nezanega storilca. 
Nataša Juhnov

Policisti Policijske postaje (PP) Gornja Radgona so zaključili osemmesečno preiskavo serije enajstih kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari – kombajnov, ki so bila v letu 2019 storjena na širšem radgonskem območju. Na podlagi zbranih dokazov, obvestil in pridobljenih strokovnih mnenj jim je uspelo dobiti osumljenca kaznivih dejanj. "Gre za 46-letnega moškega, doma z območja upravne enote Lenart," je na tiskovni konferenci pojasnil komandir PP Gornja Radgona Aleksander Kreslin. Storitev kaznivih dejanj se mu dokazuje na podlagi najdenih sledi na kraju kaznivih dejanj, sam dejanj sicer ni priznal.

Škoda kmetom v višini 66 tisoč evrov

"Na Državno tožilstvo v Murski Soboti smo podali enajst poročil v dopolnitev že podanih kazenskih ovadb. Materialna škoda, ki je nastala s temi kaznivimi dejanji in so jo priglasili oškodovanci, pa znaša približno 66 tisoč evrov," je še povedal Kreslin.
Spomnimo: Lani je neznanec med koruzo na poljih na območju PP Gornja Radgona večkrat nastavil inoks cevi, obdane s posebnim trakom. "Inoks cevi v debelini dveh centimetrov posadi na koruzo. To se dogaja že zadnja štiri leta in o tem smo ves čas opozarjali policijo in podajali prijave," so lani jeseni na protestnih shodih opisovali prizadeti kmetje. Poleg škode, ki je bila povzročena na delovnih strojih, jih je skrbelo tudi za svoja življenja. "To je tako močna sila, da lahko ubije kombajnista ali tistega, ki vozi prikolico," je takrat opozarjal kmetovalec Mirko Kaučič. Zaradi železnih opilkov, ki so ostajali v krmi, pa je tudi poginilo nekaj živine. Kmetovalci so sicer postali bolj previdni in pred siliranjem in tudi pred košnjo po več ur pregledovali površine, a vsega niso mogli odkriti. Na dogajanje se je takrat odzvala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ostro je obsodila vsakršna zlonamerna dejanja, ki škodujejo kmetom in njihovemu premoženju. Oktobra se je v Gornji Radgoni udeležila terenskega srečanja s kmeti in izvajalci strojnih del ter obljubila, da bo tej tematiki posvetila več pozornosti.

Kazniva dejanja prejšnjih let nepojasnjena

Kot je na poudaril komandir, so pri tej preiskavi obravnavali izključno kazniva dejanja iz leta 2019. Tista iz prejšnjih let tako ostajajo nepojasnjena. Preiskava je predvsem zaradi odsotnosti osumljenca zahtevala ogromno časa. Ker so lani uspešno zavarovali sledove na kovinskih palicah in traku, s katerim so bile palice pritrjene na stebla koruze, je analiza nacionalnega forenzičnega laboratorija pritrdila njihovim sumom in dokazala, da je ovadeni osumljenec tudi storilec kaznivega dejanja. Hišne preiskave niso opravili. Motiva jim ovadeni osumljenec ni izdal, policija pa meni, da gre za maščevanje oziroma škodoželjnost. Šestinštiridesetletnika so ovadili zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Policisti PP Gornja Radgona bodo letos sicer skušali z določenimi preventivnimi aktivnostmi preprečiti taka ali podobna kazniva dejanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta