Odstop občinskega svetnika zaradi SMS-sporočila župana

Marina Vrbnjak
11.03.2021 06:10
Štefanija Lesjak bo nadomestila Janeza Konrada. Občina izstopila iz Ustanove Dr. Šiftarjeva fundacija
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Konrad Foto: Vida TOŠ
Vida Toš

Radenski občinski svetniki so na zadnji seji potrdili mandat Štefanije Lesjak. Zamenjala je Janeza Konrada, ki je lani oktobra vrnil mandat. K odločitvi ga je spodbudilo tudi SMS-sporočilo župana Romana Leljaka: "Sram me je, da imam v svetu dva najstarejša svetnika, ki bi zaradi ljubezni do Tita ljudi izpostavila virusu." Konrad meni, da je to žalitev in županov nedovoljen poseg v samostojno odločitev svetnika, ki zastopa interes volivcev, kar meji že na kazensko odgovornost.

Svetniki so že na decembrski seji razpravljali o možnosti, da Občina Radenci izstopi iz Ustanove Dr. Šiftarjeva fundacija. Takrat so na predlog svetnice Norme Bale točko z dnevnega reda umaknili, fundacijo pa pozvali k izjavi, da bo enakopravno obravnavala vse tri politične sisteme - nacizem, fašizem in komunizem. Kot je v imenu fundacije dejal Ernest Ebenšpanger, so prvo pismo o nameri radenske občine, da izstopi, prejeli julija lani. Občinska uprava je v pismu med drugim zapisala: "Vaš program podpiramo, vendar smo se odločili, da z letom 2021 ne bomo več del fundacije, saj smo omejeni s finančnimi sredstvi in smo v odgovornosti do občanov primorani naše poslovanje omejiti na zakonsko določene naloge lokalne skupnosti."

Ebenšpanger je izrazil obžalovanje zaradi te odločitve, pa tudi začudenje zaradi nerazumevanja in nesprejemanja splošno na svetovni ravni sprejetih in priznanih svobodoljubnih, miroljubnih in humanističnih načel in vrednot, ki so podlaga delovanja ustanove. Bo pa fundacija še naprej sodelovala z različnimi deležniki iz občine Radenci. Leljak je na seji dejal, da je ustanova dala odgovor, v katerem pa se ni jasno opredelila glede svojega področja dela, "zato predlagam, da iz ustanove, ki nima popolnoma enakega odnosa do totalitarnih režimov, izstopimo". Nato je sklep brez razprave potrdilo deset prisotnih svetnikov, dva sta bila proti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta