Optično omrežje na Goričkem v okviru projekta Rune že prihodnje leto

Damjana Nemeš Damjana Nemeš
08.05.2021 06:05
Na Goričkem bodo zgrajeni 203 kilometri glavnega optičnega voda. Posegi le na zemljiščih v javni lasti. Priključitev bo stala 150 evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečanja v Peterlougu v Markovcih so se udeležili župani in predstavniki vseh devetih občin, v katerih bodo gradili optično omrežje. Foto: Damjana NEMEŠ
Damjana Nemeš

Predstavniki in župani občin Cankova, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina so se sestali s projektantom in izvajalci del projekta Rune. Po zagotovilih predstavnikov podjetja Rune Enia, ki gradi optično infrastrukturo na podeželskih območjih v Sloveniji, bodo nekateri uporabniki v skupini S-39 oziroma v omenjenih občinah lahko že prihodnje leto uporabljali optično omrežje.

Kot je pojasnil Stanko Šalamon iz podjetja Rune Enia, so s sestankom začeli pripravo izvedbene faze, v sklopu katere bodo opravljeni tudi informativni sestanki po posameznih občinah. Ti bodo potekali približno en mesec pred začetkom gradnje. Sledilo bo obveščanje občanov, vsa gospodinjstva bodo po pošti prejela informacije o projektu, hkrati pa tudi obrazec, s katerim bodo lahko naročila optični priključek. "Nato pa že sledi projektni del. Začela se bodo pripravljalna dela, najprej bomo morali postaviti optično vozlišče v Mačkovcih, smiselno bo še enkrat opraviti oglede na terenu in začeti pridobivati služnosti, da bo priključevanje na omrežje, ko bo to zgrajeno, lahko teklo čim bolj tekoče," je dodal Šalamon.

Prosta izbira ponudnika

V sklopu projekta Rune bo optično omrežje zgrajeno na tistih podeželskih območjih, kjer ga še ni. V omenjenih devetih občinah bodo zgradili 203 kilometre glavnega voda optičnega omrežja s skupno 5898 priključki. Izvajalec del, podjetje BiTi iz Pernice, bo na terenu delal z najmanj petimi ekipami. "Izvajalec del bo do konca maja pripravil natančen časovni načrt izvedbe del za posamezne občine oziroma naselja v teh občinah, pričakujemo pa, da se bo že pred poletjem optično omrežje začelo graditi," je povedal Iztok Fartek, župan občine Šalovci, ki je tudi koordinator gradnje omrežja v konzorciju S-39.

Projektanti bodo z vsako občino sklenili pogodbo, izkope, polaganje cevi in vpihovanje kablov pa bodo izvajalci del opravili le na parcelah, ki so javno dobro. "Omrežje bo zgrajeno po javni površini, na zasebnih parcelah ne bomo gradili. Če bodo uporabniki želeli imeti optični priključek, si bodo morali izkop in položitev cevi na svoji parceli urediti sami. Seveda se bodo o tem lahko dogovorili tudi z izvajalcem del, ki jim bo ob dodatnem plačilu opravil izkop in položil cev za kabel," je pojasnil Šalamon.

Poleg tega bodo morali interesenti, če se za optično omrežje odločijo, plačati 150 evrov za priključitev na omrežje in notranjo napeljavo. Ta finančni strošek lahko zanje poravna tudi izbrani ponudnik internetnih storitev, če bodo z njim sklenili naročniško pogodbo. Ena od ključnih razlik optičnega omrežja Rune v primerjavi z optičnimi priključki drugih operaterjev je, da ima stranka prosto izbiro operaterja.

Tudi na območjih belih lis

Zgrajeno optično omrežje Rune, ki omogoča storitve z zmogljivostjo deset gigabajtov na sekundo, bo vsem gospodinjstvom omogočalo priključitev na optično omrežje. "To je naš poglavitni cilj. Marsikje se je namreč sedaj, v času epidemije, ko sta šolanje in delo večinoma potekala od doma, izkazalo, da so imeli uporabniki težave pri uporabi interneta. Z optičnim omrežjem bi se te težave rešile," pravi Fartek.

Doda, da je tudi sodelovanje goričanskih občin v konzorciju dobro. Vsi si namreč želijo, da bi optično omrežje zgradili čim prej in da bi ga občani lahko začeli uporabljati. Na območju belih lis bo gradilo podjetje Runetec, sestrsko podjetje Rune Enia, ki na več podeželskih območjih Slovenije že izvaja investicije v dostopovno optično infrastrukturo. Podjetje je za sklop Podravska na razpisu Ministrstva za kmetijstvo oddalo ponudbo in bilo izbrano, skladno z zahtevami razpisa pa ne bo pokrilo vseh belih lis. Gradnja na območju belih lis bo potekala skladno z gradnjo na območju sivih lis oziroma skladno s projektom Rune. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta