Pahor pozabil odlikovati Pomurce

Andrej Bedek Andrej Bedek
19.12.2018 15:26

Predsednik države zdaj obljublja, da bo izrazil priznanje za ravnanje ob begunski krizi tudi tistim, ki so jih na podelitvi spregledali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mejno črto je v Gornji Radgoni v migrantskem valu prečkalo 50 tisoč tujcev.
Nataša Juhnov

Urad predsednika države Boruta Pahorja je podelil državna odlikovanja za zasluge pri obvladovanju migrantske krize v obdobju 2015-2016. Odlikovanja so prejeli funkcionarji vlade, notranjega in obrambnega ministrstva, policije in uprave za zaščito in reševanje, dve policijski upravi in dva štaba za civilno zaščito ter tri brigade Slovenske vojske. Pa tudi policije, notranja ministrstva in vojske dvanajstih tujih držav, članic Evropske unije. Odlikovanja so med drugim prejeli štaba civilne zaščite za Posavje in za vzhodno Štajersko ter policijski upravi Maribor in Novo mesto, kar je razumljivo. Šentilj in Dobova sta bila med najbolj obremenjenimi prizorišči med migrantsko krizo.

Mejno črto je v Gornji Radgoni v migrantskem valu prečkalo 50 tisoč tujcev.
Nataša Juhnov

Vse teklo brezhibno

Dvakrat dnevno, ob 9. in 13. uri, so v skupinah po 500 ljudi zapuščali nastanitveni center v Gornji Radgoni, kamor so jih že evidentirane vozili z južne meje. Takrat je promet po mostu potekal izmenično. Da bi razbremenili vstopne točke, je popis prebežnikov potekal tudi v Petišovcih in Dolgi vasi. Ko so bile zmogljivosti na sejmišču zasedene, so migrante nastanili v šotorišču na parkirišču nekdanjega Integrala v Lendavi.

Bogdan Šajnovič
Nataša Juhnov

Bodo res odlikovani?

Ko smo uradu predsednika države Boruta Pahorja poslali vprašanje, zakaj med odlikovanimi ni Pomurcev, smo dobili naslednji odgovor: "Pobuda za podelitev priznanj se je oblikovala v uradu predsednika, pri nadaljnjem oblikovanju predloga pa so sodelovali ključni akterji iz časa migrantske krize, torej z ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za obrambo, policije, ministrstva za zunanje zadeve in nekatera slovenska veleposlaništva v tujini kot tudi nekatera tuja veleposlaništva v Sloveniji. Ključno je bilo sodelovanje pri izvajanju ključnih vodilnih nalog, delovanje na najbolj obremenjenih območjih oziroma, ko gre za tujce, aktivno prispevanje s policijskimi ali vojaškimi enotami. Zavedamo se, da so tako Policijska uprava Murska Sobota in Regijski štab Civilne zaščite za Pomurje kot tudi številne organizacije in posamezniki v Pomurju in tudi še nekaterih drugih območjih Slovenije, ki so bili podobno obremenjeni, opravili veliko delo s humanitarnega in tudi varnostnega vidika. Že v utemeljitvi odlikovanja je izrecno rečeno, da bo predsednik republike v prihodnje izrazil priznanje tistim, ki tega niso bili deležni na nedavni podelitvi, si pa zaradi svojega prispevka to zaslužijo."

Mejno črto je v Gornji Radgoni v migrantskem valu prečkalo 50 tisoč tujcev.
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta