Petčlanska komisija je odločila: Najboljši prekmurski špricer točijo v Kuzmi

Na ocenjevanju je sodelovalo 35 vinarjev, ki oskrbujejo 97 gostiln. Vzorce je pokušala petčlanska komisija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petčlanska komisija je ocenjevala barvo, okus in sproščanje mehurčkov. 
Damjana Nemeš

Društvo vinogradnikov Goričko in Javna služba za kmetijsko svetovanje sta pripravila že enajsto ocenjevanje prekmurskih špricerjev. To je potekalo v Vinogradniškem centru Goričko v Ivanovcih, z vzorci vin pa je na ocenjevanju sodelovalo 35 vinarjev iz vinorodnega okoliša Prekmurje, ki oskrbujejo 97 lokalov.
Cilj ocenjevanja špricerjev je promocija vin iz Prekmurja v gostinskih lokalih, posebne zunanje oznake akcije Tü točimo prekmurski špricer, ki so jih začeli podeljevati leta 2008 in s katerimi je trenutno v Prekmurju označenih sto lokalov, pa podeljujejo gostincem na podlagi pravilnika in oddane vloge na Odbor Prekmurski špricer.
Petčlanska komisija, ki so jo sestavljali predsednik Ernest Novak iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota kot predstavnik stroke, Štefan Železen kot predstavnik potrošnikov, Marjan Marič kot predstavnik gostincev, Vlado Smodiš kot predstavnik turističnih kmetij in Ladislav Gjörek kot predstavnik vinogradniških društev Prekmurja, je poleg barve in okusa vina ocenjevala tudi muziranje oziroma sproščanje mehurčkov.
"Vina letnika 2019 so dobra. Letnik sicer ni tako aromatičen, vendar pri špricerju ne zahtevamo preveč intenzivne arome. Tudi kislina v vinu je letos nekoliko višja," je pojasnil predsednik komisije Novak.
Ocenjevalci so sprva ocenili vseh 35 vzorcev vin, deset najboljše ocenjenih pa je nato na podlagi primerjalne pokušnje vsak član komisije ponovno ocenil in jih razvrstil od prvega do desetega mesta. Seštevek vseh točk članov komisije je nato dal zmagovalce. Komisija je ocenila, da najboljši prekmurski špricer točijo v gostilni Gaberšek v Kuzmi, kjer jih z vinom oskrbuje Alojz Marič, ki je postal tudi najboljši vinar v občini Kuzma. Na drugem mestu je pristalo vino Vlada Smodiša, ki je postal najboljši vinar v občini Puconci, z vinom pa zalaga turistično kmetijo Smodiš v Otovcih. Tretje mesto je osvojil vzorec vina Draga Šinkeca, ki s svojim vinom oskrbuje gostišče Oaza v Mlajtincih; hkrati je Šinkec postal najboljši vinar v občini Moravske Toplice. Na četrtem mestu je vzorec vina Janeza Grabarja, ki oskrbuje štiri gostinske lokale na območju občin Moravske Toplice in Murska Sobota, na petem vino Milana Horvata, sledita še vzorca vin Viktorja Šiftarja in Janeza Erniše. Na območju občine Lendava točijo najboljše špricerje v štirih gostinskih lokalih, in sicer v Ribiškem domu Lendava, v baru Lastoria Hotiza, v dnevnem baru Adela Jakšič ter na stolpu Vinarium, z vini pa jih zalaga vinar Borut Smej.
In kakšen je pravi prekmurski špricer? "Sestavljen je iz enega decilitra vina, po navadi gre za suha bela vina, in enega decilitra mineralne vode Radenska iz vrelca Petanjci. Vino se meša z mineralno vodo zato, da se zniža stopnja alkohola. Prava temperatura špricerja pa je med osmimi in dvanajstimi stopinjami Celzija," je še pojasnil Novak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta