Pomurju bistveno manj denarja

Majda Horvat Majda Horvat
12.12.2018 18:02

Letos za javna dela 4,3 milijona evrov, prihodnje leto le 2,5 milijona. To je sicer 16,9 odstotka celotnega zneska, vendar je ta bistveno manjši v primerjavi z letošnjim, ko je imela regija na voljo 4,3 od skupaj 25 milijonov evrov državnega denarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zavod za zaposlovanje Murska Sobota F  
Nataša Juhnov

Država je zmanjšala sredstva, namenjena za javna dela v prihodnjem letu, zato bo teh bistveno manj tudi za pomursko regijo. Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) je 23. novembra objavil javno povabilo za izbor programov javnih del, ki traja od 5. decembra do porabe sredstev v skupnem znesku 15 milijonov evrov, ta denar pa bi omogočal vključitev v delo približno 2800 dolgotrajno brezposelnim.
Kvota za murskosoboško območno službo ZRSZ je 2,5 milijona evrov. To je sicer 16,9 odstotka celotnega zneska, vendar je ta bistveno manjši v primerjavi z letošnjim, ko je imela regija na voljo 4,3 od skupaj 25 milijonov evrov državnega denarja. S tem je bilo v Pomurju v javna dela vključenih 576 ljudi, ponudnikov programov pa 381.

Stanislava Perčič
Majda HORVAT

Manj denarja za javna dela

"Glede na to, da je vsako leto na javno povabilo prijavljenih več programov javnih del, kot jih lahko država financira, in glede na dejstvo, da je za leto 2019 namenjenih manj sredstev kot prejšnje leto, pričakujemo, da se bodo prijavili tisti izvajalci, ki so družbeno odgovorni in bodo dali priložnost brezposelnim, ki jim je treba posvetiti veliko pozornosti ter zagotoviti dodatno pomoč in usposabljanje, da bodo lahko uspešni tudi takrat, ko bodo ponovno vstopali na trg dela," je ob tem poudarila Stanislava Perčič, direktorica murskosoboške območne službe ZRSZ.

Največ za socialnovarstvene programe

Za letos razpisana sredstva se bodo lahko potegovali neprofitni delodajalci, ki bodo prijavili programe javnih del v skladu z razpisom. Največ sredstev ali 850 tisoč evrov od skupno 2,5 milijona bo namenjenih za programe s socialnovarstvenega področja, 780 tisoč za osebe z ravnijo izobrazbe od prve do četrte stopnje in 860 tisoč evrov za druga področja.
V javna dela se bodo lahko vključevali dolgotrajno brezposelni, ki so več kot leto dni nepretrgano prijavljeni v evidenci brezposelnih, prednost pa bodo imeli tisti, ki so med prijavljenimi brezposelnimi več kot dve leti in v tem času niso bili vključeni v noben program aktivne politike zaposlovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta