Pomurske lekarne: Še zadnji poskus za dosego kompromisa

Mestna občina Murska Sobota je občinam soustanoviteljicam poslala predlog nove ureditve Pomurskih lekarn, hkrati je dala v javno razpravo odlok o ustanovitvi novega lekarniškega javnega zavoda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soboška občina je že kupila prostore v Grajski ulici, kjer danes dejavnost opravlja ena od petih soboških poslovalnic Pomurskih lekarn. 
Nataša Juhnov

Mestna občina Murska Sobota (MOMS) je preostalim občinam soustanoviteljicam Pomurskih lekarn poslala osnutka odloka o ustanovitvi javnega zavoda Pomurske lekarne in odloka o ustanovitvi sveta ustanoviteljic javnega zavoda. Kot je znano, je bil veljavni odlok o ustanovitvi Pomurskih lekarn sprejet leta 1996, pri čemer zajema najmanj dve zadevi, s katerima se nekatere soustanoviteljice ne strinjajo.
MOMS, ki je največja med ustanoviteljicami, se ne strinja z načinom sestave sveta zavoda, po katerem imajo vsi predstavniki v svetu en glas. Za druge občine je sporno to, da so z odlokom občine soustanoviteljice na MOMS prenesle izvrševanje ustanoviteljskih pravic, povezanih z imenovanjem direktorja, kar se kaže kot ovira v primeru imenovanja Ivana Zajca, ki bi ga v večini občin ustanoviteljic radi še naprej videli na položaju direktorja lekarn. Sobočani, ki Zajcu očitajo neizvajanje javnih naročil pri nabavi zdravil, pa ne dajo soglasja in s tem ovirajo njegovo imenovanje za direktorja, kar jim omogoča prej omenjeni prenos izvrševanja ustanoviteljskih pravic. Potem ko so člani sveta zavoda Pomurskih lekarn pred kratkim še četrtič v zadnjih štirih letih potrdili Zajca za direktorja, soboško občino pa pozvali, naj jim predloži obrazložitev porabe denarja, ki so ga pred leti prejeli z delitvijo presežka Pomurskih lekarn, je Jevšek župane občin soustanoviteljic pozval na sestanek. Udeležba na njem je bila slaba, občinam pa so nato poslali predlog omenjenih odlokov.

Lekarne Murska Sobota bi prevzele soboške poslovalnice

Hkrati je mestna občina na svoji spletni strani objavila osnutek odloka o ustanovitvi javnega zavoda Lekarne Murska Sobota in o izločitvi organizacijskih enot Lekarna BTC, Lekarna pri gradu, Lekarna Maximus, Lekarna Murska Sobota in Lekarna v Šavel centru iz javnega zavoda Pomurske lekarne. Soboška občina je že pred časom od družbe Galex kupila poslovni objekt v Grajski ulici, v katerem danes opravlja dejavnost lekarna pri gradu. "S posredovanjem navedenih odlokov Mestna občina Murska Sobota jasno izraža interes po ohranitvi enotnega javnega zavoda Pomurske lekarne in sledi določbam zakona o lekarniški dejavnosti, ki med drugim določa, da občine ustrezno uredijo delitev premoženja in druga medsebojna razmerja. Ker tega brez sodelovanja vseh občin ustanoviteljic ne bomo mogli izvesti, še enkrat pozivamo vse občine h konstruktivnemu sodelovanju," so zapisali v dopisu, v katerem so še dodali, da bo mestna občina, če občine konsenza glede priloženih odlokov ne bodo dosegle, začela postopek izločitve iz javnega zavoda Pomurske lekarne.

Določili bi deleže ustanoviteljic

S predlaganim odlokom, ki so ga poslali občinam, bi med drugim določili ustanovitveni delež posamezne občine ustanoviteljice, ki bi temeljil na številu prebivalcev, to pa bi pomenilo tudi različno težo posamezne občine pri upravljanju zavoda. Za ustanovitev novega javnega lekarniškega zavoda občina potrebuje tudi soglasje ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato nekateri poznavalci razmer menijo, da je malo verjetno, da bi bila soboška občina uspešna pri ustanavljanju novih lekarn, če bi se za to odločila. Nasprotno menijo v soboški občini, kjer so že večkrat javno poudarili, da jih nihče ne more prisiliti, da bi sodelovali v zavodu, v katerem nočejo biti, pa tudi če bodo morali to doseči po sodni poti. Pri tem ima marsikdo v mislih tudi politične spremembe, ki so se zgodile na državni ravni in po katerih bo stranka Socialnih demokratov, ki ji pripada tudi soboški župan Aleksander Jevšek, v opoziciji, oblast pa prevzema stranka SDS, katere soboški lokalni predstavniki so doslej nasprotovali težnjam vodstva soboške občine po menjavi vodstva Pomurskih lekarn.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta