Pomurski turizem zaradi vavčerjev poletel

Marina Vrbnjak, Vestnik
06.08.2020 06:10

Slovenski turizem rešujejo domači gostje in turistični boni. Turistične zmogljivosti trenutno skoraj stoodstotno zasedene, to pa ugodno vpliva tudi na druge akterje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moravske Toplice so na tretjem mestu v Sloveniji po številu unovčenih turističnih bonov. Foto Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Zasedenost kapacitet v Pomurju je blizu sto odstotkov, natančnega podatka trenutno še nimamo. Poroča se namreč za nazaj, je povedal Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze. Izpada dohodkov, ki je nastal zaradi sredi marca sprejetega vladnega odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom in turističnim obratom, ki jim je do 18. maja prepovedal sprejemanje novih gostov, pa ne bo mogoče pokriti.

Prednjačijo zdravilišča

"Prejšnja leta je bilo več kot sto tisoč prenočitev ob velikonočnih praznikih in za prvi maj, letos zaradi razglašene epidemije nobene," pojasni. Za turistične bone meni, da so v veliko pomoč turizmu v Pomurju, kar se je potrdilo v zadnjem mesecu. Za pomursko regijo je namreč značilno, da je julij glede turistične zasedenosti eden najslabših mesecev v letu, saj pomurski turizem še vedno temelji predvsem na zdraviliščih.

Največ v Moravske Toplice

V pomurski statistični regiji je bilo po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije do 15. julija največ turističnih bonov unovčenih v občini Moravske Toplice, sledijo občine Ljutomer, Veržej, Lendava in Murska Sobota.

Moravske Terme 3000 so zelo dobro obiskane, prevladujejo domači gostje. Foto Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Mnogi bone podarijo

Prvi podatki finančne uprave kažejo, da je povprečna starost uporabnika bona 39,4 leta. Skoraj devet tisoč upravičencev, starih v povprečju 63,5 leta, je svoj turistični bon podarilo sorodniku.

Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta