Povpraševanje po nepremičninah v Pomurju ne popušča

Timotej Milanov Timotej Milanov
24.07.2019 18:02

Na trgu kronično primanjkuje najemniških stanovanj, za nakup največ zanimanja v Murski Soboti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Murski Soboti zaznavajo veliko povpraševanje po najemniških stanovanjih, ki jih primanjkuje.
Nataša Juhnov

Poznavalci, ki so že v zadnjih dveh letih opažali prebujanje nepremičninskega trga v Pomurju, pravijo, da se trend nadaljuje tudi letos. V družbi Finimo trenutno tržijo 44 stanovanj v novozgrajenem bloku v Lendavski ulici v Murski Soboti. Direktor družbe Jožef Gomboc pravi, da prodaja poteka po pričakovanjih in je zadovoljiva, pri tem pa ne razkriva, koliko stanovanj so že prodali. Kot pravi, po stanovanjih povprašujejo različni profili kupcev, med njimi pa ne bi mogel poudariti samo ene skupine. Soboška družba Imo-Real je prodala vsa stanovanja v vila blokih Vrbišče v Murski Soboti. Trenutno pripravlja več investicij, med drugim projekt gradnje poslovno-stanovanjskega objekta v Kocljevi ulici v Murski Soboti, ki bo na trgu predvidoma naslednje leto.

Raje prazna stanovanja kot z najemniki

Janja Markoja iz nepremičninske agencije Halodom pravi, da je v regiji trenutno povpraševanje po nakupu nepremičnin dosti večje od ponudbe. "V zadnjem času je izjemno veliko povpraševanja predvsem po najemniških stanovanjih, na trgu primanjkuje tudi večjih rabljenih stanovanj. Na razpolago so sicer nova stanovanja, a večina potencialnih kupcev žal ne dosega takšnega cenovnega razpona. Izredno je tudi povpraševanje po manjših pritličnih hišah v okolici Murske Sobote." Kot ugotavlja, so se pri najemu stanovanja ljudje pripravljeni tudi preseliti, recimo iz Murske Sobote v Gornjo Radgono, če tam najdejo ugodnejšo možnost najema, pri nakupu stanovanj pa je pomurska prestolnica še vedno prva na seznamu želja potencialnih kupcev. Markojeva še omeni, da imajo Pomurci v lasti veliko nepremičnin, ki jih ne uporabljajo, a jih ne želijo dati na trg. "Zdaj je pravi čas za prodajo, saj nepremičnine ta čas dosegajo dobre cene." Pri tem opaža, da je ljudi še vedno strah oddati stanovanje v najem, saj se zaradi številnih zgodb, ki so jih slišali ali zasledili v medijih, bojijo, da se najemnika ne bodo mogli rešiti, ko se bodo odločili za prodajo stanovanja. "Raje sami plačujejo stroške za prazna stanovanja in nočejo videti drugih primerov, v katerih ljudje dolga leta brez težav živijo v najemniškem razmerju."

Interes tudi za počitniške hišice

Med kupci iz drugih delov Slovenije je še vedno največ interesa za nakup počitniških hiš v okolici Lendave, hiš na Goričkem in apartmajev v Moravskih Toplicah. Franc Plej iz nepremičninske agencije Evana, v kateri se največ ukvarjajo s posredovanjem pri prodaji nepremičnin na območju Radencev in Gornje Radgone, pravi, da stranke največ povprašujejo po rabljenih hišah in stanovanjih. Tudi sam poudarja pomanjkanje najemniških stanovanj, medtem ko so se cene nepremičnin nekoliko zvišale. Na področju novogradenj so se v preteklih letih po besedah Pleja hitro prodala stanovanja dveh blokov na Tratah, ki so bila razmeroma poceni. "Novogradnje, katerih cene presegajo 1500 evrov za kvadratni meter, pa je v tem okolju težko prodajati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta