Presoja vplivov na okolje za svinjske hleve Panvite v Ocinju ni potrebna

04.08.2021 06:05
Panvita bo morala upoštevati dodatne ukrepe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hleva za rejo 420 plemenskih svinj bosta v Ocinju stala na kraju, kjer so nekoč že pitali govedo. 
Vestnik.si

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je 20. julija izdala sklep, da Skupini Panvita ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja za gradnjo in obratovanje dveh hlevov za plemenske svinje v Ocinju. "Odločitev je bila v skladu s pričakovanji, kaj več pa bomo lahko povedali, ko bomo sklep tudi prejeli v roke," nam je povedal član uprave Skupine Panvita Branko Virag.

Pritožba upoštevana

Panvita se je, kot smo že poročali, novembra lani pritožila na takratni izdani sklep Arsa, da je presojo vplivov treba izvesti in pridobiti okoljevarstveno soglasje, ministrstvo za okolje in prostor pa je kot pritožbeni organ odločilo, da se pritožbi ugodi, zato je bila zadeva vrnjena v ponovno odločanje.

Investitor svinjskih hlevov v Ocinju, v katerih bo reja obsegala proizvodni ritem s 420 produktivnimi svinjami in s pripadajočimi 168 stojišči za vzrejo lastnih mladic, je v ponovnem postopku pridobil mnenja mariborske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Direkcije Republike Slovenije za vode, direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje in mariborske območne enote Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave.

Vendarle ne brez omejitev

Enota slednjega je navedla, da mora Panvita v projektno dokumentacijo vključiti vse v mnenju zapisane omilitvene ukrepe in jih ob izvedbi nameravanega posega in pri rabi objektov tudi upoštevati.

Omilitveni ukrepi, ki morajo biti upoštevani, med drugim navajajo, da mora biti dokumentacija dopolnjena z gnojilnim načrtom, ki bo vseboval seznam zemljišč, kamor se bo odvažala gnojnica oziroma gnojevka, greznica in betonski zbiralnik gnojnice morata biti izvedena in redno vzdrževana na način, da se bo preprečil vsakršen iztok vsebine v okolje, prav tako ne smejo biti speljani v strugo pritoka Kučnice nobeni jarki ali odtoki in z dodatnimi ukrepi mora biti preprečen vsakršen iztok oziroma možnost iztoka snovi v strugo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta