Prvi premiki na območju Potrošnika v Murski Soboti

​Rok Šavel, Vestnik
21.08.2021 06:00
Trgovska družba pripravlja teren za gradnjo novega objekta v Murski Soboti. Znan investitor, ki bo gradnjo financiral.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stavb, ki so leta kazile središče mesta, kmalu ne bo več.
Vanesa Jaušovec

Mercator je julija lani predstavil načrte za gradnjo dolgo pričakovanega trgovskega centra v središču Murske Sobote, s katerim bi tudi revitaliziral degradirano območje nekdanjega Potrošnika. V načrtu sta rušitev propadajočih objektov na zemljišču, velikem 14 tisoč kvadratnih metrov, in gradnja okoli 4350 kvadratnih metrov velikega nakupovalnega središča. Poleg samopostrežne trgovine bo v objektu več najemniških lokalov, zraven pa še 130 parkirnih mest, zelene površine, površine za pešce in kolesarje ter otroško igrišče. Kot so pred dnevi sporočili iz Mercatorja, se trenutno na lokaciji predvidenega novega objekta izvaja rušenje z namenom, da se sanira in počisti obstoječe stanje zaradi varnosti in da bo lokacija pripravljena, ko bo usklajena in pridobljena vsa potrebna dokumentacija za gradnjo.

Bo trgovski center gradila Iskra Impuls?

Lani se javno še ni vedelo, kdo bo investicijo, ki je ocenjena na okoli sedem milijon evrov, financiral. Gre namreč za tako imenovani sell and lease back posel, pri katerem investitor zgradi trgovski objekt in ga nato odda Mercatorju v najem. Na ta način nekdanji največji slovenski trgovec, ki je danes v večinski lasti Fortenova Grupe, širi prodajno mrežo.

Mercator investitorja v Murski Soboti še ne želi razkriti, prav tako še ne more napovedati, kdaj bo novi trgovski center dokončan, saj sta potrebni še sprememba podrobnega prostorskega načrta in ureditev potrebne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Je pa trgovska družba, kot so poročale Finance, letos prodala za več kot 20 milijonov evrov trgovin in zemljišč po Sloveniji kranjski družbi Iskra Impuls. Ta je v večinski lasti Anteja Bračića in se primarno ukvarja s proizvodnjo merilno-procesne opreme. Med kupljenimi nepremičninami je tudi nekaj razvojnih zemljišč v Murski Soboti.

Prenova Mercatorjeve trgovine v Črenšovcih
Mercator

Kot je potrdila ena izmed direktoric, Maja Bračić Lotrič, ki je tudi solastnica družbe, gre za posel, povezan z gradnjo Mercatorjevega trgovskega središča v Murski Soboti. Po njenih besedah je predvideno, da bo objekt dokončan v letu 2024. Da je investitor že dal pobudo za spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Potrošnika, je potrdil tudi soboški župan Aleksander Jevšek, ki je dodal, da bodo spremembo prostorskega akta obravnavali v mestnem svetu v skladu z zakonskimi roki.

Do spremembe prostorskega akta še dolga pot

Direktorica soboške občinske uprave Milena Vöroš je pojasnila, da je občina za potrebe umestitve novega trgovskega centra Mercatorja v središču mesta že vodila postopek lokacijske preveritve, a ga je ministrstvo za okolje in prostor zavrnilo z utemeljitvijo, da so odstopanja od prostorskih izvedbenih pogojev, ki so določeni v veljavnem prostorskem aktu, prevelika, zato ga je treba spremeniti.

Postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta je še v začetni fazi, saj občina z izbranim načrtovalcem pripravlja izhodišča. Ob tem Vöroševa dodaja, da gre za kompleksen postopek, ki mora prestati vse zakonsko predpisane faze, zato v mestni upravi predvidevajo, da bi bil novi prostorski akt lahko sprejet v devetih mesecih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta