Radenski župan Leljak zavajal in škodoval občini Ljutomer, omenja se lažni uradni dopis

Marina Vrbnjak
18.02.2021 16:46
Župan Radencev zanika referenco domačemu podjetju, čeprav sta pristnost njegovega podpisa potrdila dva grafologa. Ljutomerska občina na vprašanja ne odgovarja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi lažnega uradnega dopisa župana Radencev, da ni podpisal sporne reference, je bila Občina Ljutomer oškodovana. Foto: Marina VRBNJAK
Marina Vrbnjak

V uredništvo smo prejeli anonimko, ki radenskemu županu Romanu Leljaku očita povzročitev škode Občini Ljutomer. Občinski proračun naj bi bil zaradi lažnega uradnega dopisa oziroma županovega lažnega pričanja utrpel za dobrih 4000 evrov škode. Ko smo raziskovali dalje, smo ugotovili, da besede iz anonimke potrjuje sklep državne revizijske komisije.

Preverjanje reference

Zgodba sega leto dni nazaj, ko je Občina Ljutomer v začetku marca 2020 objavila naročilo male vrednosti na portalu javnih naročil. Med prijavljenimi je bilo tudi podjetje GMW iz občine Radenci, ki je v svoji prijavi predložilo tudi referenco Občine Radenci s podpisom župana Romana Leljaka. Ko je Občina Ljutomer navedeno referenco preverjala pri predstavnikih Občine Radenci, so jo ti obvestili, da listin v zvezi s priglašeno referenco, med njimi referenčnega potrdila s podpisom župana, v informacijskem sistemu občine ni najti, zato menijo, da jih župan ni podpisal. Občina Ljutomer je zato, sklicujoč se na podajanje neresničnih podatkov, podjetje GMW izključila iz postopka javnega naročila, to pa je vložilo zahtevek za revizijo postopka.

"Mi smo se takrat odločili, da se prijavimo na razpis Občine Ljutomer za sanacijo plazu, in smo priložili potrebne reference. Bili smo izbrani kot najugodnejši ponudnik, težava pa se je pojavila, ko je Občina Ljutomer preverjala vso dokumentacijo in nas je župan Roman Leljak obtožil, da smo njegov podpis ponaredili," je pojasnila direktorica podjetja GMW iz Turjancev Petra Weindorfer. Po njenih besedah ji je župan takrat poslal grozilno sporočilo, da naj se umaknejo in da naj se ne prijavljajo niti na javna naročila v Radencih. "Ker če se bomo še naprej prijavljali, nam bo dal negativno oceno in bomo imeli tri leta prepovedi prijavljanja na vsa javna naročila v Sloveniji," nam je še povedala.

Petra Weindorfer Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Po zaprosilu Občine Ljutomer, da Občina Radenci ponovno preveri sporne reference omenjenega podjetja, se je župan Leljak odzval s pojasnilom, da navedeno potrdilo o referenci nikoli ni bilo sprejeto kot uradna pošta niti ni bila ta izdana ali izročena ter da navedena vsebina reference ne ustreza dejansko izvedenim delom. Naročniku del, torej Občini Ljutomer, je bilo to dovolj veliko zagotovilo, da predložena referenca ni pristna, zato so ponudbo podjetja GMW zaradi podajanja neresničnih podatkov in zavajajočih razlag ali informacij izključili iz postopka.

Nedvomno županov podpis

Družba GMW je podpis na sporni referenci na lastne stroške dala v preveritev grafologu in ta je potrdil, da je pristen, zato so vložili pritožbo na Državno revizijsko komisijo zoper Občino Ljutomer kot naročnico del. Tudi komisija je imenovala strokovnjaka s področja preiskav rokopisov in podpisov in tudi ta je potrdil, da je sporno referenco nedvomno podpisal župan Roman Leljak, pri tem pa izključil možnost ponareditve podpisa. Kot je navedeno v anonimki, je zaradi lažnega uradnega dopisa župana Radencev, da ni podpisal sporne reference, Občina Ljutomer utrpela škodo v višini 4145,26 evra, saj je morala podjetju GMW povrniti pravdne stroške, te pa je poravnala iz občinskega proračuna. Direktorica GMW pri tem doda, da so stroške, povezane s plačilom svojega grafologa, morali prevzeti nase, vse druge stroške pa jim je po sklepu Državne revizijske komisije Občina Ljutomer povrnila.

Župan Radencev Roman Leljak vse navedbe zanika. Kot je pojasnil, jim je Občina Ljutomer res poslala referenco v preveritev, a jim je ta bila sumljiva. "Vsebina reference ni ustrezala dejanskemu stanju, bila je tudi napačno naslovljena. V pojasnilu Občini Ljutomer sem to tudi napisal." Na očitek, da sta ravno njegov lažni uradni dopis in lažno pričanje, da ni podpisal sporne reference, povzročila za več kot štiri tisoč evrov škode Občini Ljutomer, pa je dejal, da ga v tej zadevi nikoli nihče ni zaslišal niti ni bil na sodišču, da bi se izrekel o kakršnem koli podpisu. "Če bi me kdo poklical, da podam uradno izjavo, bi jo podal," je pojasnil in dodal, da se v postopke med omenjenim podjetjem in Občino Ljutomer ni vmešaval in se zato ne čuti odgovoren.

Ob tem se je pojavilo vprašanje, ali ima oškodovana občina podlago za uveljavljanje povračila škode od župana Leljaka, če je bila oškodovana zaradi lažnega pričanja, kot je navedeno v anonimki. Ministrstvo za javno upravo je potrdilo, da ima na podlagi odločitve komisije oškodovana občina podlago za uveljavljanje tako kazenske kot civilne odgovornosti župana. "Če bi bilo pravnomočno razsojeno, da je župan ravnal protipravno, kar je posledično povzročilo škodo tej drugi občini in podjetju, ki je sodelovalo na javnem razpisu, bo stroške postopka plačala občina, ki pa bo zoper župana lahko uveljavila regresni zahtevek za povrnitev izplačane odškodnine," so nam odgovorili.

Kako dogajanje komentira Občina Ljutomer in ali so sprožili kakšen postopek zoper radenskega župana Leljaka, nam do zaključka redakcije niso odgovorili. Župan Leljak je ob tem še povedal, da se ne čuti odgovornega, morebiten odškodninski zahtevek pa bi zavrnil. Ker je komisija odločila v prid podjetja GMW in je bilo to najugodnejši ponudnik na razpisu, ki ga je izdala ljutomerska občina, je na koncu posel dobilo in ga tudi izpeljalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta