Radgonska klet s subvencijo nad zaloge

Majda Horvat Majda Horvat
19.08.2020 06:05

Najprej sramotna ponudba, zdaj odkup po znižani ceni. Destilarno našli v Italiji, kamor bodo ob uveljavljanju državne pomoči odpeljali milijon litrov vina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Presežke vina bodo prodali za destilacijo in za to pobrali še državno podporo.
Natasa Juhnov

Zaradi epidemije koronavirusa so tudi Radgonskim goricam ostale velike zaloge vina. Direktor Borut Cvetkovič pravi, da je prodaja v prvih sedmih mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani upadla za približno 25 odstotkov. V kleti naj bi imeli 4,5 milijona litrov vina.

Sramotna ponudba

Radgonske gorice obdelujejo 320 hektarjev vinogradov, grozdje pa odkupujejo še od 240 pogodbenih vinogradnikov. In prav te so v začetku junija razburili s svojo odkupno ponudbo. Za kilogram grozdja so jim ponudili le pet centov, ob tej sramotni ponudbi pa so kooperantom dali tudi 15-dnevni rok, da lahko v primeru nestrinjanja s ponujeno ceno odstopijo od pogodbe.

Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric: "Prodaja v prvih sedmih mesecih je v primerjavi z istim obdobjem lani upadla za 25 odstotkov."
Natasa Juhnov

Ukrepi ohranjajo odkup

Ali je na dogovor s kooperanti vplivala uredba vlade o ukrepih za odpravo motenj na trgu v vinskem sektorju zaradi covida-19? Ta namreč določa dva začasna ukrepa: krizno destilacijo in krizno skladiščenje. Kot je znano, so do obeh ukrepov upravičeni le večji vinarji, ki letno pridelajo vsaj 30 tisoč litrov vina, pomoč države pa lahko pričakujejo tisti, ki bodo pripravljeni destilirati vsaj 25 tisoč litrov. Podpora znaša 0,8 evra za liter, s tem, da bodo morale kleti, ki ob svoji pridelavi odkupujejo grozdje še od drugih vinogradnikov, to storiti tudi letos, količina letošnjega odkupa pa ne sme biti bistveno manjša od zadnjih nekaj let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta