Rešitev za Bolnišnico Murska Sobota morda boljša, a nezakonita

Andrej Bedek Andrej Bedek
11.12.2018 16:52

​Direktorja murskosoboške bolnišnice Bojana Korošca obsodili zaradi kaznivega dejanja na škodo Evropske unije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepravnomočno je odločeno, da so med energetsko obnovo poslopij soboške bolnišnice obšli zakon. 
Aleš Cipot

Morda ste res ravnali kot dober gospodar, in tudi če je bila ta rešitev boljša, tega ne bi smeli narediti. Ko se recimo potegujete za določeno subvencijo, morate posel izvesti, kot je zapisano v razpisu, drugače subvencije ne dobite. Takšen je povzetek obrazložitve sodbe, s katero je sodnik okrajnega soboškega sodišča Stanislav Žižek zaradi nepravilnosti med energetsko obnovo Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS) danes obsodil direktorja bolnišnice Bojana Korošca ter Ivana Hercoga in Draga Štrafela, ki sta bila nadzornika energetske obnove. Sodnik Žižek je Korošcu izrekel pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, Hercogu in Štrafeli pa pogojno kazen štiri mesece zapora, prav tako s preizkusno dobo dveh let.

Razlike za 14 tisoč evrov

Obsojeni so bili, ker so med energetsko obnovo bolnišnice v kotlovnico vgradili pet turbin za kogeneracijo – sočasno pretvarjanje zemeljskega plina v električno in toplotno energijo – brez kompresorjev, v zahtevkih za poplačilo iz nepovratnih sredstev pa je bilo prikazano, kakor da so vgrajene dražje turbine s kompresorji, kar je bilo naposled tudi plačano. Razlike je bilo 14 tisoč evrov. Cenejše turbine brez kompresorjev so sicer vgradili, ker jim je vmes uspelo povečati pretok plina, kompresorji pa tako niso bili več potrebni. "Izvedli ste nekaj, kar ni bilo dogovorjeno. S tem niste niti seznanili ministrstva za zdravje niti niste ministrstva prosili, ali bi vam dovolilo vgradnjo cenejših turbin," je svojo odločitev še pojasnil sodnik Žižek. Tožilka Jana Rogan, ki zastopa obtožni predlog, je Korošca obremenila zaradi storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije, Hercoga in Štrafelo pa pomoči pri tem dejanju. Posel za izvedbo energetske obnove bolnišnice je dobilo murskosoboško podjetje Blisk, med obtoženimi, da je med obnovo domnevno ravnala nezakonito, je bil tudi Boris Goldinskij, nekoč prvi človek družbe Blisk, ki pa ga je Žižek oprostil, ker v spisu ni bilo dovolj dokazov za njegovo obsodbo.

Nihče ni bil oškodovan, pravi direktor soboške bolnišnice Bojan Korošec.
Nataša Juhnov

"Obnašali smo se transparentno"

Zgodba sega v leto 2010, ko je murskosoboška bolnišnica dobila odobrenih dobrih 4,8 milijona evrov nepovratnih sredstev iz evropskega in slovenskega proračuna za sofinanciranje energetske sanacije javnih stavb. Dve leti pozneje so se prvič pojavila ugibanja, da med izvedbo projekta ni bilo vse po črki zakona. "Ministrstvu za zdravje ste izstavili zahtevek za plačilo vgradnje dražjih turbin, čeprav ste vedeli, da zahtevek temelji na lažnih podatkih, ker ste vgradili turbine brez kompresorjev," je pregon Korošca zaradi domnevnih nepravilnosti med energetsko obnovo bolnišnice utemeljevala tožilka Roganova. Obramba, na čelu katere sta bila odvetnika Igor Vinčec in Dejan Rituper, je ugovarjala Roganovi. In sicer, da je njej obtožni predlog nejasen in pavšalen, ker da sploh ni našla naklepa pri ravnanju obtoženih. Da je bilo vse plačano, kar je bilo med obnovo narejeno. Da ni bil oškodovan noben proračun. In še, da je direktor soboške bolnišnice Bojan Korošec ravnal kot vesten in dober gospodar. Besedo je dobil tudi Korošec. "To je bil velik projekt, ki so ga vodile naše strokovne službe. Šele ko sem videl, da je izvajalec del razlike v ceni turbin poračunal, sem opazil, da so bile pomotoma plačane dražje turbine. SBMS ni oškodovana niti ni bil oškodovan nihče drug. Obnašali smo se transparentno in tako se vedno obnašamo. Vse je tudi pregledala Komisija za preprečevanje korupcije in v naših postopkih ni našla nobenega suma morebitnega koruptivnega ravnanja," se je na sodišču zagovarjal Bojan Korošec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta