Rokoborsko društvo Sobota po prodaji telovadnice ostalo brez strehe nad glavo

Rok Šavel, Vestnik
19.02.2022 06:00

Rokoborci morajo predvidoma že do konca meseca izprazniti telovadnico ekonomske šole. Da ne bodo ostali na cesti, jim na drugi strani obljublja župan Aleksander Jevšek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rokoborsko društvo Sobota si je telovadnico nekdanje ekonomske šole preuredilo v svoj dom, s katerim ravna kot skrben gospodar. 
Rok Šavel

V Murski Soboti že 45 let deluje Rokoborsko društvo Sobota, ki se lahko pohvali s številnimi mednarodnimi dosežki, kljub temu da se mora pogosto ukvarjati s tem, kje organizirati treninge. Po treh desetletjih gostovanja v domu Partizan, ki še kar čaka na prenovo, so rokoborci v zadnjem obdobju svoj dom našli v telovadnici nekdanje ekonomske šole. Kot društvo, ki deluje v javnem interesu na področju športa, so objekt dobili v brezplačno uporabo od države. V tem času so v lastni režiji in s pomočjo sponzorjev ter staršev poskrbeli za delno sanacijo propadajoče zgradbe. Med drugim so popravili streho in zamenjali okna, ob tem pa prostore napolnili z vso potrebno opremo za trening in razvoj mladih rokoborcev.

Odpoved pogodbe po spremembi lastništva

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je nedavno že tretjič organiziralo javno dražbo za nekdanji objekt ekonomske šole s telovadnico, za katerega si je Mestna občina Murska Sobota zelo prizadevala, da se lastništvo prenese na lokalno skupnost, saj objekt v trenutnem stanju kazi podobo mesta. Dražitelja sta bila dva, a dražil je le eden, soboška družba Imo Real. Ta je nekdanjo šolo s telovadnico tudi kupila po izklicni ceni 376 tisoč evrov. Po nakupu se je pojavila nova težava za soboške rokoborce. Ministrstvo je društvo obvestilo o nameravani zamenjavi lastništva in odpovedalo pogodbo o brezplačni uporabi telovadnice ter rokoborcem postavilo rok za izselitev do konca februarja.

Stanislav Šernek se zaveda, da si bodo morali poiskati nove prostore, a si pri tem želi več časa in predvsem pomoč lokalne skupnosti. 
Rok Šavel

"To je hud udarec za nas, saj nimamo na voljo drugih prostorov. Naj damo vso opremo na cesto?" je zaskrbljen predsednik društva Stanislav Šernek, priznani rokoborski sodnik, ki je sodil na kar treh olimpijskih igrah. Društvo ima trenutno 50 članov, od tega je več kot 30 otrok, najmlajši, ki jih učijo rokoborskih veščin in obenem pomembnih življenjskih vrlin, so stari od tri do šest let. "Telovadnica je zasedena praktično vsak dan," poudari Šernek, ki se o rešitvi položaja pogovarja tako z ministrstvom kot z bodočim lastnikom in mestno občino.

Jevšek ima zagotovilo Imo Reala

"Mi kupujemo objekt prost bremen, dokler pa nismo lastniki, o nadaljnjih načrtih ne moremo govoriti," je v svojem komentarju skop Jožef Horvat, direktor družbe Imo Real, ki naj bi skupaj z mestno občino na tem kraju uresničila projekt novega upravnega centra, pri tem pa je obstoječa telovadnica predvidena za rušenje. Šernek se zaveda, da si bodo morali glede na načrte novega lastnika prej ali slej najti nove prostore, vendar pri tem upa na pomoč in predvsem razumevanje vseh vpletenih, da je to v tako kratkem času nemogoče.

Kot pravi predsednik soboških rokoborcev, so za najem prostorov finančno zmožni odšteti okoli 500 evrov na mesec, približno toliko imajo stroškov tudi pri uporabi obstoječih prostorov. Rokoborci imajo posluh svojega soseda - mestne občine -, saj župan Aleksander Jevšek zagotavlja, da iščejo prostorske rešitve in imajo na mizi nekaj možnosti. Jevšek ima zagotovilo družbe Imo Real, da bo društvo lahko uporabljalo obstoječe prostore do poletja. Do takrat bodo po županovih besedah našli trajnejšo rešitev. "Ne bodo ostali brez strehe nad glavo, brez skrbi," obljublja Jevšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta