Se dvorcu Jeruzalem končno obetajo lepši časi?

​Rok Šavel, Vestnik
13.08.2021 06:05
Dino Kruhoberec zaposluje v Taverni že štirinajst ljudi, dodatno jih bo še dvanajst. Odprtje načrtovano v sredini septembra
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olga Karba in Dino Kruhoberec pred dvorcem Jeruzalem Foto: Rok ŠAVEL

Slikovitega dvorca sredi Ljutomersko-Ormoških goric, ki ga obdajajo vinogradi, cerkev in park, se že nekaj časa drži smola. V začetku leta 2005 ga je ljutomerska občina z najemno pogodbo oddala v 50-letni najem družbi Puklavec Family Wines, ta pa je našla podnajemnika, družbo IGD Holermous. Najemnik in podnajemnik sta vlagala v nepremičnine, kar naj bi se upoštevalo kot plačilo najemnine, vendar se glede višine vložka vpleteni niso mogli sporazumeti. Podnajemnik dvorca IGD Holermous je pristal v stečaju, dvorec pa je finančna uprava zaradi davčnega dolga leta 2019 celo zapečatila.

Mediacija, poravnava ...

Sledil je neuspešen mediacijski postopek in nato še neposredna pogajanja. Junija lani so stranke podpisale sporazum in dogovor o uporabi parka ter predaji posesti in opreme. Ljutomerska občina je tako lani dvorec ponovno prevzela v posest in s sodno poravnavo uredila pravna razmerja z nekdanjim najemnikom in podnajemnikom. Najemno in podnajemno razmerje sta prenehali veljati, najem se je izbrisal iz zemljiške knjige, sklenjen je bil tudi dogovor o preostanku neporačunanega revitalizacijskega vložka v dvorec v višini 545.000 evrov, ki ga je prevzela občina. Na javni dražbi v stečajnem postopku IGD Holermous je ljutomerska občina odkupila tudi vso opremo in drobni inventar v vrednosti 41.494 evrov.

Občina je letos objavila javni razpis, s katerim je iskala novega najemnika, ki bi obudil dvorec, v najem pa je dajala tudi servisno-informacijski objekt oziroma TIC Jeruzalem, katerega najemnik je od leta 2017 Boštjan Ivajnšič. Občina je določila izhodiščno najemnino v višini 4200 evrov na mesec brez davka na dodano vrednost.

Dino Kruhoberec in Olga Karba sta podpisala najemno pogodbo. Foto: Rok ŠAVEL
Rok Šavel

Ponudbo je oddal le samostojni podjetnik Dino Kruhoberec, ki je tudi najemnik priljubljenega gostišča v bližini, Taverne. Županja Olga Karba je za presojo ponudbe imenovala strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Helena Cvikl, višja predavateljica na Fakulteti za turistične študije v Portorožu, Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije, in Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze. Kruhoberec je na razgovoru predstavil svojo vizijo in prepričal komisijo. Tako sta ljutomerska občina in Dino Kruhoberec javno podpisala petletno najemno pogodbo za izvajanje gostinske, nastanitvene, turistične in kongresne dejavnosti ter organizacijo dogodkov.

"Zagotovo sem optimistična in prepričana, da so pred dvorcem svetli časi, saj gre za resnega ponudnika, ki uspešno posluje že v gostišču Taverna in zna povezovati lokalne ponudnike. Edini problem, ki ga vidim, je negotovost v zvezi z epidemijo covida-19, a upamo na najboljše," je dejala ljutomerska županja in še dodala, da prodaja dvorca ni bila nikoli na mizi, saj gre za kulturni spomenik, ki je izjemnega pomena za občino.

Skrb vzbuja le epidemija

Kruhoberec, ki v Taverni zaposluje že štirinajst ljudi, jih namerava dodatno zaposliti še dvanajst, pred odprtjem dvorca, ki je načrtovano v sredini septembra, pa bo treba izvesti še nekatera vzdrževalna dela, saj je bil objekt dalj časa zaprt. "Treba je obnoviti kuhinjo, jedilne liste pa imamo že pripravljene. Nekaj bomo vložili mi, je pa bila občina zelo poštena in bo še nekatera dela dokončala sama," je povedal novi najemnik dvorca, v katerem lahko prenoči 20 gostov, zajema pa tudi konferenčno dvorano, ki sprejme do 45 ljudi.

Dvorec tako ponuja številne poslovne priložnosti, a tudi Kruhoberec priznava, da neko tveganje zaradi zdravstvenega stanja obstaja. "Pa ne le korona, tudi zima je pred vrati, tako si prav veliko tujih turistov ne moremo obetati. Vsekakor pa si vsak gostinec želi, da bi živel od domačinov, tujci pa bi bili zgolj dodana vrednost," je še dejal novi najemnik.

Po pogodbi bo moral vzpostaviti kategorizacijo nastanitvenega objekta po sistemu kakovosti v rangu štirih zvezdic in se kot dober gospodar truditi to kategorizacijo obdržati ter s svojimi kakovostnimi storitvami skrbeti za ugled Dvorca Jeruzalem. Če komu, bi ugled kulturnega spomenika ljutomerske občine lahko uspelo povrniti prav Kruhobercu, ki je februarja letos, v času zaprtja države, v gostišču Taverna odmevno pogostil ekipo gospodarskega ministrstva z ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta