Seja mestnega sveta Murske Sobote: Napoveduje se težek mandat

Rok Šavel, Vestnik
27.01.2023 06:00

Zadnja ekspresna in mirna seja mestnega sveta pred zahtevnejšimi odločitvami, na kateri so razpravljali tudi o načinu zapisovanja zapisnikov sej

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Osrednja točka druge seje mestnega sveta v novem mandatu, ki jo je vodil novopečeni podžupan Timi Gomboc, je bila kadrovsko naravnana. Mestni svetniki so imenovali stalna delovna telesa, nadzorni odbor, izdajateljski odbor Soboških novin, dali soglasje k imenovanju dveh nadzornikov Komunale in določili kandidata za svet zavoda soboške bolnišnice. Po potrditvi mandata Matjažu Duriču, ki je v mestnem svetu zamenjal župana Damjana Anželja, je prišlo do manjše polemike pri potrditvi zapisnika konstitutivne seje, saj je Miran Forjanič zahteval, da se ga dopolni z njegovim takratnim opozorilom pri imenovanju komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanje (KMVVI) glede upoštevanja poslovniških določil pri njeni sestavi.

Po razpravi so zaplet le rešili z dopolnitvijo zapisnika, direktorica mestne uprave Milena Vöröš pa je ob tem napovedala, da bodo način zapisovanja zapisnikov sej lahko opredelili ob obravnavi predloga novega statuta in poslovnika, ki naj bi bila kmalu na mizi. Nov statut in poslovnik so skušali sprejeti že v prejšnjem mandatu, a predloga v mestnem svetu nista zbrala potrebne večine. Imenovanje petih odborov in treh komisij je minilo brez razprave, svetniki so predlog KMVVI soglasno potrdili. Da ni bilo pripomb, kaže na to, da je bil razrez očitno prej dobro usklajen in je razdelitev mest zadovoljila vse. Identično je bilo tudi pri drugih kadrovskih zadevah. V nadzorni odbor so bili imenovani Gabrijela Jakob, Andrej Šeruga, Alenka Samec, Robert Grah in Vojko Farič, Matjaž Durič in Gorazd Kerec pa sta dobila soglasje k imenovanju za člana nadzornega sveta soboške Komunale. V skladu s spremembami sestave svetov zavodov bolnišnic je mestna občina za kandidata, ki bo predstavnik uporabnikov, v svet zavoda po javnem pozivu ministrstva za zdravje predlagala Dušana Bencika, ki je že sedaj član sveta zavoda soboške bolnišnice kot predstavnik lokalne skupnosti.

Opozoril na stanje v študijski knjižnici

Bolj gostobesedni so bili mestni svetniki pri točki dnevnega reda, namenjeni njihovim pobudam. Te so se nanašale na parkirnine, podporo gluhemu teniškemu igralcu Marinu Keglu, daljinsko ogrevanje, mestno tržnico in mestno središče, imenovanje ulice po Mikiju Mustru, proge Sobočanca, prenovo TVD Partizan in pripravo proračuna. Anton Slavic je poudaril, da je pred mestnim svetom eden najzahtevnejših mandatov v obdobju Mestne občine Murska Sobota. Pri tem je tudi opozoril na stanje v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota (PIŠK), kjer je kolektivno odstopil strokovni svet. Predlagal je, da se odbor za družbene dejavnosti podrobno seznani s situacijo, v reševanje pa naj se tudi osebno vključi župan in na dnevni red naslednje seje uvrsti točko v zvezi s tem.

Soboški župan Damjan Anželj se zaveda, da bo moral že kmalu na mizo mestnih svetnikov dati nepriljubljene ukrepe.  
Rok Šavel, Vestnik

Mestne svetnike zaprosil za potrpljenje

Župan, ki je do večine svetniških pobud izrazil naklonjenost, je potrdil, da je seznanjen s situacijo v PIŠK in da je direktorici predlagal začetek postopkov za imenovanje novega strokovnega sveta. "Vem, da je že dlje časa tam prisotna negativna energija med sodelavci in direktorico, zato bomo preučili vašo pobudo in jo uvrstili na dnevni red," je napovedal Anželj. V svojem nastopu je tudi večkrat opozoril na finančne zmožnosti proračuna in spomnil na odvisnost od finančnih sredstev, ki jih občina prejme. "Strinjam se z gospodom Slavicem, da je pred nami težek mandat, tudi težko leto, zato vas prosim za nekaj potrpljenja, da s skupnimi močmi nadaljujemo razvoj mestne občine," je priznal ob koncu seje. Naslednja seja mestnega sveta, ki bo predvidoma v drugi polovici februarja, bo verjetno veliko bolj polemična, saj bodo na njej mestni svetniki obravnavali predlog proračuna za letos. Pričakovati je tudi predloge, ki bodo vodili v višje račune na položnicah za občane in podražitev življenja v mestni občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta