Sejo murskosoboškega mestnega sveta zaznamoval protest nekdanjega župana

Rok Šavel, Vestnik
03.02.2022 18:30

Svetniki v prvem branju sprejeli več kot 34 milijonov evrov težak proračun

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Anton Slavic, svojčas trikrat zapored izvoljen za župana, pri prodaji občinske stavbe noče sodelovati.

Nataša Juhnov

Murskosoboški mestni svetniki so brez razprave v drugem branju sprejeli tako odlok o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota, program opremljanja stavbnih zemljišč z merili za odmero komunalnega prispevka za predvideno stanovanjsko območje ob Sončni ulici kot tudi odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje na zahodu mesta ob naselju Černelavci, tik ob razbremenilnem kanalu Ledave, kjer je predvidena gradnja novega trgovskega centra. Občinska uprava je zaradi preteklih poplav na tem območju in na predlog svetnika Mirana Forjaniča (Lista za 2020) dodala amandma k zadnjemu odloku, ki investitorjem - to sta domnevno Eurospin in Lidl - nalaga sofinanciranje gradnje tlačnega voda s prečrpališčem pred priključitvijo na kanalizacijsko omrežje.

Zadolžili se bodo

za 3,5 milijona evrov

Tik preden je župan Aleksander Jevšek stopil pred mikrofon, da bi obrazložil naslednjo točko dnevnega reda, to je bil predlog proračuna za leto 2022, ga je prekinil svetnik Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja, župan MOMS med letoma 1997 in 2004). Predlagal je, da se o proračunu po razpravi na tej seji ne glasuje, saj naj bi bil zastavljen nerealno. Slavičev proceduralni predlog ni bil sprejet, za je glasovalo sedem svetnikov, 16 jih je bilo proti.

Več kot 34 milijonov evrov težak proračun, ki za več kot štiri milijone presega lanskega rekordnega, predvideva za več kot 18 milijonov evrov investicij in je po Jevškovih besedah zastavljen ambiciozno, projektno in razvojno. Med večjimi investicijami, ki jih letos načrtuje soboška občina, so energetska prenova osnovnih šol, nadzidava zdravstvenega doma, urejanje kolesarskih povezav, nadgradnja vodovoda sistema B, vzdrževanje in gradnja cest, obnova kanalizacije, reševanje stanovanjske problematike in ureditev stadiona in okolice Fazanerije.

Pri tem gre, kot je poudaril Jevšek, za projekte, ki bodo v veliki meri financirani z državnimi in kohezijskimi sredstvi. Ta del prihodkov namreč v proračunu znaša več kot osem milijonov evrov. Mestna občina letos predvideva tudi zadolževanje za več kot 3,5 milijona evrov, a naj bi po zagotovilih mestne uprave še zmeraj ostala med najmanj zadolženimi mestnimi občinami v državi.

Prvič občina uvaja participativni proračun - zbirali so predloge občank in občanov in po županovih besedah prejeli 18 dobrih predlogov. Kar je med drugim zmotilo Slavica in tudi svetniško skupino SDS, so predvideni kapitalski prihodki, na katere občina računa s prodajo stavbnih in kmetijskih zemljišč, zgradb, prostorov in osnovnih sredstev. S tem naj bi v proračun priteklo 3,6 milijona evrov, pri tem pa je predvidena tudi prodaja dela občinske zgradbe, sejne dvorane, Hartnerjeve vile in lekarne pri gradu.

Bo nastal upravni center?

"Trikrat zaporedoma sem bil izvoljen za župana, dvakrat za svetnika. Neko zaupanje sem si med občani ustvaril, in ne bom sodeloval pri prodaji občinske stavbe. V tem trenutku zapuščam to sejo," je po županovem nastopu dejal Slavic in uresničil svojo napoved. Jevšek je izrazil obžalovanje, da je Slavic to storil, saj bi lahko slišal "pojasnila na povsem legitimne dileme".

Kot je dejal župan, že osem let išče rešitev za sramoto, ki je ni zakrivil sam, zdaj, ko se je našla, pa je vse narobe. Spomnimo: nedavno je objekt nekdanje ekonomske šole na dražbi ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za 376 tisoč evrov kupila družba Imo-Real. Po Jevškovih besedah namerava investitor uresničiti več kot desetletje star projekt upravnega centra, ki si ga Murska Sobota in Sobočani zaslužijo. S tem je torej povezana predvidena prodaja občinskih zgradb, konkretno gre za prostore ob Trgu zmage, parkirišče in sejno dvorano v Kardoševi ulici.

Župan je obenem pomiril nekatere svetnike z zagotovilom, da prodaje Hartnerjeve vile ne bo, dokler bo on sedel na županskem stolčku. "Veliko smo govorili o dialogu. Kakšen dialog je to, da nekdo pove svoje mnenje in pobegne? Z vsem spoštovanjem do vseh izkušenj, ki jih ima gospod Slavic, on je pobegnil tudi s funkcije župana mestne občine," je bil ob koncu seje oster župan Jevšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta