Škof Štumpf na srečanje slovenskih in hrvaških vernikov v Beltincih povabil še Madžare

Majda Horvat, Vestnik
08.03.2022 06:00

Pomenljiv molk soboške škofije o srečanju v kraju rojstva Prekmurja. Madžarska država vstopa v Pomurje tudi s cerkveno pomočjo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cerkev svetega Ladislava v Beltincih
Jure Zauneker

Škofija Murska Sobota se pripravlja na organizacijo tradicionalnega srečanja vernikov iz Slovenije in Hrvaške, ki se ga bodo letos prvič udeležili tudi katoličani iz Madžarske. Srečanje bo 8. oktobra v Beltincih, slovenski škofje pa so na 125. redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK) 6. septembra 2021, ki je potekala v Kopru, soboškega škofa Petra Štumpfa imenovali za voditelja koordinacije.

Zadnje srečanje slovenskih in hrvaških vernikov v Sloveniji je bilo leta 2017 v Stični, na njem pa se je zbralo več kot štiri tisoč ljudi in 120 duhovnikov. Dve leti pozneje je to potekalo v Krašiću na Hrvaškem.

Država bližje cerkvi

Srečanje vernikov v Beltincih pa že vzbuja pozornost tudi zato, ker je ob verski podlagi in čaščenju svetega Ladislava, zavetnika beltinske župnije, v znamenju katerega naj bi potekal dogodek, vanj nedvomno vpeta tudi madžarska država.

Dejstvo je, da madžarska država doma in širše močno podpira delovanje rimskokatoliške Cerkve, tudi finančno, prav tako nameni precej denarja za obnovo sakralnih objektov, in na enak način ter v duhu ohranjanja jezika in krščanske kulture deluje tudi navzven na območju v Karpatskem bazenu. Takšno zraščenost izpričuje že sama funkcija državnega sekretarja madžarske vlade, ki mu je zaupana skrb za cerkvene zadeve in narodnostne oziroma manjšinske odnose.

Funkcijo zaseda Miklos Soltesz in prav njegov obisk maja 2021 v Prekmurju je mogoče videti kot korak odmika od pastoralnega delovanja in graditve odnosov sodelovanja med soboško, sombotelsko in györsko škofijo v smer vključevanja in angažiranosti madžarske države.

Ob praznovanju stote obletnice priključitve k matici so ob župnijski cerkvi, kjer se je 17. avgusta 1919 zbralo več kot 20.000 narodno zavednih Prekmurcev, postavili spomenik.
Jure Zauneker

Soltesz je najprej obiskal Lendavo, kjer si je med drugim ogledal obnovo župnijske cerkve svete Katarine, ki jo je z 200 tisoč evri v prvi fazi sofinancirala tudi madžarska vlada, nato še župnijo v Dobrovniku, ki je bila prav tako deležna finančne pomoči Madžarske pri obnovi cerkvenih objektov, obiskal pa je še Beltince, Turnišče in Mursko Soboto. Rezultat Solteszovega obiska je bil, vsaj tako so poročali nekateri mediji, dogovor glede slovenske in madžarske krščanske kulture čaščenja svetega Ladislava. Ta je po besedah Soltesza pomemben ne le za Madžare, ampak za vse ljudi, ki živijo v Karpatskem bazenu in celo zunaj njega. "Ta kult krepimo tudi na tem območju," je še izjavil državni sekretar madžarske vlade.

V okviru tega obiska je bila izpostavljena želja, da bi kot prispevek temu v Turnišču in Beltincih, kjer se časti svetega Ladislava, postavili spominsko ploščo, kjer bi tudi v madžarskem jeziku oznanjali bistvo in vlogo omenjenega spomina v življenju obeh narodov.

Madžarska obljubila pomoč

Državniške teme so bile zajete tudi v pogovoru na srečanju soboškega škofa Petra Štumpfa z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom junija lani v okviru njegovega obiska v Lendavi, ko je Szijjarto prevzel tudi naziv častnega občana. Škof Štumpf je ministru takrat predstavil delo slovenske vlade na področju družine, kulture in krščanskih vrednot. In prav v tej luči madžarska država pomaga pri projektih s področja kulture in ohranjanja sakralne dediščine v soboški škofiji, so takrat poročali nekateri mediji, ki so bili blizu pogovorom Štumpfa in Szijjarta.

Škof je ministru predstavil tudi projekt tradicionalnega srečanja Slovencev in Hrvatov oktobra letos v Beltincih, na katerem bi bila, tako so zapisali poročevalci, dobrodošla udeležba vernikov iz Madžarske. Ob tej priložnosti bi bila zaželena tudi navzočnost relikvij svetega Ladislava, ustanovitelja zagrebške škofije in zavetnika beltinske župnijske cerkve. Minister Szijjarto je pobudo podprl in izrazil pripravljenost za pomoč pri izvedbi projekta.

Prav zato je mogoče pričakovati, da bo Madžarska podprla srečanje vernikov treh držav v Beltincih, na tej osnovi pa namenila denar še za nadaljnjo obnovo župnijske cerkve v Beltincih in tudi še za župnijsko cerkev v Turnišču. Tu je namreč na eni od poslikav s konca 14. stoletja upodobljen prizor madžarskega kralja Ladislava.

Informacije v zvezi z organizacijo srečanja smo iskali na Škofiji Murska Sobota in SŠK. Vprašali smo med drugim tudi to, kako to, da so se odločil, da bo srečanje vernikov prav v Beltincih. Prej bi namreč pričakovali, da bi se verniki iz treh držav srečali v Lendavi, kjer živijo skupaj Slovenci, Madžari in Hrvati. Odzval se je le Aljaž Baša, koordinator odbora za srečanje vernikov pri SŠK, in nam sporočil, da bodo dogodek predstavili na tiskovni konferenci, ki bo sklicana enkrat po 16. marcu.

Je pa v okviru priprav na srečanje škof Štumpf novembra lani v Varaždinu že obiskal varaždinskega škofa Boža Mrzlaka, kjer je bilo med drugim rečeno, da se bosta odbora za pripravo srečanja Slovencev in Hrvatov, torej odbor SŠK in Hrvaške škofovske konference, januarja letos srečala v Beltincih. Poročil o tem dogodku ni bilo. Se je pa Štumpf januarja na škofiji v Györu srečal s tamkajšnjim škofom in predsednikom Madžarske škofovske konference Andreasom Veresom.

Veres je povabilo SŠK sprejel in obljubil, da se bodo nekateri škofje in tudi verniki iz Madžarske srečanja v Beltincih udeležili. Dogovorili so se tudi, da se bodo dan pred srečanjem Hrvatov, Slovencev in Madžarov v Beltincih srečali tudi mladi iz vseh držav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta