Splošna bolnišnica Murska Sobota: Razrešili so direktorja

Majda Horvat Majda Horvat
20.12.2022 16:31

Daniel Grabar bo mesto direktorja soboške bolnišnice zapustil sporazumno. Sledi postopek za izbiro novega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Svet zavoda je v ponedeljek razrešil direktorja murskosoboške bolnišnice Daniela Grabarja. Na seji je bil sprejet sporazum o predčasnem končanju mandata direktorja. To pomeni, da je dogovorjen tudi datum prenehanja njegove funkcije, to je v prvi tretjini leta 2023. Po tej odločitvi bo stekel postopek za izbiro novega direktorja. Odstavitev oziroma odhod Grabarja, ki je bil na to funkcijo imenovan marca, prevzel pa jo je po odhodu Bojana Korošca maja 2021, je bil že nekaj časa v zraku predvsem zaradi slabega poslovanja soboške bolnišnice. Dokončno pa naj bi bil dogovor o tem sprejet, potem ko je postalo jasno, da vodstvo bolnišnice poslovanja ne bo uspelo do konca leta spraviti na pozitivno ničlo.

Kaj pravijo v bolnišnici

Vodstvo Splošne bolnišnice Murska Sobota je po objavi vesti o razrešitvi sporočilo, da so člani sveta zavoda na seji obravnavali poslovno poročilo in načrt sanacije z realizacijo ukrepov bolnišnice za obdobje od januarja do oktobra 2022 ter oceno poslovanja do konca leta 2022. Potrjeni so bili najem dolgoročnega kredita in postopek za izbiro notranje revizije ter načrt notranje revizije za prihodnje leto. "Predstavljeno jim je bilo stanje na področju čakalnih dob. Prisotni so se seznanili tudi z izhodišči in časovnico priprave Strategije Splošne bolnišnice Murska Sobota za obdobje od 2023 do 2030," so zapisali. Pri zadnji točki dnevnega reda je direktor Daniel Grabar podal predlog o skrajšanju mandata in sklenitvi sporazuma o prenehanju pogodbe o zaposlitvi na delovnem mestu direktorja. Mandat se bo po pridobitvi soglasja ustanovitelja skrajšal in bo trajal do 31. marca 2023. Svet zavoda bo izvedel postopek razpisa za izbiro novega direktorja, dosedanji direktor pa se bo po preteku predlaganega datuma vrnil na strokovno delovno mesto.

"Ko so se začele pojavljati še zdravstvene težave, sem se odločil, da je napočil čas, da nekoliko izprežem," trdi Grabar. 
Credit: Aleš Cipot

Odločitev zorela že dalj časa

Daniel Grabar je povedal, da je o morebitnem predčasnem končanju mandata direktorja bolnišnice začel razmišljati že konec poletja, ko se je začel soočati z vprašanjem, kako bo uspel voditi zavod na takšni ravni in s takšnim tempom. "Ko so se začele pojavljati še zdravstvene težave, ki jih sicer ne postavljam v ospredje, so me pa te začele vse bolj ovirati, sem se odločil, da je napočil čas, da nekoliko izprežem," je povedal Grabar. Najprej je opustil nekatere funkcije drugje, nato pa predlagal prekinitev mandata tudi za funkcijo direktorja bolnišnice, vendar pri odločevalcih sprva ni bilo posluha. "Ko sem jasno povedal, da ne bom mogel nadaljevati, smo se uspeli dogovoriti za sporazumno skrajšanje mandata," pravi Grabar. Čeprav se je veliko govorilo o tem, da bo neuspešno medletno poslovanje bolnišnice privedlo do zamenjave vodstva, pa Grabar poudarja, da ga nihče ni postavil pred to dejstvo. Toliko bolj, ker se je poslovanje v zadnjih dveh mesecih obrnilo navzgor, čeprav celoletno poslovanje verjetno ne bo pozitivno. Bo pa izguba manjša, kot je sprva kazalo. Skrajšanje mandata torej po besedah Grabarja ni bilo pogojevano s pozitivnim poslovanjem, prav tako ni bil deležen pritiskov. Daniel Grabar bo ostal v bolnišnici, njegova želja pa je, da bi lahko tu delal kot zdravnik. O tem, da bi prevzel nekatere funkcije, ki so mu bile že ponujene, pa za zdaj ne razmišlja. Glede preostalih članov vodstva bolnišnice pa je Grabar dejal, da ti imajo svoj mandat in ostajajo na svojih funkcijah. Torej so pripravljeni nadaljevati delo, ki ga po njegovem mnenju opravljajo dobro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta