Srhljivi prizori sredi Murske Sobote

Opuščeni Mercatorjevi prostori so polni nesnage. Le še malokdo verjame, da bodo sploh kdaj preurejeni v sodobno trgovsko središče

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v Murski Soboti so žal ljudje, ki morajo leta 2019 spati v takih razmerah.
Vestnik

V zadnjih letih vodstvo soboške občine vlaga precej energije v projekte, povezane s prenovo mestnega središča. A le kratek sprehod naprej od Slovenske ulice, ki dobiva novo podobo, lahko naletimo na prizore, ki razgaljajo žalostno plat sodobne družbe. V zapuščenih objektih nekdanjega Potrošnika v središču Murske Sobote, ki so v lasti Mercatorja, je vedno hujše razdejanje.

Lastnik objektov doslej ni storil veliko, da bi izboljšal nastale razmere. 
Vestnik

Od trgovskega središča do smetišča

Opisana zadeva žal ni nova, stanje na omenjenem območju je takšno že več let, pri čemer si lastnik objektov doslej ni preveč prizadeval za izboljšanje razmer. Na tem območju, ki ga zamejujejo Ulica arhitekta Novaka in Slomškova, Slovenska ter Gregorčičeva ulica, Mercator že dlje časa napoveduje gradnjo trgovskega središča.
Po prvotnih načrtih, ki so jih v arhitekturnem biroju Kalamar za Mercator pripravili leta 2012, bi moralo na tem območju nastati večje trgovsko središče s podzemnimi garažami, ki bi se raztezalo na skupno 20.700 kvadratnih metrih površine. Mestna občina Murska Sobota je že leta 2010 pripravila prostorsko dokumentacijo za gradnjo trgovskega središča.

Občina bo krožišče zgradila sama

Zastoj pri izvajanju projekta je imel poleg propadanja objektov še eno posledico. Še vedno ni urejena bližnja prometna infrastruktura, kar je bilo načrtovano v projektu, med drugim bi moral investitor po prvotnih dogovorih z občino zgraditi tudi krožišče med Ulico arhitekta Novaka in Gregorčičevo ulico, s čimer bi delno vplivali na umiritev prometa v Gregorčičevi ulici. V mestni upravi so se zato že odločili, da ne bodo čakali na Mercator, temveč bodo sami zgradili krožišče s pomočjo evropskih sredstev v sklopu projektov trajnostne mobilnosti. Ureditev omenjenih dveh ulic in krožišča, katerega gradnja je ocenjena na 246 tisoč evrov, je predvidena v letu 2022.

Takšno bi moralo biti novo trgovsko središče.
Studio Kalamar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta