Štrene Avtobusnemu prometu Murska Sobota meša močan konkurent

Rok Šavel, Vestnik
01.02.2022 06:00

Obstoj družbe, ki zaposluje 140 ljudi, je odvisen od koncesijskih javnih linijskih prevozov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pridobitev koncesije je za soboškega avtobusnega prevoznika ključna.
Nataša Juhnov

Ministrstvo za infrastrukturo je lani objavilo mednarodni razpis za izbor koncesionarjev za izvajanje gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov na območju Republike Slovenije. Na razpis, ki je bil razdeljen na dvanajst statističnih regij, so se prijavila tri avtobusna podjetja: Nomago, Arriva in Avtobusni promet (AP) Murska Sobota.

Največja igralca na trgu avtobusnih prevozov, Nomago, ki ga želijo odkupiti Slovenske železnice, in Arriva, sta si po pričakovanjih razdelila Slovenijo, saj si konkurirata le v obalno-kraški regiji in jugovzhodni Sloveniji. Zanimivo pa je, da sta tudi za pomurski sklop prispeli dve ponudbi, prijavili sta se družbi Arriva in AP Murska Sobota. V tokratnem razpisu je za okoli 20 odstotkov več povezav, ministrstvo pa je letni obseg prepeljanih kilometrov za pomurski sklop (zajema tudi območje Apaškega polja) ocenilo na dobrih 4,6 milijona kilometrov.

Ceneje kot zdaj

Arriva je za enoletno izvajanje storitve ponudila ceno dobrih 8,3 milijona evrov, AP Murska Sobota pa bi državi na leto zaračunal slabih devet milijonov evrov. Obe ceni sta brez davka. Pri tem je ministrstvo najvišjo ponujeno ceno na kilometer določilo pri 1,95 evra brez davka. Ponudba soboškega avtobusnega prevoznika je to mejo za las ujela, saj znaša 1,94 evra na kilometer.

Koncesije bodo podeljene za pet let z možnostjo podaljšanja za maksimalno osem let, pri čemer je Arriva v petih letih od AP Murska Sobota cenejša za dobre štiri milijone evrov oziroma v osmih letih za slabih šest milijonov, če prištejemo k ponudbi še davek na dodano vrednost. V oči pa bode dejstvo, da je Arriva z družbo Arriva Dolenjska in Primorska, ki je del iste skupine, v ponudbah za preostale sklope - prijavili so se še za gorenjsko, podravsko, osrednjeslovensko, obalno-kraško in jugovzhodno regijo - ponudila najvišjo možno ceno, to je 1,95 evra na kilometer. Tudi Nomago je za posamezne sklope dal ponudbe, ki predvidevajo maksimalno možno ceno na kilometer. AP Murska Sobota po trenutni koncesiji dobiva 1,91 evra na kilometer, Arriva je pripravljena v prihodnje prevoze v Pomurju izvajati za 1,8 evra na kilometer.

Naj spomnimo, da je Agencija za varstvo konkurence leta 2019 zaradi kartelnega dogovarjanja na javnem razpisu oglobila tri avtobusne prevoznike - Arrivo Alpetour, Nomago in Integral Brebus. Arriva Alpetour je danes pripojena Arrivi, d. o. o., Integral Brebus pa Nomagu.

Ponudbena cena je na tokratnem razpisu merilo, ki šteje največ, 76 od 100 možnih točk. Ni pa to edino merilo. Ministrstvo je z namenom zaščite manjših avtobusnih prevoznikov - Nomago in Arriva namreč po nekaterih ocenah obvladujeta blizu 70 odstotkov slovenskega trga - dodalo še merilo, ki prinaša dodatne točke, če bo ponudnik vključil podizvajalce. Točke pa prinašajo tudi avtobusi, ki ustrezajo okoljskemu standardu euro 6, in avtobusi, ki potnikom zagotavljajo brezžično povezavo.

Brez koncesije na tretjini prihodkov

Prihodki iz opravljanja prevozov po koncesiji so ključni za poslovanje soboškega avtobusnega podjetja, ki zaposluje 140 ljudi. V letu 2020 je družba AP Murska Sobota ustvaril skupno 6,5 milijona evrov prihodkov, od tega prihodki od koncesije znašajo 4,5 milijona evrov oziroma približno 70 odstotkov vseh prihodkov, ki jih je družba ustvarila v enem letu.

"Mi smo se na našem območju uspešno prijavili na razpis, in čeprav kandidira tudi Arriva z nižjo ceno, upamo na najboljše. Vsem kriterijem smo zadostili, vključili smo tudi lokalne podizvajalce in pustimo čas ministrstvu, da se odloči," je optimistična Bernardka Maučec Cigan, direktorice družbe Linija, ki obvladuje AP Murska Sobota. Novi koncesionarji namreč še niso izbrani, zelo verjetne pritožbe pa bodo odločanje še podaljšale.

"Kdaj bo izbor, še ni možno napovedati, gre namreč za zelo obsežno ponudbeno dokumentacijo. Postopek bo s podpisi pogodb zaključen, potem ko bodo odločitve o izbiri ponudnikov v vseh sklopih pravnomočne," pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo.

Poraja se tudi vprašanje, kako bo Arriva, če bo pridobila koncesijo za Pomurje, izvajala prevoze. Lokalnih podizvajalcev namreč ni mogla vključiti v ponudbo, saj so jih že pri AP Murska Sobota, prav tako bi verjetno od soboškega prevoznika morala najeti avtobusno postajo, ki je njen lastnik in upravljavec. "Ker postopek javnega naročanja še ni zaključen, ga ne moremo komentirati," molčijo v skupini Arriva.

Ne glede na to, da Arriva očitno izpolnjuje največji kriterij za uspeh na javnem razpisu, vodilnih ne skrbi, saj so, kot pravi Maučec Ciganova, vajeni podobnih zapletov. "Ostajamo močno prisotni v lokalnem okolju in se bomo še naprej s svojimi linijami prilagajali potrebam lokalnega prebivalstva," sklene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta