V industrijsko-poslovni coni Lendava povečujejo proizvodnjo

19.08.2021 06:00
Kljub pandemiji so podjetja v tej coni zaposlovala in še bolje poslovala. Po novi cesti prihajajo tudi nova
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cesto v industrijsko-poslovni coni so predali namenu Robert Grah, Janez Magyar in Matjaž Hozjan. Foto: Jože GABOR

V lendavski industrijsko-poslovni coni so predali namenu cesto s hodnikom za pešce, s čimer bodo omogočili širitev območja komunalno opremljenih zemljišč in nove investicije. S tem so zaključili projekt Razširitev industrijsko-poslovne cone Lendava, ki sta ga sofinancirali Evropska unija in Republika Slovenija.

Pogodbena vrednost je bila 238 tisoč evrov, celotni projekt pa je vreden skoraj 320 tisoč evrov. Evropska unija je sofinancirala 75 odstotkov, Republika Slovenija pa 25 odstotkov upravičenih stroškov, kar je skupaj 257 tisoč evrov. Ob cesti so uredili še meteorno in fekalno kanalizacijo, vodovod in javno razsvetljavo. Namenu so jo predali direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah, direktor gradbenega podjetja Legartis Matjaž Hozjan in lendavski župan Janez Magyar.

Dobra referenca

Naložbo je izvajalo podjetje Legartis, ki ima prostore v lendavski industrijsko-poslovni coni. Direktor Hozjan je ob tem povedal, da za podjetje projekt pomeni lepo referenco, veseli pa jih, da bo izgradnja pomenila tudi nove naložbe, nova podjetja in nova delovna mesta.

Župan Magyar je ob odprtju povedal, da so kljub pandemiji gospodarstveniki v tej industrijsko-poslovni coni in sploh v lendavski občini dobro poslovali, kar pomeni, da je razvoj na trdnih temeljih in s stabilnim gospodarstvom: "V tem času je bilo zaposlovanja še več. Imel sem tudi kar nekaj pogovorov z gospodarstveniki, ki imajo poslovne prostore v coni. Povedali so, da bodo potrebovali še več strokovnega kadra in zaposlenih."

Zasluga za to pa je gotovo tudi pri zdravstvenih delavcih in drugih, ki so pripomogli k temu, da ni pandemija bolj negativno vplivala na gospodarstvo. Kar nekaj direktorjev podjetij v industrijsko-poslovni coni je povedalo, da se želijo širiti. "Podjetje Varis je že zgradilo halo, Deichen Varstroj je vložili prošnjo za gradbeno dovoljenje za gradnjo, Ilirija bo kmalu začela z gradnjo. Podjetja v coni zelo dobro poslujejo, med njimi so tudi gazele. Širitev pa pomeni tudi to, da bodo prebivalci ostajali v Lendavi in okoliških krajih in da se bodo priseljevali novi. Podjetje Legartis je tudi tokrat zelo dobro opravilo delo in smo mu v občini zaupali še 14 odsekov cest za gradnjo." V podjetjih, ki imajo prostore v industrijsko-poslovni coni, je okrog 1400 zaposlenih.

Razvojni potencial

Direktor Pomurske gospodarske zbornice Grah je povedal, da take naložbe veliko pomenijo za razvoj gospodarstva: "Ta industrijsko-poslovna cona bo dajala možnosti in priložnosti našim podjetjem, tako tem, ki so že tukaj, kakor tistim, ki še prihajajo, da bodo lahko razvijala svojo poslovno pot. V Pomurju imamo gospodarski potencial in tudi zdravo rast. Vsako leto podjetja dokazujejo, da se razvijajo, imajo nove investicije in da so zelo konkurenčna. Za to pa je seveda osnova infrastruktura. Če želimo, da podjetja pridejo in da se širijo, moramo to infrastrukturo narediti."

To je naloga lokalne skupnosti. Podatki kažejo, da se v Občini Lendava in še posebej na območju industrijsko-poslovne cone razvijajo odlična podjetja.

"Število podjetij, registriranih v regiji, je drugo najvišje prav tukaj v Lendavi. Dodana vrednost, število novih zaposlitev, izvoz, pa tudi dobiček vsako leto rastejo. Zato to okolje uvrščamo med hitro rastoča. Tukaj imamo dve slovenski gazeli, dve naj pomurski podjetji in najperspektivnejše pomursko podjetje. To pomeni, da se tu koncentrirajo podjetja, ki se razvijajo in imajo načrte, da se bodo še razvijala in da bodo tukaj tudi ostala. Vsaka taka investicija pripomore k temu, da podjetja ostanejo in da razmišljajo, kako in na kašen način še razširiti svojo proizvodnjo in zagotavljati prebivalcem tega okolja nove možnosti za zaposlitev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta